• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Passat B8 2.0 TDI CRLB Nagły spadek doładowania turbiny przy ok 2500 obrotów a następnie powrót doładowania

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Pokaż śmiało. Ja już Twoje kwiatki mam zanotowane, zrobimy sobie konkurs. To, że udało Ci się poprawnie dokręcić łożysko w Iveco i to między innymi z moją pomocą, nie znaczy, że masz pisać głupoty i nawet nie zastanawiać się nad tym co napisałeś.

P0545 to kod generyczny, ustalony przez normę SAE i interpretacja przez program diagnostyczny nie ma tutaj żadnego znaczenia. P0545 to ZAWSZE będzie błąd czujnika temperatury spalin.

bo co mi z tego czujnika
Pewnie, tylko dla idei tam siedzi, po to żeby miało się co zjebać.

Jeden ma takiego konika drugi ma takiego konika.
Ja zawsze myślałem, że chodzi o fachowe podejście do istoty problemu, a nie tylko moje widzi mi się. No cóż, jakaś nowa szkoła się tutaj rodzi w bólach.

No, wiesz, ja bym tu ostro polemizował. EURO4 EURO6
Coś dzwoni, ale nie wiesz nawet w którym kościele. Wiesz jaką sonda szerokopasmowa ma funkcję w silniku diesla? Odepnij sondę w jakimś dieslu z Euro 4, jak masz do takiego dostęp, pośmigaj kilka kilometrów i sprawdź co się zmieniło, tylko żebyś się nie zdziwił.

spqrse

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Łódz- Warzsawa
A co może być przyczyną dymienia? Pojawia się sporadycznie na rozgrzanym jak i zimnym silniku.
Z wydechu słychać jakby syk.

Załączniki

• 20230228_223858.jpg
    20230228_223858.jpg
    3,5 MB · Wyświetleń: 1

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
A żeś się MIKUr1 rozpisał, aż żeś się zgrzał...kuna noga.
No, akurat uważam, że więcej się dowiem od sondy niż od czujnika. Nie napisałem, że co mi po czujniku, bo nigdy bym tak nie napisał. To było w kontekście sonda vs czujnik.

p.s. o łożysku to nawet nie będę się wypowiadał, bo każdego głąba który napisał, żeby dokręcić z siłą 500Nm osobiście pałą przez grzbiet bym prześwięcił.
Jak najbardziej pamiętam Twój wkład w tym temacie i zawsze będę wdzięczny za pomoc. Jedyny który bezrefleksyjnie nie kazał mi przykręcać na 500 niutów. Dziękuję raz jeszcze :)

A wracając do tematu, zobacz MIKUr1 napisałeś dwa posty masę liter i od niczego nie zacząłeś. I pewnie gdybym ja nie zaczął tematu, to nawet nikt by się tym nie zainteresował.
A że Henio ośmielił się napisać o sondzie, to jak to to możliwe...że spece przecież wiedzą lepiej, ale tylko patrzą i czytają.
Wiesz, ja to trochę traktuję jako zabawę, bo co można ustalić i zdiagnozować przez internet to można.
A co jest czystą abstrakcją, to jest...

MIKUr1 a od czego Ty byś tu zaczął, oczywiście żeby nie kroić bezrefleksyjnie portfela? Aaa i tu jest EURO6 a nie EURO4 pamiętaj, ta sonda może Nam się jeszcze przydać.
Automatyczne połączenie postów:

A co może być przyczyną dymienia? Pojawia się sporadycznie na rozgrzanym jak i zimnym silniku.
Z wydechu słychać jakby syk.
No, co może być pewnie wypala DPFa którego nie ma i tyle.

spqrse

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Łódz- Warzsawa
A żeś się MIKUr1 rozpisał, aż żeś się zgrzał...kuna noga.
No, akurat uważam, że więcej się dowiem od sondy niż od czujnika. Nie napisałem, że co mi po czujniku, bo nigdy bym tak nie napisał. To było w kontekście sonda vs czujnik.

p.s. o łożysku to nawet nie będę się wypowiadał, bo każdego głąba który napisał, żeby dokręcić z siłą 500Nm osobiście pałą przez grzbiet bym prześwięcił.
Jak najbardziej pamiętam Twój wkład w tym temacie i zawsze będę wdzięczny za pomoc. Jedyny który bezrefleksyjnie nie kazał mi przykręcać na 500 niutów. Dziękuję raz jeszcze :)

A wracając do tematu, zobacz MIKUr1 napisałeś dwa posty masę liter i od niczego nie zacząłeś. I pewnie gdybym ja nie zaczął tematu, to nawet nikt by się tym nie zainteresował.
A że Henio ośmielił się napisać o sondzie, to jak to to możliwe...że spece przecież wiedzą lepiej, ale tylko patrzą i czytają.
Wiesz, ja to trochę traktuję jako zabawę, bo co można ustalić i zdiagnozować przez internet to można.
A co jest czystą abstrakcją, to jest...

MIKUr1 a od czego Ty byś tu zaczął, oczywiście żeby nie kroić bezrefleksyjnie portfela? Aaa i tu jest EURO6 a nie EURO4 pamiętaj, ta sonda może Nam się jeszcze przydać.

No, co może być pewnie wypala DPFa którego nie ma i tyle.
Czyli czeka mnie zmiana w programie, sprawdzenie czujnika temp (zrobię logi od zimnego do gorącego silnika wszystkich czujników temp i sondy).
Czyli temat dymienia jest prosty - popsuty soft za 1300 zł.
A co może być powodem braku mocy? Chodzi mi o ten charakterystyczny spadek.
Zawór N75 wymieniłem, sztanga chodzi swobodnie i słychać "dzwonienie" geometrii więc chyba jest ok. Przewody podciśnienia wymienione.
Tu jest wykres : https://log.tunezilla.com/s/qXKG7dC6

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Nawet wiesz, nie musi go wypalać jak dymi, może np. rozpoczynać procedurę i chcieć podnieść jego temperaturę dlatego tak kopci.

spqrse

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Łódz- Warzsawa
Nawet wiesz, nie musi go wypalać jak dymi, może np. rozpoczynać procedurę i chcieć podnieść jego temperaturę dlatego tak kopci.
W vag dpf nie widać wartości z czujników temperatury DPF - pewnie usunięte.
DPF zostanie przywróćmy w przyszłości. Można będzie te zmiany bezproblemowo cofnąć?
Domyślam się, że core soft 90% 2.0 tdi 150 km CRLD ma taki sam.
Zastanawia mnie jeszcze spadek doładowania /turbodziura w środkowych obrotach

Dodam, że po po usunięciu błędu temperatury problem dziury jest cały czas.
Błąd pojawia się tylko jak na 4 biegu przyszpieszam czyli aż do końca obrotów z cały czas wciśniętym pedałem. Przy 2, 3 biegu nie występuje. Może raz na 3 biegu.

Załączniki

• Screenshot_20230228_223955_VAG DPF.jpg
    Screenshot_20230228_223955_VAG DPF.jpg
    1,2 MB · Wyświetleń: 5
Ostatnia edycja:

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
@heniek1000, to czego się dowiesz od sondy w silniku diesla? Dokładnie tak napisałeś, więc zacytowałem. Kontekst nie ma znaczenia, bo czujnik temperatury spalin w dieslu, jest dużo ważniejszy niż sonda.

Masę liter? Napisałem minimum wymagane do tego, żeby autor tematu nie słuchał głupot i nie zaczął wymieniać na pałę, tego co zasugerowałeś. Po co miałem pisać od czego bym zaczął, skoro @wojtis94 wyczerpał temat? Sonda do niczego nam się tutaj nie przyda, nawet jeśli byłoby to EURO 9.

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
Heniek pisze takie głupoty że tego nie idzie czytać, chłop totalnie nie ma pojęcia.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
...dzięki sondzie ustalam wszystko. W 3 kroku jesteś w stanie nawet ustalić usterkę. Masz tak pole zawężone.

spqrse

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Łódz- Warzsawa
Odpowiem pytaniem na pytanie.

Czy przed usunięciem DPF i wyłączeniem go programowo, miałeś taki problem?
Nie miałem ale mechanik powiedział, że możliwe, że sadza się wypala i mogło się coś przyciąć przy turbo. Ja się na tym nie znam dlatego pytam ile jest w tym prawdy.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
misiek1394, ja wiem, że Ty od razu wyciągasz turbo.
Dobra, chłopaki piękna pogoda...zobaczymy co tu wymyślicie, widzimy się wieczorem ;)

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
misiek1394, ja wiem, że Ty od razu wyciągasz turbo.
Dobra, chłopaki piękna pogoda...zobaczymy co tu wymyślicie, widzimy się wieczorem ;)
Jakie turbo co ty pier... za głupoty. W takich ulepach najpierw robi sie ori wsad na testy, a potem mozna wylaczac co klient chce.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Nie miałem ale mechanik powiedział, że możliwe, że sadza się wypala i mogło się coś przyciąć przy turbo. Ja się na tym nie znam dlatego pytam ile jest w tym prawdy.
W majtkach może mu się wypala sadza jak zje ostrego kebsa dzień wcześniej. Jak Ci robili DPF OFF to oprócz tego, że wzięli 1300zł za zepsucie auta, to starego DPFa pewnie też zajebali?

@heniek1000, napisałeś głupot a teraz się zmywasz. Pytam o konkrety - jakich wartości oczekujesz po odczycie sondy w silniku diesla? Jakie parametry będą dla Ciebie kluczowe w ustaleniu usterki?

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
Do autora tak jak chłopaki wyżej pisali. Masz zle zrobiony soft a dodatkowo ukradli ci dpf i katalizator pewnie tez, które tanie w skupie nie są. Pozdrawiam

spqrse

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Łódz- Warzsawa
Tu jest link do pomiaru temperatury podczas jazdy: https://log.tunezilla.com/s/EstBZvD0 widać, że coś jest nie tak z tym 1000C.

Dzwoniłem do warsztatu i mówili, że katalizator został i tylko DPF został wyrzucony.
Mam zostawić samochód i pojadą sprawdzić soft do osoby odpowiedzialnej za modyfikację w sterowniku. Powiedzieli również, że czujnik do wymiany.
1300 kosztował sam program, jeszcze chłodnica spalin, robocizna za wycięcie i ustawienie geometrii po tym - dostęp od dołu,

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
No to jeszcze Cię przycięli na 500-1000zł, nie wiem ile dokładnie można dostać za taki na skupie. Musisz zadzwonić i zapytać.

Do góry Bottom