Jeżeli chciałbyś aby ktoś Ci pomógł, to musisz konkretne dane podać, masz diagboxa więc nie ma problemu, żeby zamieścić screeny z parametrów na żywo.
Ale tak, jak pisałem Ci w innym wątku, który założyłeś, musisz zacząć od początku i systematycznie, bo problemów jest więcej niż jeden, a czy tak jak ja bym poszedł czy po swojemu, to już drugorzędne.
Według mnie, jak był zmieniany silnik, to silnik i sterownik były od różnych aut i po złożeniu i pojawieniu się pierwszych problemów, zaczęto od grzebania w mapach, nie mając o tym pojęcia. Potem gdy nie przynosiło, to zadowalających efektów, zaczęto szukać w i wokół silnika.
A potem zaczęła się wymiana części w ciemno, w tym za Twojej kadencji.
Dodatkowo nakłada się problem, że NFU, to nie jest jeden jedyny model przez cały okres i nie wiadomo czy sam kod silnika wystarczy aby dobrać prawidłowo części.
Nie zastanowiło nikogo, że na każdym sterowniku silnik pracuje inaczej. Po co w ogóle było grzebane w mapach, jeśli było podejrzenie, że mapy się rozjechały, to się wgrywa "oryginał", a nie grzebie w obecnych.
Dlatego pisałem, że to jako pierwsze do weryfikacji.
Na to wszystko założono gaz mimo, że na benzynie prawidłowo nie pracował.
Wygląda też na to, że pracuje na obydwu paliwach na raz, układy są nieszczelne.
Dlatego też pisałem, żeby gaz odłączyć mechanicznie i elektrycznie i najpierw doprowadzić do poprawnej pracy na benzynie.
Jeżeli podczas szarpania było widoczne zwiększanie kąta wyprzedzenia zapłonu, to pomijając czy to była prawidłowa reakcja, to ECU musiało ją podjęcia na jakiejś podstawie i to powinno być widać w parametrach, co się zmieniło.
Itd. systematycznie i po kolei.
A jeśli już chcesz zacząć od wskazówki AI, to podałem Ci na podstawie czego jest "obliczana synchronizacja" w tym silniku.
Także podsumowując jeśli chcesz działać przy pomocy forum i wskazówki AI, to standardowo wrzuć live data z czujnika wału, MAP, czujnika spalania stukowego, sonda lambda, czujnik temperatury silnika, czas i dawka wtrysku, kąt wyprzedzenia zapłonu, położenie przepustnicy, pedału gazu.
Możesz ktoś, coś zauważy. Tu już nie ma miejsce na pisanie tylko na konkretne parametry.