• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

peugeot 1.6 hdi twarda praca silnika

kryna

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
katowice
panowie jak w temacie,zrobiłem remont głowicy po zerwanym pasku poskładałem wszystko a silnik chodzi jak stary zetor co jest nie tak już mi brak pomysłów

kryna

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
katowice
a jakich ty informacji potrzebujesz silnik ładnie odpala ale chodzi jak traktor twarda praca silnika jak w tdi a to hdi

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
199
Miasto
Lublin
Może walnąłeś się o ząb, bo jeżeli twardo chodzi to tak jakby miał zapłon przestawiony?

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
A np jakieś błędy są? Sprawdzałeś rozrząd? Może na łańcuszku się stuknąłeś o oczko? A może wtryski zamieniłeś miejscami? Duże uszkodzenia po zerwaniu? Pompę ustawiłeś czy jak popadnie założyłeś?

wojtekoslo

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
oslo
tam jest camon rail więc wszystko jedno pompie .Może zamieniłeś wtryski miejscami a każdy jest przyuczony do konkretnego cylindra nr wtrysku do ecu silnika .A planowałeś głowicę może zbyt dużo i coś zbyt duża kompresja .Spalanie stukowe chyba za bogato za dużo paliwa .. Spr. Czy w Twoim modelu nie trzeba wtrysków przyuczać do Ecu ..

voodo

SuperMechanior
Punktów
204
Jeżeli nie przyuczy ich to z pewnością na początku w tym silniku będzie twarda praca silnika. Może warto sprawdzić czujnik wałka rozrządu? Jednak coś czuję, że to nie o taką pracę chodzi jeżeli określeniem jest, że chodzi jak traktor.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
To kiepsko bo mój traktor chodzi miękko. Żarty na bok i po kolei jak włożone wtryski i podstawa pomiar kompresji.

Dżodżo

SuperMechanior
Punktów
18
Miasto
Shannon/Ennis/Limerick
www.thomasgarage.ie
tam jest camon rail więc wszystko jedno pompie .Może zamieniłeś wtryski miejscami a każdy jest przyuczony do konkretnego cylindra nr wtrysku do ecu silnika .A planowałeś głowicę może zbyt dużo i coś zbyt duża kompresja .Spalanie stukowe chyba za bogato za dużo paliwa .. Spr. Czy w Twoim modelu nie trzeba wtrysków przyuczać do Ecu ..

Jest common rail ale akurat w tym silniku pompę się ustawia na pin wiec nie wszystko jedno. Proponuje ponowne/dokladne sprawdzenie/ustawienie rozrządu.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Chodzi jak traktor, przyczyn ze dwadziescia moze byc. Za duze cisnienie na szynie, spier* robota glowicy, zle ustawiony rozrzad, niezakodowane wtryski, zle ustawiony lancuszek (znaki na nowym nie pokrywaja sie do prawidlowego ustawienia). Kompa pod samochod i sprawdzic czy wszytsko gra elektrycznie a potem dopiero demolowac glowice. Ewentualnie zdjac z maski lwa, zaczepic znaczek ursusa i sprzedawac jako C360.

kryna

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
katowice
panowie więc tak, rozrząd ustawiony na blokady łańcuch nie ruszany wtryski w tych samych miejscach zastanawia mnie ten czujnik wałka bo można go przesuwać bliżej lub dalej od kółka błędów brak

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Czujnik raczej nie , chyba sie go ustawia na jakąś szczelinę ile to przeleciało bo mogą wtryski sobie słabo pylić jednego takiego miałem co po wymianie końcówek chodził jak benzyna, masz jak zobaczyć korekty ?

kryna

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
katowice
wtryski raczej nie bo przed kolizją chodził normalnie, klient mówi że gorzej pali i słabszy a z ty zetorem to trochę przesadziłem

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Wtryski wyciagales, a podkladki miedziane na wszystkich byly?
Nie zostala jakas?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
to co klient mowi ... dzis u kolegi był bez hamulców dostawczak takich cudów to dawno nie widzalem fotek nie zrobiłem

kryna

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
katowice
jedne wyszły jedne zostały rozwiń bo nie wiem o co ci chodzi

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Dzisiaj miałem taki przypadek, auto po wymianie głowicy, nowe wtryski, pompa 100%ok, a auto kopci na czarno, nie ma mocy.
Odpala ze strzała silnik co jakiś czas telepnęło. Korekta wtrysków 2 ok. a 2 powyżej normy(dochodzi do 190%).
Nie ma mocnych na awarię, rozrząd sprawdzony 3 razy, szczelność dolotu ok, EGR ok. Wydaje się auto git!
Odwiedził serwis autoryzowany- nic, pompiarzy i wtryski - nic, szefowa planowała zakup drugiego silnika bo termin końca serwisu mija i kary...
Auto miało jechać na hamownię do zestrojenia map i powietrza lub wykluczenie uszkodzenia stera...ale jeszcze szefowa przyszła do mnie żebym zerknął, ok.
W związku z tym że korekty były na dwóch za duże, pomyślałem zamienię wtryski miejscami i sprawdzę parametry.
Wyciągam nowe wtryski, patrze, stare podkładki miedziane pod końcówkami, myślę że do nowych wtrysków nie było nowych i chłopaki włożyli stare, ale...
tknęło mnie sprawdzić gniazda - lampka i lusterko i zdziwienie, światło odbija się miedzią...
okazało się że były podkładki, a wtryski były założone na podwójnych podkładkach.
Zdjąłem podkładki z wtrysków i włożyłem, auto odpala, zero kopcenia i jest moc ze mną...
Okazało się że rozpylacze z głowicy wystają 3-4mm, a z dodatkowymi podkładkami nie wystawały tylko lały nie wiadomo jak.
To tak dla potomnych.
Auto w serwisie i innych było dwa tygodnie, ogarnąłem w 2 godziny - przeciwnik był godny i coś mnie tknęło zajrzeć do dziurki:p

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Hmmm to jest tak jak się wsadza do dziurki i sie nie patrzy jaka ta dziurka jest tzn. czy czysta ... ;):D

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Zrobiles emont glowicy i nie ruszales lancuszka? Ze tak zapytam, jak Ty wyjmowales wałki?

kryna

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
katowice
a poco wyjmować wałki jak są montowane do pokrywy a nie do głowicy

Do góry Bottom