Witamy na Forum Mechaników!
Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach. Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!
Panuje powszechna opinia, że miejsce blokowania wału równa się gmp pierwszego cylindra. Owszem, jest tak w większości ale jest też grupa silników, że miejsce na blokady to tylko miejsce na blokady. Jak podasz oznaczenie jutro to ci napisze czy faktycznie jest tak czy nie.
Jest taki wynalazek , stroboskop do diesli z czujnikiem piezo a nawet mozna sie pokusic na zrobienie wyzwalania z wtrysku i masz jak na dłoni w którym momencie jest impuls .
Panuje powszechna opinia, że miejsce blokowania wału równa się gmp pierwszego cylindra. Owszem, jest tak w większości ale jest też grupa silników, że miejsce na blokady to tylko miejsce na blokady. Jak podasz oznaczenie jutro to ci napisze czy faktycznie jest tak czy nie.
Jeśli chodzi o ustawienie pompy to z tego co wiem ustawia się na znaki tylko pompy cp1 i cp2 w celu zminimalizowania spadku ciśnienia podczas wtrysku paliwa, gdzieś w sieci jest artykuł na ten temat.
Przeciez pisalem ze to 3tlokowa pompa i nijak nie ma tu synchronizacji z silnikiem na 4 garki gdyby to bylo V6 3 prace tłoczkow pompy na 4wtryski (w szostce bylo by idealnie, 3 na 6 i synchronizacja miala by tu sens)
I temat jakoś został rozwiązany? Mam silnik w volvo 1.6. Urwał się żarnik świecy i uszk głowie i tlok. Auto jeździło lecz brak prawidłowego sprężania jednego garka był odczuwalny przy odpalaniu i przy jeździe także ale o dziwo kultura pracy silnika była ładna. Wymienilem tlok oraz pierścienie na wszystkich. Blok ocalał nie naruszony więc został. Głowica druga liznieta 0.1mm. Zawory stare dotarte. Wtryski pewnie nie udało mi się założyć w kolejności takiej jak były. Walki w silniku założone były z odlewu a nie rurkowe z wciskanymi krzywkami. Rozrząd sprawdzany 2 razy jest ok. Po odpaleniu strasznie tłucze. Twarda praca. Przy kręceniu cisza. Stuki pojawiają się gdy zapali. Przy gaszeniu stuki są do momentu zatrzymania sie silnika. Klekot dochodzi napewno z góry. Przy 2 tys cichnie lekko. Objawem kolejnym jest dławienie się przy 3 tys obr. Lekko kopci na niebiesko. Nie spała paliwa tak czuć. Może ktoś pomoże. Błędów naraziie po odpaleniu nie mam.
Automatyczne połączenie postów:
Nie jeździłem nim. Wszystkie objawy podczas postoju to dławienie. Spaliny strasznie gryzące szczypią w oczy. Wtryski na stole były przed rozebraniem silnika więc obstawiam że są ok.
Nie jeździłem nim. Wszystkie objawy podczas postoju to dławienie. Spaliny strasznie gryzące szczypią w oczy. Wtryski na stole były przed rozebraniem silnika więc obstawiam że są ok.
Na początek zakoduj wtryskiwacze skoro nie są tak jak przed remontem. Potem jeśli nie pomoże sprawdzić ciśnienie paliwa i czy egr czasem nie jest otwarty.
Nie dopisywałem bo nie jestem na miejscu. Spróbuję zaślepić egr jak wrócę i zobaczę.
Popychacze nowe wszystkie. To jest za głośna praca na stuki z popychaczy. Zobaczę ciśnienie paliwa bo pisze na świeżo nie zagłębiałem się w parametry jeszcze.
Korby trzy te co były. Jedna jest wrzucona używka. Głośna praca jest ogólna. To nie jest klekot z jednego gara. Popatrzę na spokojnie dziś wieczorem ten egr bo mnie tu uświadomił winnetu
Korby trzy te co były. Jedna jest wrzucona używka. Głośna praca jest ogólna. To nie jest klekot z jednego gara. Popatrzę na spokojnie dziś wieczorem ten egr bo mnie tu uświadomił winnetu
Korba jedna , ale tłoki albo choćby pierścienie inne , lub inaczej ułożone będą tłoki walić po cylindrach . Często nawet po szlifach ten problem występuje .
Egr zaślepiony nadal to samo. Klekocze. Przy 3 tys lekko zakuleje i puści niebieska chmurę. Ciśnienie paliwa 275000hPa. Koło na wale z którego czujnik czyta jest na stałe? Ręka kręciłem za niego przy demontazu korb. I trzymam się tego przy ustawianiu rozrządu. Jeżeli otwór w nim na 12 to jest gmp pierwszego?