• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Passat b6 2.0 TDI CBDC- silnik nie chce zapalić po wymianie filtra paliwa

kj01

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Grajewo
Witam, kilka dni temu wymieniłem olej i wszystkie filtry.
Auto odpaliło bez problemów.
Wyjechałem z garażu , auto zgasiłem i sprzątałem graty.
Po 15 min auto odpaliłem zrobiłem kółko wkoło garażu i przed garażem pasek zgasł ot tak bez żadnego szarpania. Po prostu. I nie dał się już uruchomić.
W filtrze pełno paliwa, pompa na listwę tez podaje, żadnych błędów VCDS nie pokazuje. Pompka w zbiorniku na krótko sprawdzona i działa.
Sprawdziłem bezpieczniki, wszystkie całe.

w filtrze były bardzo małe drobinki metalu ale bardzo małe. Na zaworze w pompie było czysto, żadnych drobinek metalu. Na listwie i wtryskach tez. Listwa podmieniona -bez poprawy. Wtryski oddane do sprawdzenia - w bdb stanie. Paliwo na przewodach powrotnych leci .
Przy próbie odpalenia na plak nic nie daje , wyskakują wtedy błędy ze niskie ciśnienie paliwa na listwie.

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
430
Miasto
Świdnica
Jaki układ wtryskowy? Bosch czy delphi?

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
473
Miasto
PLE
Cz
Witam, kilka dni temu wymieniłem olej i wszystkie filtry.
Auto odpaliło bez problemów.
Wyjechałem z garażu , auto zgasiłem i sprzątałem graty.
Po 15 min auto odpaliłem zrobiłem kółko wkoło garażu i przed garażem pasek zgasł ot tak bez żadnego szarpania. Po prostu. I nie dał się już uruchomić.
W filtrze pełno paliwa, pompa na listwę tez podaje, żadnych błędów VCDS nie pokazuje. Pompka w zbiorniku na krótko sprawdzona i działa.
Sprawdziłem bezpieczniki, wszystkie całe.

w filtrze były bardzo małe drobinki metalu ale bardzo małe. Na zaworze w pompie było czysto, żadnych drobinek metalu. Na listwie i wtryskach tez. Listwa podmieniona -bez poprawy. Wtryski oddane do sprawdzenia - w bdb stanie. Paliwo na przewodach powrotnych leci .
Przy próbie odpalenia na plak nic nie daje , wyskakują wtedy błędy ze niskie ciśnienie paliwa na listwie.
Czyli pompa cr na złom.

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
ja tak mial ostatnio z golfem 1.6 tdi , po wymianie filtra umarl , lekko mlotkiem popukalem w okolicach zaworu w pompie i pyk nagle odpalil

kj01

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Grajewo
Jeśli pompa padła to jakiej szukać. Nowa czy po regeneracji? Moja ma nr 03L130755. Czy mam szukać dokładnie z takimi nr czy może być z literami na końcu od nowszych modeli.

kj01

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Grajewo
Już dwóch miałem chętnych. Jeden chciał wymieniać cały układ za 6000zł a drugi nie wiele tańszy i chciał sterownik rwać. Postanowiłem sam pokombinować, może dam rade.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
985
Miasto
PGS
A może tak Commodore podłączyć i spojrzeć w parametry ? Możliwe że opiłki dostały sie do zaworu CR i sie zesrał...

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
264
Miasto
.
Na plaku się odzywa w końcu czy nie, bo napisałeś dwuznacznie.
Jeżeli nie to sprawdziłbym klapę gaszącą/ synchronizację rozrządu.

kj01

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Grajewo
Na plaku chodzi ale tylko na plaku. Plak się kończy i gaśnie.
A może dać drugi zawór w pompę dla sprawdzenia przed wymiana całej pompy.

kj01

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Grajewo
Mam vcds ale nie jestem magikiem od tego szajsu. Co dokładnie mam sprawdzić?

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
985
Miasto
PGS
Czy buduje cisnienie paliwa

kj01

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Grajewo
Tak bo jak kreci rozrusznik to na czujniku wysokiego ciśnienia dochodzi do 380-400 bar. Tylko mój chiński vcds nie pokazuje którego to czujnika .
Automatyczne połączenie postów:

Te 264 rośnie do prawie 400 a to 8 nie zmienia się

Załączniki

• Nowy dokument tekstowy (2).txt
    299 bytes · Wyświetleń: 9
Ostatnia edycja:

kj01

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Grajewo
Przepraszam że tak napisze. Jestem mechanikiem ale nie samochodowym i gdybym wiedział to bym tu nie prosił o pomoc. Więc proszę o wyrozumiałość i konkretne porady i opisy. Wy też nie wiedzieliście wszystkiego od razu. Jak już nie dam rady sam to zaciągnę truchło do mechanika jak znajdę takiego a nie wymieniacza. Bo wymienić coś to i ja potrafię.

Do góry Bottom