• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Vectra B 1.6 16v (x16xel)- P0110

Dyziekk

Początkujący
Punktów
0
Witam, zwracam się z prośbą o pomoc. Myślałem, że znam ten samochód na pamięć, nigdy niczym mnie nie zaskoczył, aż do dziś.
Opis problemu: Od jakiegoś czasu autem zaczęło strasznie telepać szczególnie przy niskich obrotach,a po odpuszczaniu sprzęgła obroty spadają prawie do zera i auto przygasa, na biegu jałowym obroty nie falują czuć tylko nierówną pracę silnika. Autem telepie poniżej 1000obr/min i powyżej 2000obr/min (tutaj szczególnie na 4 i 5 biegu). Problemów z rozruchem nie zauważyłem zazwyczaj pali na dotyk, czasami bardzo rzadko po dłuższym postoju zakręci dwa razy i zapala. Pierwsza moja myśl to wypadanie zapłonu lub praca na 3 cylindry ale nic z tych rzeczy, cewka ładnie pracuje, świece wszystkie też bo mocy mu nie brakuje, jedna świeca na 2 cylindrze podlana jest lekko olejem, ale to przez uszczelkę, którą w niedziele będę zmieniać. Swoje przypuszczenia kierowałem też lewemu powietrzu, ale wszystkie uszczelki, węże przy dolocie są całe. Zauważyłem też wzrost spalania o około 1-2L/100km.
Odczytany błąd: P0110-Czujnik temperatury pobieranej , awaria obiegu prądu Wiązka przewodów , Czujnik temperatury pobieranej , urządzenie sterujące silnika.
Czujnik temperatury powietrza zasysanego zespolony jest z przepływką ta natomiast połączona jest wiązką na dwa piny z ECU. Jak mniemam wzrost spalania i zachowanie samochodu dzieje się przez błędne odczytywanie wartości przez sterownik. Pewnie sczytuje temperature powietrza o wartości -40stc dlatego wstrzykuje więcej paliwa celem dogrzania. Chciałem zmierzyć reztystancję na przepływce (czujniku) bo zanim kupie czujnik wolałbym upewnić się czy to oby na pewno on jest winowajcą i z tego co już zdążyłem się zorientować nie koniecznie wymiana czujnika załatwi sprawę. Tu nasuwa się pytanie i prośba, czy ktoś już spotkał się z tym błędem, wie jakie wartości powinien wskazywać czyjnik przy mierzeniu oporu, jaki jest prąd wyjściowy na wtyczce do przepływki (dwa piny) i co może ten błąd powodować. Wszelkie informacje od bardziej doświadczonych kolegów bardzo się przydadzą. OBY TYLKO ECU SIĘ NIE WZIĄŁ I POPSUŁ :(.
Dodam, że odpięcie wtyczki od czujnika po za wywaleniem checka nic nie zmienił. Ogolnie check się nie zapalił.
jpeg2gif.jpg (1) CZUJNIK TEMPERATURY ZASYSANEGO POWIETRZA.
maxresdefault (1).jpg (2)CZUJNIK WRAZ Z WTYCZKĄ

Załączniki

• maxresdefault.jpg
    maxresdefault.jpg
    42 KB · Wyświetleń: 3

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
jakie masz napięcie na wtyczce?

Dyziekk

Początkujący
Punktów
0
Jeszcze nie mierzyłem. Powinno być bodajże 5V. Zaraz kończe robotę i zmierze :D

motorynka

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
mazowieckie
rezystancja zależna od temperatury
-20* 28670 ohm
0* 9420 ohm
20* 3515 ohm
sygnał w temp od 10-80* od 2.44 do 2.95 V
takie dane znalazłem , a czym to czytasz ten błąd , nie masz podglądu parametrów ?

Dyziekk

Początkujący
Punktów
0
"a czym to czytasz ten błąd , nie masz podglądu parametrów?".

Niestety nie mam podglądu bo auto jako tako nie było nie było podpinane pod kompa. W vectrze B mozna czytać błedy poprzez zwarcie pinów w gnieździe OBD

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Sprawdź czy wiązka tego czujnika cala

Dyziekk

Początkujący
Punktów
0
Wiązka cała na wyjsciu pokazuje napięcie 5V.

Do góry Bottom