• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 206 1.4 ciśnienie pompy paliwa

sayamag

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Kraków
Witam. W moim peugeocie po włączeniu zapłonu załącza się pompa paliwa i na listwie wtryskowej pojawia się ciśnienie ok 3.7 bar. Następnie słychać pstryknięcie (jak przekaźnik) i od razu ciśnienie spada do zera.
Czy to jest koniec pompy?

szary1977

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Krupski Młyn
Ciśnienie raczej nie powinno spadać prawdopodobnie zaworek na pompie nie spełnia swojego zadania, ale jak odpala i nie przeszkadza tobie to że nie trzyma ciśnienia to nie ma sensu wymieniać pompy.

sayamag

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Kraków
Ciśnienie raczej nie powinno spadać prawdopodobnie zaworek na pompie nie spełnia swojego zadania, ale jak odpala i nie przeszkadza tobie to że nie trzyma ciśnienia to nie ma sensu wymieniać pompy.
Automatyczne połączenie postów:

Odpala ale uruchamiam silnik około 20-25 razy, później jak już nie gaśnie, trochę się dławi (ok 500m)i po czym problem ustaje

sayamag

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Kraków
Jest tak że jak podepnę się do zaworka w listwie wtryskowej na pracującym silniku to ciśnienie jest ponad 3 bar ale jak zgaszę silnik i odczekam 20 minut to znowu procedura odpalania...

szary1977

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Krupski Młyn
Jeżeli jest problem z odpaleniem to problem może leży w czym innym, podłącz kompa i sprawdź parametry.

sayamag

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Kraków
Podłączałem pp2000 i pokazał tylko przerwy w zapłonie...
Automatyczne połączenie postów:

Z zapalaniem jest tak:przekręcam kluczyk pompa chwilę pracuje, uruchamiam bezskutecznie, znowu pompka pracuje, próba rozrusznikiem, znowu pompa... Po której# próbie silnik się uruchamia na dwie sekundy... Kilka takich prób znowu i silnik pracuje, trochę się dławi ale po przejechaniu kilkuset metrów problem ustaje...

Ostatnia edycja:

szary1977

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Krupski Młyn
Ale sprawdź wszystkie parametry bo któreś mogą zakłamywać a jak masz wypadanie zapłonu to może być cewka walnięta.

sayamag

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Kraków
Mam nową cewkę, nowe świece. Jak przełączy się na gaz to silnik pracuje bezproblemowo. Problem z rozruchem na benzynie. Kwestia czy pompa paliwa ma jakiś zawór wbudowany...?

sayamag

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Kraków
Zawór zwrotny jest w dolnej (nierozbieralnej) części zespołu pompy.
Po rozpięciu zespołu znalazłem mały pęknięty oring. Zlokalizowałem jego lokalizację i założyłem nowy. Po złożeniu i zamontowaniu pompy i odpowietrzeniu listwy , układ paliwowy znowu jest sprawny.
Dziękuję za zainteresowanie i podpowiedzi przy rozwiązywaniu problemu

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
A tam nie ma czasem regulatora przy pompie?

Do góry Bottom