• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Para z wlewu oleju Iveco Daily 2.3d 2017r

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
73
Mysle ze pompa oleju jest dokrecona zby luzno I stad te przedmuchy . Czy to możliwe?
Pompa oleju wygląda w tym aucie mniej/więcej tak jak na foto. Gdyby była zbyt luźno przykręcona - sądzę że już by zmarła. Zresztą, nie przejechał byś nawet 20km z niedokręconą pompą. Ona na serio tworzy niezle ciśnienie, więc wydmuchała by olej w mgnieniu oka przez szczeliny spowodowane niedokręceniem. Używane do montażu były zwykłe uszczelki czy uszczelniacz w formie silikonu?
1000015446.jpg
Raz jeszcze zerknąłem na Twój filmik.
No jak byk, chyba żem ślepy i mega głupi i tylko ja to widzę lecz widzę że te podmuchy są jakby sparowane z cyklem pracy silnika.
Trzeba by było dla spokojnej nocy sprawdzić dokładnie ciśnienie na cylindrach aby jednak wykluczyć niesprawność pierścieni. Wygląda to prawie tak, jakby tłok który skończył fazę pracy i szedł ku górze - wypychał olej nie zebrany przez pierścień zgarniający. Tłok idąc w górę robi wydech, czyli wypycha spaliny przez otwarte zawory wylotowe. Jest to mocno niezgodne z prawem działania zestawu głowica+cylindry albowiem ten olej (przepuszczony przez pierścienie) w pierwszej kolejności dostałby kopa w kolektor wydechowy. Zastanawiam się, jeśli to faktycznie jest smuga oleju to co odwalają wałki na klawiaturze że tak tym olejem dmucha i dlaczego jest to tak cykliczne.
Zrób mały test gdy będziesz mogł:
Nagraj podobny filmik ale w chwili gdy pojawi się ta niby para - niech ktoś wciśnie gaz do 3000 obrotów i przez chwilę przytrzyma (wystarczy 5 sekund trzymania gazu). Ciekaw jestem, czy wraz ze zwiększeniem obrotów wałka rozrządu zwiększy się częstotliwość tego dmuchania.

Marek1959

Bywalec
Punktów
5
Miasto
Sokólka
Do elektro wentylatora dochodzi 12v
Kostka 3pin?
Jak sprawdzasz kompem to słychać tylko przekaźnik? Łapałeś za łopaty czy się blokują? Sprawdzałeś czy dochodzi wtedy prąd do kostki?
Ciśnienie w układzie klimy niema nic do działania elektromagnesu wentylatora.
Lopatki chodza luzno normalnie sprawdzalem napięcie I pokazuje 02333 nie ma 12 v tylko jeszcze musze sprawdzic wiskoze na krótko tylko nie wiem czy tak zadziala moze potrzebny jakis impuls z ECU we tyczce jest Brazowy ruzowy I Bialy I teraz do kturego podać 12 V wysyłam fotke
Pompa oleju wygląda w tym aucie mniej/więcej tak jak na foto. Gdyby była zbyt luźno przykręcona - sądzę że już by zmarła. Zresztą, nie przejechał byś nawet 20km z niedokręconą pompą. Ona na serio tworzy niezle ciśnienie, więc wydmuchała by olej w mgnieniu oka przez szczeliny spowodowane niedokręceniem. Używane do montażu były zwykłe uszczelki czy uszczelniacz w formie silikonu?
Wyświetl załącznik 56562
Raz jeszcze zerknąłem na Twój filmik.
No jak byk, chyba żem ślepy i mega głupi i tylko ja to widzę lecz widzę że te podmuchy są jakby sparowane z cyklem pracy silnika.
Trzeba by było dla spokojnej nocy sprawdzić dokładnie ciśnienie na cylindrach aby jednak wykluczyć niesprawność pierścieni. Wygląda to prawie tak, jakby tłok który skończył fazę pracy i szedł ku górze - wypychał olej nie zebrany przez pierścień zgarniający. Tłok idąc w górę robi wydech, czyli wypycha spaliny przez otwarte zawory wylotowe. Jest to mocno niezgodne z prawem działania zestawu głowica+cylindry albowiem ten olej (przepuszczony przez pierścienie) w pierwszej kolejności dostałby kopa w kolektor wydechowy. Zastanawiam się, jeśli to faktycznie jest smuga oleju to co odwalają wałki na klawiaturze że tak tym olejem dmucha i dlaczego jest to tak cykliczne.
Zrób mały test gdy będziesz mogł:
Nagraj podobny filmik ale w chwili gdy pojawi się ta niby para - niech ktoś wciśnie gaz do 3000 obrotów i przez chwilę przytrzyma (wystarczy 5 sekund trzymania gazu). Ciekaw jestem, czy wraz ze zwiększeniem obrotów wałka rozrządu zwiększy się częstotliwość tego dmuchania.
Ok dzieki tak zrobie kturegos dnia I dam znc . Sprawa jest taka jak mi sie nie uda dojsc to mam znajomego w Policji I weznie auto do warsztatu I kilka osób to sprawdza bo ja juz nie mam sil z tym włączyć. Ale duze dzieki

Załączniki

• 20250419_144905.jpg
    20250419_144905.jpg
    1,7 MB · Wyświetleń: 5

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
Brązowy masa na następne pojedynczo plus 12v
Piweczko, co ty piszesz, tłok wypycha ciśnienie do komory korbowej jak idzie do góry jak jest zawór wydechowy otwarty?

Marek1959

Bywalec
Punktów
5
Miasto
Sokólka
Lopatki chodza luzno normalnie sprawdzalem napięcie I pokazuje 02333 nie ma 12 v tylko jeszcze musze sprawdzic wiskoze na krótko tylko nie wiem czy tak zadziala moze potrzebny jakis impuls z ECU we tyczce jest Brazowy ruzowy I Bialy I teraz do kturego podać 12 V wysyłam fotke

Ok dzieki tak zrobie kturegos dnia I dam znc . Sprawa jest taka jak mi sie nie uda dojsc to mam znajomego w Policji I weznie auto do warsztatu I kilka osób to sprawdza bo ja juz nie mam sil z tym włączyć. Ale duze dzieki
Chce zapytac jesli sie orientujesz jak podlaczyc Viskoze na krutko czy da sie uruchomic jesli tak to na kturym kabelku dac plas a gdzie minus .

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
73
Piweczko, co ty piszesz, tłok wypycha ciśnienie do komory korbowej jak idzie do góry jak jest zawór wydechowy otwarty?
No gdzie do skrzyni korbowej gdy tłok idzie w górę?
Tłok idąc w gorę ciągnie za sobą jedynie filtr olejowy na ścianę cylindra.
Ja sobie po prostu głośno myślałem, tłok idąc w gorę ma otwarty wydech więc nie powinien niczym w kierunku klawiatury dmuchać.

Popatrz na ten film autora. Zwróć uwagę na dzwięk pracy silnika a także jego podszarpywanka i zerknij jak to ślicznie jest zsynchronizowane właśnie z cyklem puszczania tej pary z silnika.
Przyjrzyj się dokładnie.
I właśnie o rozszyfrowanie tego mi jedynie chodzi.
W cyklu ssania czy wydechu dmucha parą??
Właśnie!
Nie wiadomo skąd wydostaje się ta para i czym ona jest. Ja dla Świętego spokoju poswiecił bym te dwa, trzy dzionki - kupił UPG nową, narobił masę fotek i jednak zdjął bym jeszcze raz głowicę.
I wtedy z ludźmi z forum składał ten motor raz jeszcze.

Marek1959

Bywalec
Punktów
5
Miasto
Sokólka
gdzie wy macie ten film
Wysyłam filmik ponownie chyba ze nie pójdzie to wysle ponownie

Wysyłam link do filmiku moze pujdzie a jak nie to jutro wysle inny

to dajcie to jeszxze raz

Brązowy masa na następne pojedynczo plus 12v
Sprawdzilem prąd do wiskozy dochodzi 12V ale po podlaczeniu Viskozy to slychac glosne pykanie . Jesli trzymam prąd do Viskozy to jest blokada nie obraca sie ale bez pradu normalnie sie obraca. Czy mam zrozumiec ze Viskoza padla?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
To nie jest viskozaaaaa.
Tam masz tylko sprzęgło elektro magnetyczne które spina wiatrak . Obroty wiatraka uzależnione są od obrotów silnika.
Silnik jeszcze raz do rozebrania i nie obraź się, lepiej niech to zrobi ktoś kto takie rzeczy robi.
Piweczko brawo dla ciebie jak jesteś w stanie wyłapać na filmie w jakim położeniu jest tłok jak wydostaje się para. Może jeszcze wyłapiesz na którym to cylindrze? Silnik 4 cylindry obroty około 800. Brawo.

Marek1959

Bywalec
Punktów
5
Miasto
Sokólka
Ok na pewno sam tego robil nie bede tylko pytanko czy regenerowac czy kupuc nowe regeneracja okolo 600 zl moge dac do regeneracji tyko moze sie orientujesz jaka moze byc ruzni a pomiedzy regenerowanym a nowym obawiam sie jak dlugo regenerowany bedzie sprawny anowy 2000 tys moge kupin nowy jak na razie mnie jeszcze stac . Poradz mi proszę co robic.
Jesli chodzi o pare to nie jestem za tak dobry aby to sorawdzic nie mam pojecia to musi byc dobry kto dobrze ogarnia disle . Duze ci dzieki za chęć pomocy I wszystkim bardzo dziekuje wszyscy jestescie super. Ale mnie juz ręce opadaja oddam auto kto ma pojecie I niech ogarnia temat trudno mam problem z plecsmi I nie mam zamiaru dluzej to ciagnac .
Oczywiscie dam wam znac jak ktos mi to ogarnie jaki byl problem .
Wazne chociaz ze wiem ze Viskoza do wymiany.
Pozdrowinka

Płyn z układu chłodzenia ubywa? Przy takiej ilości pary powinien znikać w mgnieniu oka. Problem tylko w tym, że płyn w układzie nie wre w temperaturze zwykłej wody. Nie powinien tak parować.
Pierwsza sprawa, sprawdź stan płynu a następnie jego jakość wszak takie odparowywanie przy temperaturze roboczej silnika może pochodzić tylko od wody. Zalany był płynem na bank? Jaki kolor?
Płyn jest czysty?

Kolejna sprawa - ciśnienie oleju oraz cylindrów do sprawdzenia. Trzeba wykluczyć pęknięcie (blok, głowica).

Na filmie jakby para lecz 100% pewne, że to para a nie spaliny?
Sprawa jest taka jeszcze nic nie robilem z tym silnikiem bo znajomy ma mi to ogarnac . Ale znam przeczyne pekniety pierscien to stalo sie przy zakladaniu. Wysyłam ponownie filmik

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry Bottom