• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Oscyloskop, CO I JAK? PO CO?

J

jonix39

Witam,tak jak w temacie,nie bardzo wiem do czego służy dokładnie oscyloskop,jak się nim mierzy,co się nim mierzy,po co i co jeszcze możecie powiedzieć na temat tego urządzenia,jestem zielony w temacie elektroniki samochodowej ale od czegoś trzeba zacząć bo chcę iść w tym kierunku dalej więc
proszę o zrozumienie.

A,i jeszcze czy ten oscyloskop nadaje się na początek?

http://moto.allegro.pl/oscyloskop-na-usb-rejestrator-sonda-fvat-i2966735268.html

Pozdrawiam i z góry dzięki.

J

jonix39

Ok,później poczytam,a czy ten oscyloskop co podałem w linku nadaje się?

inodiag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
310
Miasto
Dąbrowa Biskupia
trochę przepłacony ale ale na początek da radę , dodam że można kupić taniej i lepszy sprzęt .
krótko mówiąc oscyloskop to taki szybki multimetr, pomierzysz nim szybkie skoki napięć i zobaczysz to na wykresie...

S

S-LINE

ten pod USB to jest gowno za przeproszeniem...kumpel taki mial i to nawet jako miernika nie mozna uzywac...

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Szanowni Koledzy ;)
Żadna przystawka USB czy RS nie jest ,nie była i nie będzie oscyloskopem!
Jeśli ktoś ma zamiar korzystać w warsztacie z oscyloskopu proponuje jedyny słuszny wybór…
Lampowy produkt ZSRR lub krajowy z okresu PRL koszt zakupu na dziś jest naprawdę niski (około 100PLN)
A działa wyśmienicie niezawodnie i pokazuje realne przebiegi ….
Jeśli ktoś ma zasobniejszy portfel lub bardziej wysublimowane gusta ,polecam TEKTRONIX-sa
Wydziwy z automatyczną regulacją podstawy czasu –to po prostu nieporozumienie.

http://allegro.pl/oscyloskop-dwukanalowy-typ-os-352-15mhz-wat-i2970800879.html
http://allegro.pl/oscyloskop-jednokanalowy-c1-67-cccp-zsrr-i2976763220.html

S

S-LINE

shrek dziekuje za potwierdzenie mojego postu wedlug mnie oscyloskop musi byc oscyloskopem a nie jakims chinskim urzadzeniem pod usb ktore przeklamuje wartosci rzeczywiste...ja posiadam ten z ZSRR i jestem zadwolony :)

inodiag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
310
Miasto
Dąbrowa Biskupia
wszystko ma swoje wady i zalety , jeden woli rybki a drugi akwarium :)
ja nie wyobrażam sobie z takim oscyloskopem rosyjskim na pole do rolnika wpaść i halla mierzyć w traktorze za 250tys...
facet by mnie wyśmiał ... ale owszem pomiary te stare pudła robią super

S

S-LINE

widzisz i Ty z koleji potwierdzasz moja teorie co stare to dobre ale wyglad tragiczny ja wole robic wszystko od a do z bo jak kumpel przyjechal ze swoim oscyloskopem pod USB to czujnik halla w pheatonie niby byl dobry ale jak kupilem zamiennik i nie odpalal to kupilem ZSRR i pokazal ze jest trafiony, a u kumpla niby ok wiec nie wierze tym "nowym"

daniel1302

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Nowy Sącz
Za ok 1000 zł są dostępne w miare dobre oscyloskopy na allegro. Ale 1000 zł to nie jest dla każdego tak hopsiup wydać. Przy elektronice często z takich korzystam.
http://allegro.pl/oscyloskop-cyfrowy-ads1022cl-2x25mhz-lcd-7-i2974631744.html

Pisze, że 25 Mhz ale do 5 mierzą w miarę dobrze i dokładnie później nie mierzą dokładnie częstotliwości i strasznie źle skaluje się przebiegi w osi czasu.

daniel1302

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Nowy Sącz
Jeśli są sprawe to jasne. Oscyloskopy analogowe są jednymi z lepszych przyrządów, tj mierniki, Multimetr powyżej 1 kHz pokazuje co mu się podoba natomiast analogowy dalej działa poprawnie. Za takie pieniądze jak one pójdą to są dobre, z tym, że ten polski lepiej wygląda i ma 2 kanały wiec jeśli sprawny to bierz polski

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
super ale powolutku oblatam się z tym co i jak będziemy inwestować w poważniejsze sprzęty.
To co nabyłeś jest bardzo przyzwoitym sprzętem i sporo tym ogarniesz.;)
Głowa do góry ja zaczynałem na oscyloskopie wielkości Rubina to były czasy (jeśli wiecie co to Rubin):D

Do góry Bottom