• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

peugeot 1.6 vti wypadający zapłon

qwer7

Bywalec
Punktów
11
Miasto
Łódź
To myślisz, że czego to jest kwestia?
Słuchaj ja nie wiem, znaczy znam jakieś podstawy, ale też mam doświadczenie czysto prywatne, są rzeczy których nie wiem bo zwyczajnie nie robiłem, nie wymądrzam się chyba, często słucham, czytam z ciekawością bo uważam że jak się nie jest alfą i omegą to trzeba mieć trochę pokory. Natomiast swoje samochody jakoś ogarniam, zdarzyło mi się być na wizycie w serwisie żeby coś sprawdzić, kilkanaście lat temu dałem jakiś rozrząd do roboty i to wszystko, ogólnie mojego auta żaden mechanik od 30 lat nie naprawiał, więc myślę że na prywatne potrzeby jest ok, zawodowo nie naprawiam. Jednak jak można poczytać przy tym nieszczęsnym thp wielu mechaników zawodowych ma problemy, albo nie chcą w ogóle naprawiać bo co problematyczny, przerasta, skoro to takie proste podstawy mechaniki no to.... A naprawa typu, może to może tamto i teraz płać za wszystko i jak ten koleś co wstawiłem jego rozmowę, wydał 3tys i g. z tego miał, inny którego znam już nie tylko tylko z fb podobnie.
No bo jak się trzyma kogoś kto Cię doi, nie mając pojęcia co robi, to jak to się może skończyć?
Masz rację, tylko wiesz wielu ludzi widzi warsztat jedzie dogaduje się, zostawia auto, a później łańcuszek, powoli w to wpada, a bo jeszcze to i tamto, sam wiesz, no i co jak nie wie gdzie uderzyć to do następnego i może być powtórka.

Ku*wa, weź, jak to brzmi
Noo tu zgoda, ale ostatecznie istotne aby robił dobrze, dla kogoś kto już ma dosyć pseudo napraw może to być nieważne jak brzmi, grunt że wypatrzy swoją ostatnią nadzieję :)

sam kiedyś na forum elektorda.pl, łkał o pomoc w rozwiązaniu problemu z jego silnikiem
Nie znam gościa z Rybnika, może i kiedyś łkał o pomoc, nikt nie miał wiedzy od razu, ale widać jakoś przebrnął ten etap i ogarnął jakoś te silniki i teraz dobrze to wykorzystuje. Dla mnie szacun, jeśli faktycznie je ogarnia tak jak info o nim. Sam też chyba mówi, czy ma napisane gdzieś że nauczył się na "własnej skórze". Fakt jest taki że aktualnie nie widziałem aby ktoś na niego narzekał, w przeciwieństwie po wizytach u wielu różnych mechaników, zapewne części może i dobrych ale nie do tego silnika, nie wiem, nie na moją głowę to :) W każdym razie nie sztuką jest wymieniać, wymieniać a może się trafi a klient płaci.
Sam jak z ciekawości pojeździłem po mechanikach ze swoim vovlo żeby zgasić kontrolkę poduszek bo sam nie mam interfejsu który się z nim łączy, a że jest jakiś problem (choć tylko wtyczka się wypięła pod siedzeniem) mimo to nie mogli zgasić, połączyć się, to tak sobie jeździłem do kilku (w sumie nie zgasili), dla mnie to była jedyna okazja poznać mechaników w okolicy :) odwiedziłem kilku i z ciekawości zagadałem czy robią thp, no to kiepsko, główne odpowiedzi to tak bez przekonania, nie dałbym tam, jeden otwarcie powiedział że nie i tu szacun bo o tym wiem że ogólnie go chwalą.
Wracając co robi ten z Rybnika nie wiem, żeby się dowiedzieć trzeba by kupić u niego silnik niczym prof Chris remontowany z All.gro i rozebrać na części i ocenić. Ogólnie z rozmowy ze znajomym zmienia coś w oprogramowaniu tyle słyszałem, co do poboru oleju może roztacza tłoki i wsadza szerszy pierścień olejowy gdzieś ktoś na YT wspomniał (są dwa filmy) że tak kombinują.
Żeby nie było rozmawiamy, nie chcę się kłócić, ani być jego adwokatem, ogólnie mnie to ciekawi, ale jak się człowiek rozejrzy to wdać że niektórzy mają problem z tym silnikiem, a jest co najmniej kilku znanych którzy je ogarniają. Poznałem kilka osób co robiły silnik u niego i są zadowolone. Sam niestety jestem posiadaczem thp, kupując wiedziałem że ma pewne problemy ale nie tyle co się później naczytałem o tym cudzie techniki, włos się jeży :) sam wiesz. W sumie nie wiem co mnie szajbło że go kupiłem :) Mimo to jak na razie nie mam problemów z tym autem, jedno co mnie wkurza to trochę dużo pali, więcej niż myślałem, ale ja robię dużo krótkich tras w mieście. A po tym co się naczytałem to już sam nie wiem, sprzedać póki jest bez zastrzeżeń, piękne ładne i w ogóle :) czy jeździć, dlatego interesuję się i zwracam uwagę na wątki z tymi silnikami.
Aaa gość z Rybnika zaleca jeszcze olej 10w40 nie wiem, mnie to trochę przeraża ta gęstość.
Z mojej strony to wszystko co wiem, wiem też że na pewno w razie potrzeby, gdybym sam nie potrafił sobie poradzić z jakimś problemem to nie chciałbym trafić do mechanika który będzie zabierał się za naprawę jak za grę w totolotka.
PS
Znasz może nick jego z elektrody, chętnie bym poczytał co pisał, może być na priv.
Pozdrawiam...

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Ja Ci powiem, że u mnie stoją już dwa. A w sumie został się jeden do zrobienia. Jak coś miałem podejrzanego to pożyczałem z drugiego. I tak do zakupu są 2 zawory fazatorow, sonda , że dwie cewki jeden rozrząd. Naprawdę te silniki to dramat

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
@qwer7, uważam, że temat wyczerpałem. Jak ktoś będzie chciał to sobie dalej będzie dorabiał teorie, jak będzie chciał trzeźwo spojrzeć to spojrzy. Ja nie mam nic więcej do dodania. Nie bronie nikomu wiary w TAJEMNICZE I ZŁOŻONE USTERKI NATURY ELEKTRONICZNEJ I MECHANICZNEJ.

Swoją drogą, żeby było śmieszniej, miałem w tym tygodniu C4 1.6VTi na wypadanie zapłonu i udało się naprawić za 800zł. Podchodziły do niego 3 warsztaty z Krakowa i chłop już się tyle nasłuchał, że niemal mi się rozpłakał przez telefon, bo auto kupił niedawno. Auto śmiga jak ta lala. Ciekawy jestem czy w Rybniku poszedłby z automatu remont za 10k+ żeby to ogarnąć.

10W40 do silnika z Valvetornic'iem i Vanosami? Yyyy... Aha.

Nie pamiętam ani nazwy tematu ani użytkownika, bo to już dawno temu było.

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
986
Miasto
Pruszcz Gdański
dla mnie to wyglada to tak , zasada dzialania silnika spalinowego jest ciagle ta sama , konstruktorzy niestety z afryki co lodkami przyplyneli i wplaw , z dyplomami itp itd zabrali sie za prosta rzecz i na niej polegli.

problemem w tym silniku sa pierscienie , chodzi filmik po youtube dokladnie opisujacy problem , glowice i gniazda zaworowe to kolejny problem , fazatory , czujniki itp itd to kolejny.

jednostka nowa z fabryki calkiem spoko , ale z kazdym kilometrem wychodzi z niej szajs

qwer7

Bywalec
Punktów
11
Miasto
Łódź
Swoją drogą, żeby było śmieszniej, miałem w tym tygodniu C4 1.6VTi na wypadanie zapłonu i udało się naprawić za 800zł.
No i super, takich mechaników jak najwięcej, choć sam jak wspomniałem nie korzystam, ale kto wie co mnie spotka :)

10W40 do silnika z Valvetornic'iem i Vanosami? Yyyy... Aha.
No właśnie, mnie to też tak trochę yyy... Jedna rzecz która mnie zaskoczyła.
Swoją drogą widziałem post gościa na grupie co zalewa 10w60 bo jakiś mechanik mu tak doradził :) No nic mój był i jest na 0w, ewentualnie może 5w by było też ok, nie wiem, jest w każdym razie w instrukcji też jako dopuszczalny.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
A ja teraz wchodzę na warsztat a tam z pod ściany silnik vti szepcze do mnie skręć mnie skręć mnie. No nic trza go złożyć

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Głowica już założona. Tera trza żerować kompensatory. Już są 4 do wymiany

euroserwis8

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
99
Miasto
Piaski
Ten problem to mój były praktykant, szoposzperacz pogodzinny z 2 letnim doświadczeniem obecnie:) rozwiązał sobie sam z małymi podpowiedziami. Na jeden naprawiony w Rybniku silnik przypada pewnie 30 naprawionych w innych warsztatach za kwoty zapewne niższe. A i pewnie jest drugie 30 nieudanych napraw. J

qwer7

Bywalec
Punktów
11
Miasto
Łódź
Na jeden naprawiony w Rybniku silnik przypada pewnie 30 naprawionych w innych warsztatach za kwoty zapewne niższe. A i pewnie jest drugie 30 nieudanych napraw. J
No i własnie te nieudane powodują że niektórzy nie wiedzą komu zaufać, gdzie się udać.
A co się wtedy robi, ano szuka w necie, a tu tak do końca tez nie wiadomo kim jest osoba po drugiej stronie. Ech...

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
U mnie jakos reklamacji nie ma. Na dziś fajrant. Rano założę Valve i zas fajrant

Załączniki

• IMG_20230310_180855.jpg
    IMG_20230310_180855.jpg
    2,6 MB · Wyświetleń: 42

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Z tego co pamiętam to było tam niewiele konkretów, kilka sensownych postów, reszta takiego właśnie pie*dolenia jaka to skomplikowana jednostka i jak nikt tego nie umie naprawić. @diagnostawawa, Tobi to raczej w naprawie nie pomoże :p

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Oczywiście, że tak, wyraziłem tylko swoją opinię na temat zawartości tego tematu :)

marhef223

Uczestnik
Punktów
10
A daj mu Panie Boże zdrowie, każdy orze jak może. Czasy ciężkie, każdy chce zamoczyć dziób w melasie.

marhef223

Uczestnik
Punktów
10
Na etunerze jest cała lista co robić by zminimalizować problemy z tymi silnikami (ep6, a co mają robić nieszczęśnicy co mają ep3). Na ile tych zaleceń się trzymać to bym podchodził ostrożnie. Np jedynym z nich jest wymiana oleju co 5 tys + szczegółowe uzasadnienie dlaczego. Piszą, że zdarzały się przypadki, że wypadanie zapłonu spowodowane było utratą kontroli przez jednostkę sterująca nad jednym wtryskiwaczem. Niby pomagało ściągnięcie nowszej wersji oprogramowania że strony producenta lub wymiana samego sterownika.
W renomaksie twierdza (nawet to zdjęciami udokumentowali), że przyczyną są stalowe pierścienie uszczelniające, które uszkadzają aluminiowe stopki wałków w głowicy. Ale dalej dotyczy to ep6, a co mają robić nieszczęśnicy, którzy mają ep3 lub ep3c?

Do góry Bottom