• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 1007 dramat po drobnym serwisie

JarkoGrajko

Początkujący
Punktów
0
Witam.
Peugeot 1007 benzyna 1.4 2006r. Autko służy nam od wielu, wielu lat. Ma nikły, oryginalny przebieg (od nowości w rodzinie) i nigdy nie było z nim problemów. Jakieś pół roku temu zaczął się drobny problem: obroty jałowe troche się bujały (+/- 200), ale nie na tyle żeby sprawiać kłopoty. Dodatkowo, podczas ruszania pod górkę z garażu miał tendencje do tracenia siły na sekundę (tylko raz, zaraz po ruszeniu) co czasem powodowało że gasł. Ale tak jeździł elegancko, mało palił, zawsze odpalał od dotyku.

Nadszedł czas na zrobienie tego, więc w sobotę sobie usiadłem i kolejno zrobiłem:
- wymiana filtra powietrza
- wyjęcie i wyczyszczenie przepustnicy
- wyczyszczenie MAF (środkiem do czyszczenia gaźników - tu się zastanawiam czy nie za agresywny środek)
- ustawienie zaworów (drobne poprawki)

Składam, wsiadam, odpalam i....ktoś mi silnik na diesla podmienił?! :confused:
Odpala bez kłopotu (ale nie tak ładnie, od powiedzmy 2-3 zakręcenia rozrusznikiem), jałowe falują mocno (+/- 400) ale nie gaśnie sam, silnik się trzęsie, chodzi jak diesel, nie wkręca się w obroty (max 2tys i to też niechętnie), zdaje się że czuć nieprzepaloną benzynę z wydechu.

Kroki podjęte po tyn:
- ponowne sprawdzenie zaworów
- wymiana świec
- podmiana cewki
- nowy MAF w drodze
- sprawdzenie kompresji - jest równa i wysoka na wszystkich cylindrach
- wtryski sprawdzone i wyczyszczone

Próbowałem resetować ECU (odłączenie aku) ale nic to nie daje (w sumie po nocy nawet nie zresetowało się średnie spalanie z komputera). Nie wywala żadnych błędów, żaden check engine, zupełnie nic.

Jakieś pomysły, bo mi się już kończą :eek:

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
609
Miasto
Podkarpacie
Tu ecu resetuje się programem Peugeot Planet 2000 . W tym silniku nie mam MAF tylko jest MAP . Wersja 54 czy 65 KW ??

mazi0000

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
123
Miasto
Katowice
Naoglądał się filmików na Youtube , myślał że to takie proste.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
609
Miasto
Podkarpacie
Kolega to nie program pod elm327 za 100 zł . To serwisówka do PSA za parę tysięcy zł wiec dużo taniej wyjdzie cię podjechanie do kogoś kto to ma i zresetować a po wymianie MAP i czyszczeniu przepustnicy musisz to zrobić .
PS. To szykuj się na nowe samochodu gdzie włożenie paluszków powoduje potężne straty pieniędzy nawet przez nieudolną wymianę filtra powietrza .

Ostatnia edycja:

JarkoGrajko

Początkujący
Punktów
0
Kolega to nie program pod elm327 za 100 zł . To serwisówka do PSA za parę tysięcy zł wiec dużo taniej wyjdzie cię podjechanie do kogoś kto to ma i zresetować a po wymianie MAP i czyszczeniu przepustnicy musisz to zrobić .
PS. To szykuj się na nowe samochodu gdzie włożenie paluszków powoduje potężne straty pieniędzy nawet prze nieudolną wymianę filtra powietrza .
Jasne, rozumiem. Czyli po czymś takim nie będzie wywalać żadnych błędów - ECU dostaje złe informacje, ale interpretuje je że nie ma żadnych błędów tylko macha obrotami/dawkami/wychyleniami? Dobrze rozumiem?

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Powiedzmy ze rozumiesz ale aż tak proste to to nie jest...

Autodiagnostyka

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Wieluń
Piszesz ,że dramat po drobnym serwisie ?Domniemam ,że ten serwis sam sobie wykonywałeś uwaliles cos i teraz masz problem ???

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Fura do mechanika i po kłopocie...:)

Do góry Bottom