• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 206 przegrzewanoe silnika

Azbach

Początkujący
Punktów
0
Witam wszystkich.
Może to proste ale sam nie wiem co nie tak. Peugeot 206 1.4 benzyna. Przegrzewa się. Nowy i działający termostat. Wymieniłem koledze bo chłodnica była zimna. Po wymianie chłodnica zimna ale rura za termostatem gorące co oznacza że on już się otwiera. Silnik ma walnieta uszczelkę pod głowicą ale i tak chlodziwo powinno płynąć. Wydawało mi się że to jest pompa ale dzisiaj zadzwonił i powiedział że jak w czasie toczenia wyłączy silnik i włączy z powrotem to temperatura spada i ma ogrzewanie w kabinie. Na jakąś kurtka chwilę. Potem znowu się grzeje. Z kad takie zachowanie? Czy w tym systemie może być jakiś czujnik odcinajacy obieg wody? Kiedy zdjalem rure za termostatem i wlaczylem silnik nie bylo prawie cisnienia wody tylko bardzo wolno sie wylewala. Pod jakim cisnieniem powinna wyplywac woda w sprawnym ukladzie? Dodam ze termostatu w tym momecie nie bylo. Piszcie cokolwiek bo brakuje mi pomysłów. Pozdrawiam B

bobsley6

SuperMechanior
Punktów
34
Miasto
Wrocław
Science fiction ..... z cyklu witam mechanik mi powiedział , że mam uszkodzoną uszczelkę pod głowica , szukam innego zeby mi powiedział , ze to nie jest to i wtedy zapłace mniej .... a juz wiem zaczne od termostatu ... pozniej wywalimy chłodnice ... pozniej pogrzebie w elektryce bo moze sie wentylator nie załacza odpowiednio. No to idac za tropem wymienie czujnik temperatury bo czytałem na forum , ze to moze być to ... pozniej bedzie tak .... =D ... eh naprawa głowicy nieopłacalna ... tyle juz wymieniłem .... do żyda .... ale te P206 sa beznadziejne zawsze cos ..... =D ..... Boże widzisz, a nie grzmisz .... Janusz intenetowy z Youtuba .....

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
Jak juz tak pół auta wymieni to będzie mówił " Pomóżcie bo tyle zainwestowałem w auto ,ze szkoda złomować"

Uszczelka może powodować zapowietrzanie i brak ogrzewania. NAPRAW TO !!!! bo inaczje można zgadywać co jeszcze sprawdzić

Azbach

Początkujący
Punktów
0
Cześć. Ostatnia podpowiedź była najcenniejszą. Tak jak opisałem każdy z nas się zastanawia czy warto w swój samochód inwestować. Znajomy stwierdził że nie warto robić uszczelki więc zaproponowałem mu wymianę termostatu bo wydawało mi się że to była przyczyna zarzniecia uszczelki i na jakiś czas powinno pomóc. Widzę że się myliłem.
Ps. Miejcie trochę szacunku do innych którzy mniej od was wiedzą. Wystarczyło napisać od razu że uszczelka takie zachowanie wywołuje..... bo skąd mam wiedzieć jak bardzo jest zmęczona? Bez specjalisty?
Dzieki za podpowiedzi.

motorynka

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
mazowieckie
w pierwszym poście pisałeś że poszła uszczelka , uszczelki się starzeją i puszczają peugeoty 1.4 mają tak że potrafi UPG puścić olej w okolicach rozrządu .wymiana UPG to nie aż takie koszty chyba że auto w złym stanie i już nie warto albo właściciel sknera

Azbach

Początkujący
Punktów
0
Dzięki. Co to jest UPG?
Samochód ma liczne wady dla tego kolega stwierdził że go nie ratuje. Pozdrawiam.

Do góry Bottom