• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 206 1.4 8v wypadanie zapłonu.

ciubu

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Świdnica
Usterka pod tytułem wypadanie zapłonu nie jest tylko i wyłącznie powiązana z układem zapłonowym mówi ona o nieprawidłowym spalaniu mieszanki paliwowo powietrznej przyczyn może być naprawdę bardzo dużo w brew pozorom jest to bardzo upierdliwy błąd niestety trzeba sprawdzać wszystko po kolei od ciśnienia sprężania na zimnym silniku, nieszczelności w układzie dolotowym sprawdzenia luzów zaworowych jeżeli taka jest regulacja w tym silniku nie podałeś kodu więc nie wiadomo, przytkane lub lejące wtryskiwacze może być również rozjechany sterownik silnika (długoterminowa regulacja składu mieszanki) poprzez złą regulację Lpg. No i na koniec czytanie i prawidłowa interpretacja parametrów silnika szczególnie w tym momencie kiedy nieprawidłowo pracuje. Dobrze jakbyś jeszcze napisał co się działo przed naprawą i z jakich przyczyn była robiona ta naprawa.

sayamag

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Kraków
Naprawa-UPG. Wymieniłem ale wypadanie zapłonu było przed i po naprawie. Błąd to P0300... Wypadanie zapłonu... losowo. Wymieniłem czujnik położenia wału, temperatury silnika i położenia przepustnicy.
Problem został rozwiązany.
Popełniłem błąd kupując zestaw cewki zapłonowej nieznanej firmy za 109 zł.
Zakupiłem jeszcze jedną cewkę firmy ERA i problem rozwiązany.
Do tego silnika są trzy rodzaje cewki.
Trzeba odpowiednio dobrać.
Dziękuję Wszystkim za pomoc i sugestier ozwiązania peoblemu

ciubu

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Świdnica
Naprawa-UPG. Wymieniłem ale wypadanie zapłonu było przed i po naprawie. Błąd to P0300... Wypadanie zapłonu... losowo. Wymieniłem czujnik położenia wału, temperatury silnika i położenia przepustnicy.
Problem został rozwiązany.
Popełniłem błąd kupując zestaw cewki zapłonowej nieznanej firmy za 109 zł.
Zakupiłem jeszcze jedną cewkę firmy ERA i problem rozwiązany.
Do tego silnika są trzy rodzaje cewki.
Trzeba odpowiednio dobrać.
Dziękuję Wszystkim za pomoc i sugestier ozwiązania peoblemu
A to prawda cewki powinne różnić sIę kolorami wtyczek

rausman

SuperMechanior
Punktów
47
hehe z silnikami tu3jp, zakladam ze taki masz, to wypadanie zaplonu moze byc zwiazane ze zuzyciem ogolnym silnika. Ja u siebie zrobilem remont glowicy, wymienione cewki, swiece, filtry uszczelnione wszystko itd. i zaplon dalej wypada. okazuje sie ze mokre tuleje sie rozjechaly (zewnetrzne) i tloki gubia szczelnosc, szczegolnie jeden. wystarczy zalac cylindry wd40 i popatrzec po kilku godzinach, gdzie jest przeciek.

Załączniki

• DSC_0722.JPG
    DSC_0722.JPG
    3,5 MB · Wyświetleń: 18
Do góry Bottom