Witamy na Forum Mechaników!
Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach. Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!
Witam, czy jest tu ktoś kto siedzi w tych silnikach?? Potrzebuje rozwiązanie co do cisnienia oleju, na wolnych obrotach po rozgrzaniu jest 1.4bar i podczas jazdy lubi zaświecić się ciśnienie oleju. Po remoncie silnika na nowych tłokach i nowy rozrzad kpl.
Do sprawdzenia wałki rozrządu oraz pokrywa/głowica czy nie ma wżerów w miejscu mostków/panewek. Druga kwestia to taka płytka, która jest przykręcana od przodu na jeden z wałków. Zapomniałem jak się nazywa. Do sprawdzenia też wałki wyważające z bloku silnika. W tych silnikach pompa oleju ma niskie i wysokie ciśnienie. Choć oczywiście najlepiej sprawdzić po kodzie silnika. Sam mam 2.0 Tfsi i robiłem tam remont. Obstawiam wytarte wałki rozrządu
Też był komunikat i ciśnienie oleju tez bylo1.4bara na wolnych obrotach gdy silnik rozgrzany. Walki są podobno okej. Jaka Płytka? Przez nią bedzie słabsze cisnienie?
Też był komunikat i ciśnienie oleju tez bylo1.4bara na wolnych obrotach gdy silnik rozgrzany. Walki są podobno okej. Jaka Płytka? Przez nią bedzie słabsze cisnienie?
Możesz mi wysłać kod silnika to sprawdzę i wyślę Ci numer części. Ale to będzie na 90% to 06H103144J. Oprócz tego, że jak będzie wytarta ta część, która wchodzi na wałek to może gubić ciśnienie to najważniejsze to jest sprawdzić czy jest tam sitko. Bo w tej płytce występuje małe sitko. Jak będzie rozerwane lub go nie będzie w ogóle to też gubi ciśnienie oleju.
Kod BZB ale ta część jest wymieniona na nową podczas remontu, wraz z tłokami, glowica komplet odrobiona, mierzone cylindry były, nowa odma, nowe uszczelniacznie walu z obu stron, panewki, walki podobno okej, nowy zawor od zmiennej fazy a ta płytka elektoramagnetyczna jest sprawna, nowe teflonowe uszczelnienia wtryskow, cały rozrzad wszystkie łańcuchy ślizgi i napinacza nowe. Jedynie została stara pompa oleju która ma już 300k km.
Automatyczne połączenie postów:
Teraz od nabicia klimatyzacji na nowo jak się jezdzi z wlaczaona to ten komunikat potrafi włączyć się raz podczas jazdy albo w ogóle. Czy może być coś z elektryka nie tak? Tylko ciśnienie mierzone było i po bardzo nagrzanym silniki jest 1.4bara ma wolnych obrotach a przy wyższych gdzie podaje autodata podobno ciśnienie jest okej, olej motul 5w30 zalany.
Miałem podobne cyrki w Sabbem 9-3. Silnik był wyciągany 3 razy i 3 razy rozbierany. Na końcu dół silnika zawiozłem do innego szlifierza, który od razu stwierdził ,że wał jest krzywy i nie opcji by to chodziło. Inny silnik i auto jeździ.