• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Passat b5 Dławienie Pomocy !!!

dar460

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Elbląg
Witam na wstępie chciał bym podziękować wszystkim za poświęcony czas oraz odpowiedzi.
A teraz do rzeczy Posiadam VW PASSATA B5 1997R 1.6 ben+lpg 101KM AHL. Auto zostało zakupione od innego właściciela jakos z oltora roku temu, gdy kupywałem auto wszystko było cacy aż przez 4 miesiące. W pewnym momencie silnik na pracy PB jak i benzyny zaczął szarpać dławić się brakowało mocy jak prubowałem gazować auto z trudem się rozpędzało a na biegu jałowym obroty miałem od 300-800. Żadna dioda się nie paliła czuć tylko było olejem ze spalin. Problem tego typu pojawiał się sporadycznie raz na miesiąc jakoś i trwał z 3 minuty czasami wystarczy wyłaczyć i odpalić lub przeczekać 3 min. Ale teraz problem pojawia się już częsciej. Około 8 miesięcy zostały wymienione kable zapłonowe na firmę beru problem dalej był postanowiłem zmienić świece miesiąc temu na nowe lecz niestety też lipa ;[ filtry oleju gazu oraz sam olej wymieniony jakieś 5 miesięcy temu. Byłem na komputerze od czasu do czasu pokazuję się błąd sondy lambda ale bląd da się usunoc na miejscu w komputerze ale za jakiś czas znów wywala to samo. Zastanawia mnie jeszcze cewka zapłonowa, jako jedyna nie była ruszana choć własiciel twierdził że tam było cos z nią naprawiane i działa. Nie wiem co myślicie sonda cewka czy co może być powodem ? Przepływa jest ok sprawdzana była przepustnica czyta wlot nie ma nagaru jakiegoś. Bede wdzięczny za każdą sugestie komentarz oraz pomysł ;] pozdrawiam i życzę miłej majówki.

dar460

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Elbląg
Akurat auto przy normalnej pracy nie kopci kolor jest w porządku nie mam niebieskiego koloru. Tylko jak silnik zaczyna drgac i tracić obroty to brzydko pachnie olejem lekko. Dododam tylko że najczesciej takie rzeczy się dzieją jak jest cieplo koło 20 stopni i auto jeździ w mieście. W zime nie zauważyłem aby coś takiego się działo.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1883
Miasto
Koszęcin
Sonda lambda. Skasowanie usterki nic nie da. Sprawdz napięcie na sondzie podczas pracy silnika. Szary i czarny kabel

dar460

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Elbląg
Więc tak dziś byłem u mechanika błedy komputera 4 :
- Zwarcie masy przepływka
-sonda lamda maksymalny sygnał ......
-sonda lamda niezrozumiały sygnał
-sonda lamda niezrozumiały sygnał
po usunięci błędów zostało tylko zwarcie masy przypływka.
Ale mechanik mówił że dławienie się wynika nie z przepływki tylko pokazał mi
dyskoteke iskier przy jednej z świec i powiedział że do wymiany albo będzie przewód a jak nie pomorze to
cewka zapłonowa daje za dużą wartość na jeden cylinder i psuje przewód. Bo jak już pisałem wyżej przewody beru
klasy d wymieniałem pól roku temu natomiast świece miesiąc. Po powrocie do domu odkręciłem świece i okazało się że ta jedna źle się spala ma bardzo czarny nalot a pozostałe 3 świece biały. Więc wymieniłem jedną świece oraz dałem jeden przewód z tego zepsutego niby cylindra odpaliłem auto i już się nie trzęsie jest odpukać na razie chyba ok.
Poczekam do nocy zobacze czy nie widać iskier. Jeżeli problem się powtórzy i znów rozwali mi przewód nowy i świeca zrobi się czarna to znaczy że cewka idzie do wymiany. Puki co dzięki za komentarze jak coś zauważe dam znać, Miłej majówki pozdrawiam

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
A moze olej gdzies rzuca na swiece lub za duzo paliwa ma i wtedy gwałtownie rosnie opor szczeliny na takiej swiecy. Automatycznie podnosi sie wysokie napiecie w tym miejscu zeby przebijac opor szczeliny. I takie napięcie przebija przewod. Taka teoria spiskowa

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Prosze niech ktos zrobi sobie eksperyment. Swieca 1.1 mm przerwa , paliwo suche lpg, pomiar oscyloskopem sondą WN napięcia. I drugi pomiar przerwa 0.8 mm . Kto to zrobi zrozumie o czym pisze

dar460

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Elbląg
Woodoo skoro nasze teorie zwalaja z nóg to może sie wypowiesz coś na ten temat ? Wracajac do tematu będzie trzeba dokładnie sprawdzic cewke i ewentualnie sondę bo temat szarpania jednak nie ucichl :( jest lepiej po wymianie przewodu i świecy ale czasami jeszcze się dlawi silnik

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
a co zrobiłeś ze zwarciem na przepływomierzu? Nic?
to i nic się nie zmieni...parametry przepływu powietrza z kompa potrzebne.
Jeżeli przepływka robi w balona sterownik, to sterownik robi w balona wtrysk paliwa a tym samym ujowe odczyty z sondy Lambda, a tym samym auto robi cię w jajo.
Miernik i sprawdzić przepływomierz, zasilanie na przepływomierz i masę i sygnał na sterownik.

Ostatnia edycja:

dar460

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Elbląg
Przepływke zmieniłem na drogą używana ale napięcie zobaczę kiedyś jak go kupiłem to to też pokazyw ten błąd przerwa masy tylko że wtedy bezpiecznika o dziwo nie było w miejscu od zasilania właściciel usunal go z niewiadomych pszyczyn. Włozyłem bezpiecznik i było ok. Ale nie wydaje mi się że to coś z przepłyka choć zobacze napięcie bardziej stawiam na cewke bo wczoraj w nocy jeszcze jeden kabel wariowal wymienię ja na wszelki wypadek po majówce i zobaczymy.

dar460

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Elbląg
Wiadomo wolał bym 1.8 turbo :) no ale mam jaki mam no i trzeba go ratować :) zrobię co mogę w ostateczności wymiana silnika albo auta :)

dar460

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Elbląg
Jestem aktualnie w aucie i co do przepływi wygląda ok wszystko. Na omach nie piszczy że zwarcie na żadnym z pinow bezpieczniki ok. Przepływka ma 3 piny czerwono zielony kabel później jest żółty i na koncu zielony. Podłącze zielony z czewono zielonym mam 12,8 v podłącze zielony z żółtym jest tyle ile alternator 14,2 podłącze żółty z zielono czerwonym pokazuje 1.4v przy obrotach 900 mniej więcej czym dam więcej gazu to napięcie rośnie do maxymalnego zawieszonego przeze mnie 3.5 v. Więc wygląda wszystko ok.

dar460

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Elbląg
U mechanika byłem powiedział żeby wymienić przewód napięcia a jeżeli nie pomoże i znów przewód zepsuje się w krótkim czasie to cewka zaplonowa podpial kompa zwarcie do masy na przepływce wyszło ale mechanik twierdzi że przepływa to na pewno nie jest. Zresztą sprawdziłem ja dokładnie i wygląda na sprawna. Kompresje można by było zmierzyć ale nie mam urządzenia musiał bym mechanikowi dać. Choć powiem że dziś rozkrecilem przepsutnice wyczyscilem wymieniłem wszystkie przewody napięcia wyciagnelem kostkę cewki przeciscilem i sondy równiez wszystko skrecilem auto odpaliłem i może za szybko się cieszę ale godzine jeździłem i silnik jak nowy :) a niedziele jadę 120km od miasta jeżeli wrócę i będzie wszystko ok to problem naprawiony i wymiana przewodów oraz czyszczenie kostek napięcia oraz przepustnicy pomogly :) oby

Do góry Bottom