• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Passat B5FL 1.9 TDI - problemy z odpalaniem,kręci jak szalony

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
Witam,

nietypowy problem w aucie teścia.

Jakiś czas temu występował problem braku reakcji na przekręcenie kluczyka w pozycję rozruch.
Działo się tak od czasu do czasu. Na tyle rzadko, że nic z tym nie zrobiliśmy.
Teraz problem jest trochę inny, rozrusznik kręci bardzo szybko ale silnik ani nie pierdnie.
Zdarza się to w bliżej nieokreślonych sytuacjach.
Kiedy to się zdarza to można i po 15 minut przekręcać kluczyk w tę i spowrotem i auto nie odpala.
Niejednokrotnie po tych kilkunastu próbach auto odpala i działa znów normalnie.
Jeśli chodzi o odpalanie to nie jest to tak, jakby auto było zapowietrzone albo coś.
Pierwszy obrót wału i auto chodzi.
Czy jest jakiś przekaźnik blokujący rozruch? albo odciążający w momencie rozruchu?
Nie wiem za bardzo czego się tu przyczepić.
Lampka immo się nie świeci kiedy auto nie chce odpalić, więc wstępnie to eliminuję.

Za wszelkie sugestie wielkie dzięki,
Pozdrawiam,
james89

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
Nie sądze. Można kręcić pół godziny i nie zapali. A w przypadku słabego rozrusznika właśnie tak się dzieje, że pali dopiero powoli po kilku obrotach wału. Nie tędy droga.

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
no to kolego się mylisz, poczytaj o zasadzie działania dwumasy lub rozrusznika

dartech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
157
Miasto
Årdalstangen
romys73 powiedz mi jakim cudem silnik nie odpala przy uszkodzonej dwumasie koro zebnik nie jest elementem ruchomym wiem za bardzo nie rozumiem zwiazku. ale nic.
james89 kontrolka immo sie nie swieci a jak jest z kontrolka silnika? gdy nie mozna uruchomic silnika to sie swieci?
czy robiles jakas diagnoze tego auta?

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
Wziąłem go na testy i od początku tygodnia jeźdżę i cały czas odpala. Jutro siądę z komputerem.

Kolego romys73, skoro tak twierdzisz to może wyjaśnij nam dlaczego właśnie dwumas albo rozrusznik do wymiany. Nasza praca nie polega na bezmyślnym wymienianiu elementów do skutku, tylko logicznym eliminowaniu możliwych przyczyn. Może a nóż się czegoś nauczymy.

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Jak dla mnie to komputer jest tu zbędny- obstawiam przepuszczający bendix
EDIT:czytam jeszcze raz, i nie wiem czy dobrze rozumiem- rozrusznik jednak normalnie kręci wtedy silnikiem? Jesli tak jest, to będzie to raczej dość popularna usterka w 1.9tdi- silnik kręci wtedy szybko (jak bez kompresji) a silnik nie zapala- zacięta klapka gasząca w dolocie-sterowana jest podciśnieniem, spróbuj wcisnąc siłownik czy sie nie blokuje, albo przymknij go i odłącz podciśnienie-zobacz czy to wlaśnie taki efekt jak w momencie gdy nie chce odpalić :)
Ale jestem na 90% pewny swojej diagnozy- przycina się siłownik klapy w dolocie ;)

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
ale bendiks wyskakuje, i zazębia dobrze, trzyma podczas kręcenia.

dartech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
157
Miasto
Årdalstangen
Klape mozna sprawdzic dla pewnosci - dobrze byloby trafic jak nie kreci ;) a dla jeszcze wiekszej zdjac wezyk i go zaslepic. pojezdzisz i sie okaze. efekt uboczny - gasl bedzie w stary dieslowy sposob :)

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
No w sumie jest to jakiś trop. Odepnę go od siłowniczka i poruszam, zobaczymy.
Chociaż on jest tylko wysterowany w momencie gaszenia, później siłą sprężyny powinien wrócić do normalnej pozycji.

Apropo wcześniejszych objawów, to nie wiem czy te dwa objawy nie mają coś ze sobą wspólnego. Wcześniej rozrusznik nawet nie cykał po przekręceniu kluczyka (stacyjka?) a teraz raz na 20-30 odpaleń, kręci ale nie chce odpalić. Teściu powiedział że dobrych kilkanaście razy przekręcał i kręcił rozrusznikiem i nic. Wkrzurzył się, wysiadł z auta i wyjął kluczyki. Zadzwonił do mnie, ja mówie wejdź i pokręć, wszedł, przekęcił i od razu zapalił. Także nie ma reguły.

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
No i poszedłem za radą kolegi DyziekVW, egr tak zawalony że ledwo było cokolwiek przez niego widać.
Niestety klapa gasząca nie domykała się do końca, przez co nie zawieszała się w pozycji zamkniętej.
Na drugi dzień po wyczyszczeniu Passat pokazał rogi, najpierw brak reakcji na przekręcanie kluczyka w pozycję rozruch, potem kręcenie bez efektu. Po jakichś 20minutach udało mi się go zapalić. Ale zauważyłem, że gdy nie chce zapalić to nie działa pompa wstępna i nie miga kontrolka świec żarowych. Więc mówie- przekaźnik/i.
Rozkopałem lewą stronę deski i ukazał się jakże piękny zestaw 3 dodatkowych modułów alarmu,blokady rozruchu i jeszcze czujnika wstrząsów do alarmu. Parę dłuższych kwadransów i elementy wymontowane, instalacja powrócona do fabrycznego stanu.
Od tego czasu, odpukać, pali bez problemu.

smalcerz

Nowy
Punktów
0
Witam,

nietypowy problem w aucie teścia.

Jakiś czas temu występował problem braku reakcji na przekręcenie kluczyka w pozycję rozruch.
Działo się tak od czasu do czasu. Na tyle rzadko, że nic z tym nie zrobiliśmy.
Teraz problem jest trochę inny, rozrusznik kręci bardzo szybko ale silnik ani nie pierdnie.
Zdarza się to w bliżej nieokreślonych sytuacjach.
Kiedy to się zdarza to można i po 15 minut przekręcać kluczyk w tę i spowrotem i auto nie odpala.
Niejednokrotnie po tych kilkunastu próbach auto odpala i działa znów normalnie.
Jeśli chodzi o odpalanie to nie jest to tak, jakby auto było zapowietrzone albo coś.
Pierwszy obrót wału i auto chodzi.
Czy jest jakiś przekaźnik blokujący rozruch? albo odciążający w momencie rozruchu?
Nie wiem za bardzo czego się tu przyczepić.
Lampka immo się nie świeci kiedy auto nie chce odpalić, więc wstępnie to eliminuję.

Za wszelkie sugestie wielkie dzięki,
Pozdrawiam,
james89
Witam.
Co było przyczyną?mam podobnie

Do góry Bottom