• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

peugeot 1.6 hdi twarda praca silnika

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Nie dopisywałem bo nie jestem na miejscu. Spróbuję zaślepić egr jak wrócę i zobaczę.
Automatyczne połączenie postów:

Popychacze nowe wszystkie. To jest za głośna praca na stuki z popychaczy. Zobaczę ciśnienie paliwa bo pisze na świeżo nie zagłębiałem się w parametry jeszcze.

Egr zaślepiony nadal to samo. Klekocze. Przy 3 tys lekko zakuleje i puści niebieska chmurę. Ciśnienie paliwa 275000hPa. Koło na wale z którego czujnik czyta jest na stałe? Ręka kręciłem za niego przy demontazu korb. I trzymam się tego przy ustawianiu rozrządu. Jeżeli otwór w nim na 12 to jest gmp pierwszego?

Jakiś filmik z pracy
Przypisz najpierw te wtryski a po będziemy debatować.

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice

Nie mam czym przypisać na chwilę obecną. Tłoki pukające o ścianki to nie są. Miałem kilka przypadków takich gdzie tlok miał w dolnej części przytarte i z powodu dużego luzu stukał. Lecz to inny dźwięk jest. Kilka silników 1.6 robiłem. Także wkładając używane tłoki i takiego problemu nie było.

Ostatnia edycja:

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
No nie mam. Patrzyłem kilka razy. Stuki mają częstotliwość taka jakby stukało na wszystkich.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Nie masz papieru to se dupy po sraniu nie podetrzesz? Kup, pożycz byle z brudnym dupskiem nie lotać.

Maniioo

Uczestnik
Punktów
0
Witam, czy problem z gmp został rozwiązany? Mam to samo u siebie

Maniioo

Uczestnik
Punktów
0
Mam citroen c4 grand picasso 1.6hdi 9HR (dv6c) 8v po zerwanym pasku. Glowica po naprawie, dźwigienki nowe, uszczelka śruby, podkładki wtryskiwaczy, wiadomo. Złożyłem wszystko ustawiłem rozrząd na znaki czyli koło magnetyczne kołek godz.12, wałek rozrządu, pompa paliwa. Po odpaleniu (trochę to trwało) chodzi strasznie wpada w wibracje jak by coś biło, delikatnie klepie po dodaniu gazu ok 1500-1800 wszystko znika chodzi idealnie. Więcej gazu nie dodawałem. Co może być nie tak? Ktoś pisał, że pompa może być źle ustawiona może ktoś ją przekręcił o 180° rozrząd raczej dobrze ustawiłem. Czy spróbować ustawić na gmp 1 cylinder (długi śrubokręt w otowr wtryskiwacza) i zobaczyć jak będą znaki pasowały.

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
430
Miasto
Świdnica
Ty masz ehdi 8zaworow. Po strzale rozrządu przestawiają się krzywki na walku. Norma. Wymień wałek na nowy i będzie ok

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
Rozbierz jeszcze raz . Usterka widoczna gołym okiem. Jak wyżej kolega napisał...

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Mam citroen c4 grand picasso 1.6hdi 9HR (dv6c) 8v po zerwanym pasku. Glowica po naprawie, dźwigienki nowe, uszczelka śruby, podkładki wtryskiwaczy, wiadomo. Złożyłem wszystko ustawiłem rozrząd na znaki czyli koło magnetyczne kołek godz.12, wałek rozrządu, pompa paliwa. Po odpaleniu (trochę to trwało) chodzi strasznie wpada w wibracje jak by coś biło, delikatnie klepie po dodaniu gazu ok 1500-1800 wszystko znika chodzi idealnie. Więcej gazu nie dodawałem. Co może być nie tak? Ktoś pisał, że pompa może być źle ustawiona może ktoś ją przekręcił o 180° rozrząd raczej dobrze ustawiłem. Czy spróbować ustawić na gmp 1 cylinder (długi śrubokręt w otowr wtryskiwacza) i zobaczyć jak będą znaki pasowały.
tenor (4).gif Brawo, widać, że prawdziwa fachura z ciebie...:)

Maniioo

Uczestnik
Punktów
0
Po vinie pokazuje tylko 1.6hdi gdzie można sprawdzić czy to jest ehdi? Ale dziękuję za odpowiedź jutro podmienię wałek i dam znać.

Maniioo

Uczestnik
Punktów
0
109KM ma ten citroen, założę inny wałek i się okaże

Maniioo

Uczestnik
Punktów
0
Nowy wałek zamontowany wszystko wróciło do normy :) dziękuję za pomoc pozdrawiam.

Maniioo

Uczestnik
Punktów
0
Jeszcze pytanie odnośnie blokady na koło pompy paliwa, czy ma ona jakiś większy wpływ na pracę silnika? Chodzi o to że ją zablokowałem do ustawiania rozrządu, ale nwm jak było wcześniej czy ktoś obracał tym kółkiem czy nie. Złożyłem całe auto bo jeszcze wymieniałem dwumas teraz byłem się przejechać i tak jakoś dziwnie grechocze nwm czy one tak chodzą czy jeszcze coś go boli korekcję wtrysków ma w granicy 0.94 - 1.2 (diagboxa pokazuje że powinno być między 1 a 2) pali od strzała tylko takie grechotanie delikatne przy przyspieszaniu słychać. Mam 2.0hdi 13r to tam jest cisza.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
Tero to już kombinujesz...

Do góry Bottom