• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

opel vivaro 1,9dti nie wchodzi na obroty

hulit

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
lisewo
silnik pracuje równo ale maksymalnie wchodzi na 2500 obrotów,turbina nowa i sprawna.Jak trzyma się na maxa gaz ma obroty 2500 i mocno kopci,prosze o pomoc i podpowiedz jakie mogą być przyczyny

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Zacznij od sprawdzenia zaworu EGR,to typowa bolączka tych silników,objawy wskazują na niego.

hulit

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
lisewo
silnik pracuje równo ale maksymalnie wchodzi na 2500 obrotów,turbina nowa i sprawna.Jak trzyma się na maxa gaz ma obroty 2500 i mocno kopci,prosze o pomoc i podpowiedz jakie mogą być przyczyny
martwi mnie że silnik strasznie kopci jak dodaje się gazu ,na wolnych obrotach normalnie ,czy to dlatego ze nie przepala

hulit

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
lisewo
zawór EGR zaślepiony a efekt ten sam,przepływka czysta ,na kompie wyskoczył błąd egru ale zaślepienie nic nie pomogło a zresztą EGR działa pod podpięciem pod zasilanie pracuje,-może coś ze sterowaniem

hulit

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
lisewo
zawór EGR zaślepiony a efekt ten sam,przepływka czysta ,na kompie wyskoczył błąd egru ale zaślepienie nic nie pomogło a zresztą EGR działa pod podpięciem pod zasilanie pracuje,-może coś ze sterowaniem
przepływomierz sprawdzony,ale na turbinie jest luz,czy z tego powodu nie chce się wbijać na obroty

Ramzes112

Początkujący
Punktów
0
Autem jeździsz ty?Znasz jego historię ? Może była kolizja przez pęknięty rozdząd i założony tylko nowy pasek i np. zawory nieszczelne są przez to cyrki z doładowaniem masz...

hulit

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
lisewo
Autem jeździsz ty?Znasz jego historię ? Może była kolizja przez pęknięty rozdząd i założony tylko nowy pasek i np. zawory nieszczelne są przez to cyrki z doładowaniem masz...
auto kupiłem ,histori jego nie znam,powodem była turbina,ale jest inny problem 700 km (1000 km) i litr oleju na dolewke i mysle ze przyczyna padnięcia poprzedniej turbiny był brak oleju,moja wina przy zakupie ze nie sprawdziłem

speedladyy

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bieruń
sprawdź przepływomierz, miałam to samo przepalił się obwód w układzie i była masakra w ogóle nie dało sie jechać i auto nie miało mocy no i też kopciło bo była zła mieszanka
ewentualnie sonda Lambda

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
sprawdź przepływomierz, miałam to samo przepalił się obwód w układzie i była masakra w ogóle nie dało sie jechać i auto nie miało mocy no i też kopciło bo była zła mieszanka
ewentualnie sonda Lambda

Jakie sondy lambda w 1,9 silniku renowki

niuniek123

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
szczecin
jeśli do EGR dochodzi jakikolwiek kabel to zaślepienie nie da nic, tylko EGR mechaniczno podciśnieniowe morzna zaślepiać .jak ma elektronike to tylko nowy . jak. EGR lerzy to nie ma mocy,muli i turbo nie działa.nie kombinuj zrób jak pisze i będzie cacy

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
normalna sonda lambda, gdy jest mocno zasyfiona i obklejona to może podawać fałszywe danie

Kolego po wekendzie jak przyjdziesz do siebie juz calkiem to powroc na forum i poczytaj co piszesz i o czym jest temat.
Rozmowa toczy sie o silniku starego diesla a ty tu ze sondami wyjezdzasz.

Mikrobi

SuperMechanior
Punktów
70
Fałszywe danie to może podać szef kuchni ale jesteśmy na nie co innym forum niż kulinarne kolego speedladyy. To jest tylko dti.

speedladyy

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bieruń
Kolego po wekendzie jak przyjdziesz do siebie juz calkiem to powroc na forum i poczytaj co piszesz i o czym jest temat.
Rozmowa toczy sie o silniku starego diesla a ty tu ze sondami wyjezdzasz.
otóż kolego mam ten sam samochód z tym samym silnikiem, i jak ci się może głupio wydawać silnik 1,9D może jest stary, ale 1,9 CDTI już nie, jeden kabelek mały mi się uszkodził przy wymianie filtra powietrza i nie mógł odpalić, jedna awaria i trzeba na komputer jechać. jest to stay silnik ogólnie jako 1,9 ale jest mnóstwo wersji z nowymi rozwiązaniami i zaawansowanym osprzętem

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Mi sie nic glupio nie wydaje,autor tematu ma dti,wez ty mu powiedz gdzie ma ta sonde lambde w tym silniku,jak cie prosze zrob to.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Caly czas tak podejzewam.
Niech taki robi komu wozy,az strach

niuniek123

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
szczecin
niedomówienia powstają w związku z ogólnym i mało precyzyjnym podawaniem danych pojazdów.brak podanego roku, modelu,mocy silnika,kodu silnika.takie domyślanie się.sam wpadłem pare razy w kanał.VIN rozwiązywał by sprawe,taka subtelna uwaga do administratora.gdyby tak wprowadzić zasade podawania VIN

Do góry Bottom