• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

P0093 - Toyota Auris 2.2 D-CAT

GipSiQ

Nowy
Punktów
0
Witam,

Pacjent: Toyta Auris 2.2 D-CAT – 2007 r.
Błąd: P0093 – Wykryto duży wyciek w układzie paliwowym.

- We wrześniu samochód miał wymieniany silnik na nowy (używany). W starym pękł tłok robiąc dziurę w pokrywie i uleciało całe ciśnienie. Sprawdzane były i porównywane wszystkie części (stary i nowy) aby włożyć najlepsze i mniej wyeksploatowane. Niestety podczas wyjmowania pękł 1 wtrysk i został wymieniony na nowy (używany). W tym czasie pozostałe 3 poszły na sprawdzenie i pokazywały ponad 90% żywotność.
- Samochód jeździł prawidłowo aż do pierwszych przymrozków. Pewnego ranka po odpaleniu i ruszeniu wyskoczył Check Engine. Samochód przeszedł w tryb awaryjny, stracił naglę całą moc i po 60 sekundach zgasł. Ponowne odpalenie pozostawiło kontrolkę Check Engine jednak Toyota poruszała się już normalnie.
- Check potrafił sam gasnąć żeby następnego dnia z rana znowu wyskoczyć
- Zauważyłem zależność:

odpalam go na mrozie, pozostawiam 10-15 minut aby się rozgrzał = brak błędu
odpalam go na mrozie, ruszam od razu, nie zdążył się rozgrzać = błąd
- Zaprowadziłem go ASO Toyota – diagnoza uszkodzone 2 wtryski (tylko jakim cudem jak raptem miesiąc wcześniej przynajmniej 3 z nich miały żywotność 90%)? Oczywiście Panowie nie są w stanie powiedzieć mi które – trzeba je wykręcić i wysłać do DENSO.
- Samochód odpala normalnie, nie dymi, nie stuka pod maską itd. Przerabiałem już raz uszkodzony wtrysk w tej Toyocie i zupełnie inaczej się zachowywał.

Ktoś spotkał się z podobnym problemem albo ma jakieś wskazówki od czego zacząć?

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
430
Miasto
Świdnica
Zacznij od dobrego mechanika a nie aso. Twoje rzewne opowieści o diagnostyce wtrysków na czuja raczej tu poklasku nie znajdą. Oczywiscie korelacji pomiędzy dziurą w toku a stanem wtryskiwaczy nie widzisz prawda?

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Moze ropa letnia była.
Tu filozofii nie ma. Parametry podejrzeć.
Kompresja wtryski na maszynke i wszystko wiadomo
Automatyczne połączenie postów:

Wyciek w ukladzie paliwowym to na ktoryms wtrysku zapierd..a na przelewie paliwo. Jezeli to cr to albo koncowki nie ma juz albo zaworek.
Automatyczne połączenie postów:

Odlacz zbiornik i zrob mu plukanke z siuwaksu z molly czy inna. Potem dwie butelki w zbiornik i poobserwuj

marcin28612

Początkujący
Punktów
1
Moim zdaniem trzeba wykrecic swiece zarowe sprawdzic czy spawne do tego kompresje na kazdym baniaku, do tego wtryski wykrecic dac do porzadnej firmy ktora sie zajmuje tym i czy wtryski mieszcza sie w normach czy nie, jesli dziure wypalilo to jak moze byc wtrysk dobry skoro on powoduje taka awarie.Na warsztacie w tym miesiacu mam same wtryski i uwierz ze w zyciu uzywki z niewiadomym pochodzeniem bym nie wlozyl do samochodu . Reansumujac cisnienie na baniakach sprawdzic przy okazji swiece pod aku , wtryski sprawdzenie w porzadnej firmie i po zamontowaniu wtryskow przeplucz i wydmuchaj przewody od nich + wymien filtr paliwa . Pozdrawiam
Edit: a i nie rob tego w aso bo pojdziesz z torbami,znajdz dobry warsztat ;)

Do góry Bottom