• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Para z wlewu oleju Iveco Daily 2.3d 2017r

Marek1959

Bywalec
Punktów
5
Miasto
Sokólka
Panie, 150 kilo metrów czy 150 tysięcy kilometrów od remontu? Rozumiem, że chodzi o 150km???
Jeśli tak to jest to tyle co nic.
Ja, gdy robiłem mini remont Polo a miałem po remoncie wyjazd na 2400km to po remoncie jeździłem jak głupi od zjazdu do zjazdu na ekspresówce prawie 50 razy. Jeden raz to 21km.
Goniłem wóz na 4 biegu równe 100km/h bo chciałem, aby rozsypało się wszystko to, co miało się rozsypać. Przy 21 kursie padł wybierak przy skrzyni, po 26 natomiast zaczęło zgrzytać i huczeć nowe łożysko oporowe sprzegła (firmy GT Germany). Okazało się też, że pomimo bardzo dobrego wyciszenia auta (sam je robiłem) 4 nowe wielosezonowe Barum poszły w kosz. Były tak głośne, że zrobienie tych kilkuset km było udręka. Wymieniłem na Apollo Ver.stein wielosezon, auto ucichło. Aha, te polecane Philips h7 ultra vision +130% były właśnie tylko na te kilka set km. Wymieniono na zwykłe Osram. Jazdę testową zakończyłem na 46 kursie. Miałem robioną elektrykę, zawieszenie, rozrzad, wydech, sprzęgło, mycie, czyszczenie i płukanka silnika i osprzętu, uszczelniacze, popychacze, pompa oleju, cały układ hamulcowy nowy (przewody też) + wiele, wiele innych. Przed wjazdem do remontu obowiązkowo SKP (szarpaki, spaliny, kompresja, ciśnienie oleju). W trakcie jazd testowych po każdym powrocie do garażu diagnoza wzrokowa + komputer.
Po przejechaniu kilku set km można było uznać, że auto spokojnie dojedzie te 2400km.

Mówisz o pierścieniach a ja wspomniałem, że w sklepach sprzedają nadwymiary. Kupiłeś oryginalny (nominalny) wymiar fabryczny czy były mierzone cylindry i dostałeś nadwymiary montowane po szlifie i honowaniu cylindrów?

No i mam takie zdanie jeszcze, że UPG to zakłada się tylko raz. Ja zawsze (bez względu czy stalowa czy z czegoś innego wykonana) po każdym zdjęciu głowicy zakładam upg nową.

---

Ostudź to auto, wyrównaj płyn i olej - następnie zrób minimum 400km jeżdżąc w kółko po jakiejś autostradzie, zajmie Ci to łącznie około 5 godzin, przegoń go na maksymalnych obrotach, nie żałuj gazu, dopiero wtedy wróć do garażu i zobacz czy coś się zmieniło.

Niestety, taka teoria tylko w biednej Polsce.
Niestety, ale 8 letni bus jest już stary.
Pierscienie nowe oryginslne nadwymiarowe . Ale okazalo sie ze Viskoza nie dziala a mechanik powiedzial ze wiskoza nie dostaje napiecia ale gdzies sie dowiedzisl ze trzeba nabic klime I powiedzisl ze po nabiciu dziala ale nie dzisla bo dzisiaj podlaczylem pod kompa I tylko przekaznik tyka tak ze wcisnal mi kit choc nie mam pewnosci czy klima ma cos wspulnego z Wentylatorem nie mam pojecia wydaje mi sie ze nie ale nie mam pojecia . Tak powiedzisl ze musi byc freon aby wetylator dzislsl .
Nie nie moge tego zrobic jeszcze musze dojsc czemu ta para wychodzi to sa spaliny olejowe nie wodne. I musi wetylator dzislac bo nie mam zamiaru patrzeć silnika to nie tedy droga ja juz nie mam sily robic ponownie silnika a chodzi jak szwajcarski zegarek .

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
73
Są dwa wentylatory na chłodnicach czy jeden?
Przecież, brak freonu w klimie lub awaria klimy nie może zatrzymywać pracy układu chłodzenia silnika!!! To bez sensu jest, niech ten mechanik zmieni chlanie na inne bo to co aktualnie popija nieźle trzepie.

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
To jest barufaldi jak z klimą to trzy pionowa kostka . Pierwszy bieg zwalnia wiatrak , odczuwalny opór wentylatora. Drugi bieg spina elektro magnesem wiatrak z pompą cieszy chłodzącej.

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
73
Jeśli to jest para olejowa ( te wydmuchy z klawiatury) to do sprawdzenia:
- ciśnienie pompy oleju przy 800rpm, 2000rpm
- separator oleju skrzyni korbowej do sprawdze
Jeśli wszystko z tym jest ok olać resztę, jeździć, nie myśleć.

Ps. Ubytek płynu chłodzącego - to jednak musisz znaleźć.

Marek1959

Bywalec
Punktów
5
Miasto
Sokólka
Do elektro wentylatora dochodzi 12v
Kostka 3pin?
Jak sprawdzasz kompem to słychać tylko przekaźnik? Łapałeś za łopaty czy się blokują? Sprawdzałeś czy dochodzi wtedy prąd do kostki?
Ciśnienie w układzie klimy niema nic do działania elektromagnesu wentylatora.
No tak muslalem wcisneli mi kit tak to prawda kostka 3 piny tyko raz lekko lopatkami pokrecilem ale jeszcze jutro sprawdze dokladniej ale raczej nie blokuja . Tak tylko prekaznik tykal . Nie sprawdzalem czy prąd dochodzi do kostki ale jutro sprawdze . Dzisiaj mi pekla sprezyna amortyzatora w osobuwce I musialem sie tym zajac ale 2 Miesiace temu pekla z prawej strony I ja wymienilem a dzisiaj druga strona . Bo nie mialem czasu wymienic obie na raz . I to skutek tego bym sie nie spodziewal ze w tak krutkim czasie peknie druga .

Ok duze dzieki myślę ze trailes w dziesiatke bo tak dokladnie moze byc to najprawdopodobnie tak bedzie . Tak to para olejowa . Nie plynu, tak wiem ze ubytek plynu ogarne po Swietach znajomy ma cos takiego do sprawdzania podcisnieniowo pompuje sie do 8 barow powietrze do zbiorniczka I wyjdzie gdzie ubyawa . Dzieki myślę ze ty jedyny trafiles gdzie tkwi problem

Marek1959

Bywalec
Punktów
5
Miasto
Sokólka
Są dwa wentylatory na chłodnicach czy jeden?
Przecież, brak freonu w klimie lub awaria klimy nie może zatrzymywać pracy układu chłodzenia silnika!!! To bez sensu jest, niech ten mechanik zmieni chlanie na inne bo to co aktualnie popija nieźle trzepie.
No tak zgadzam sie z tobą na 100% jutro sprawdze napięcie czy dochodzi do wetylatora wcisna mi kit ten fochowiec. Juz wiem Nabil mi klime aby ekstra zarobic to byl powód a ze nie mogl znakesc przeczyny ze Viskoza nie dziala to powiedzial ze brak freonu . Ale tak sie nie robi bo moglem patrzeć silnik ale zobaczymy jutro na 100% myle ze jak dam 12V do Wiskozy to powinna ruszyc tylko nie mam pewnosci czy 12V ale raczej tak .
Ponowie pytanie: czy ubywa jakiś płynów?
Musze sie przejechac bo na postoju chyba nie ubywa ale to sprawdze po Swietach dokladniej podcisnieniowo. I bedzie wiadomo.

Bobodia. g

SuperMechanior
Punktów
137
krotko czy ubywa plynu czy nie?
odma sprawna? przeciez powinna wciagnac to

Marek1959

Bywalec
Punktów
5
Miasto
Sokólka
Panie, 150 kilo metrów czy 150 tysięcy kilometrów od remontu? Rozumiem, że chodzi o 150km???
Jeśli tak to jest to tyle co nic.
Ja, gdy robiłem mini remont Polo a miałem po remoncie wyjazd na 2400km to po remoncie jeździłem jak głupi od zjazdu do zjazdu na ekspresówce prawie 50 razy. Jeden raz to 21km.
Goniłem wóz na 4 biegu równe 100km/h bo chciałem, aby rozsypało się wszystko to, co miało się rozsypać. Przy 21 kursie padł wybierak przy skrzyni, po 26 natomiast zaczęło zgrzytać i huczeć nowe łożysko oporowe sprzegła (firmy GT Germany). Okazało się też, że pomimo bardzo dobrego wyciszenia auta (sam je robiłem) 4 nowe wielosezonowe Barum poszły w kosz. Były tak głośne, że zrobienie tych kilkuset km było udręka. Wymieniłem na Apollo Ver.stein wielosezon, auto ucichło. Aha, te polecane Philips h7 ultra vision +130% były właśnie tylko na te kilka set km. Wymieniono na zwykłe Osram. Jazdę testową zakończyłem na 46 kursie. Miałem robioną elektrykę, zawieszenie, rozrzad, wydech, sprzęgło, mycie, czyszczenie i płukanka silnika i osprzętu, uszczelniacze, popychacze, pompa oleju, cały układ hamulcowy nowy (przewody też) + wiele, wiele innych. Przed wjazdem do remontu obowiązkowo SKP (szarpaki, spaliny, kompresja, ciśnienie oleju). W trakcie jazd testowych po każdym powrocie do garażu diagnoza wzrokowa + komputer.
Po przejechaniu kilku set km można było uznać, że auto spokojnie dojedzie te 2400km.

Mówisz o pierścieniach a ja wspomniałem, że w sklepach sprzedają nadwymiary. Kupiłeś oryginalny (nominalny) wymiar fabryczny czy były mierzone cylindry i dostałeś nadwymiary montowane po szlifie i honowaniu cylindrów?

No i mam takie zdanie jeszcze, że UPG to zakłada się tylko raz. Ja zawsze (bez względu czy stalowa czy z czegoś innego wykonana) po każdym zdjęciu głowicy zakładam upg nową.

---

Ostudź to auto, wyrównaj płyn i olej - następnie zrób minimum 400km jeżdżąc w kółko po jakiejś autostradzie, zajmie Ci to łącznie około 5 godzin, przegoń go na maksymalnych obrotach, nie żałuj gazu, dopiero wtedy wróć do garażu i zobacz czy coś się zmieniło.

Niestety, taka teoria tylko w biednej Polsce.
Niestety, ale 8 letni bus jest już stary.

Ponowie pytanie: czy ubywa jakiś płynów?
Raczej tak ale sprawdze gdzie ubywa po zswietach bede wiedzisl lepiej.

Marek1959

Bywalec
Punktów
5
Miasto
Sokólka
Panie, sprężyny to się stronami wymienia, obie jednocześnie w przypadku pęknięcia choćby jednej.
No tak ale nie bylo czasu obie na raz wymieniac
Automatyczne połączenie postów:

No tak ale nie bylo czasu obie na raz wymieniac
Miales racje po podlaczeniu kompa wetylator nie wlacza sie tylko przekaznik pyka ale jutro sprawdze go na krótko czy pujdzie ale raczej nie bo by sie włączyl. To mi dobrze podpowiedziales dzieki duze bo nie wpadlem na ten pomysł.
O ja pitolę.
Podłącz komputer i sprawdź jaka jest temperatura silnika a nie patrzysz na szafę i mówisz że 90 nie przekracza.
Przez nagrzewnice cały czas przechodzi płyn niezależnie co jest ustawione w środku. .
Klimatyzacja niema nic do wentylatora Najpierw trzeba to sprawdzić, przed jakim kolwiek odpaleniem.
Robisz silnik i docierasz go z niesprawnym układem chłodzenia.
I teraz jeżeli wszystko było rozebrane,to wszystko powinno być wymyte. To po co jakieś płukanki.
Jakie były przerwy na zamkach?
No panowie.
Heniu wyprostuj ich
Zalej różowy koncentrat w proporcji 60do40
.
Jeżeli będzie wyciek to szybciej go znajdziesz

jesli nie ubywa plynu to je..ać to i jezdzic.
Amen
Nie ubywa ale po Swietach ogarne gdzie ubywa

Ostatnia edycja:

Marek1959

Bywalec
Punktów
5
Miasto
Sokólka

Myślę ze nie ma sensu co dalej szukać dziury w calym ty chyba zakonczyles ten post bo raczej trafiles w dziesiatke tak jak wczesniej napisalem .jeszcze raz dzieki to co napisales to ma duzy sens calej sprawy . Teraz tylko musze sorawdziec gdzie gubie plyn I tyle ale to sprawdze po Swietach . Dzieki

Do elektro wentylatora dochodzi 12v
Kostka 3pin?
Jak sprawdzasz kompem to słychać tylko przekaźnik? Łapałeś za łopaty czy się blokują? Sprawdzałeś czy dochodzi wtedy prąd do kostki?
Ciśnienie w układzie klimy niema nic do działania elektromagnesu wentylatora.
Jutro sprawdze czy dochodzi prąd dam znac co dalej dzieki duze

Marek1959

Bywalec
Punktów
5
Miasto
Sokólka
Ustal najpierw czy to jest płyn, na 100% płyn. Barwnik i do dzieła. Jak Ci rękę zabarwi będzie wiadomo że dmucha płynem i będzie wiadomo co robić dalej. Inaczej, za chwilę będziesz robił drugi remont.
Ustal też, ile znika płynu (w mili litrach) na 100km.
Mysle ze pompa oleju jest dokrecona zby luzno I stad te przedmuchy . Czy to możliwe?

Do góry Bottom