• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 206 - rozrząd, pilnie potrzebna pomoc.

Revsone

Nowy
Punktów
0
Miasto
Elbląg
Witam, od wczoraj jestem posiadaczem Peugeota 206, 1.4hdi, 2002rok podczas kupna zupełnie wyleciało mi zapytanie się o stan rozrządu, kiedy wymieniany, dzisiaj zadzwoniłem do poprzedniego właściciela, to powiedział mi, że rozrządu nie wymieniał, nie pamięta kiedy był wymieniany bo kupił od znajomego auto na dojazdy do pracy i mechanik mu na przeglądzie powiedział, że jeszcze wszystko spoko. Naczytałem się na stronach, że jeżeli pasek się zerwie to naprawa jest o wiele bardziej bolesna dla naszego portfela, niż wymiana na nowy zawczasu. Ile może kosztować wymiana? Czy jadąc do mechanika jest mi w stanie powiedzieć jak wygląda sprawa jasno z tym paskiem? Może się przyda do wglądu zdjęcie - http://imgur.com/XYxP9nG Jak odpaliłem silnik i otworzyłem maskę to słychać go jak pracuje i odznacza się lekko od pracy silnika, jeżeli ma pomóc to mogę wstawić filmik do wglądu.

Wiem, czytając to wszyscy się łapią za głowę jak mogłem zapomnieć o to zapytać, ale jest to mój pierwszy zakup i pierwsze auto, kiedyś jest ten pierwszy raz :/

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Rozrząd cisów nie kosztuje. Jakieś 350-450 plus robocizny 200. Tak jak mówisz wymieni i będziesz miał spokój na cztery lata. No i oliwe też wymien.

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
jak dlugo ten znajomu mial auto?
Zakladajac, ze powinno sie wymieniac co 4-5 lat, tak dal pewnosci (materiał po prostu sie starzeje), to sam mozesz sobie odpowiedziec czy juz dawno nie powinien byc wymieniony.
Lepiej dmuchac na zimne i zmienic rak "za wcześnie" niż jeden dzien za pozno ;)

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
474
Miasto
Józefów
Witam, od wczoraj jestem posiadaczem Peugeota 206, 1.4hdi, 2002rok podczas kupna zupełnie wyleciało mi zapytanie się o stan rozrządu, kiedy wymieniany, dzisiaj zadzwoniłem do poprzedniego właściciela, to powiedział mi, że rozrządu nie wymieniał, nie pamięta kiedy był wymieniany bo kupił od znajomego auto na dojazdy do pracy i mechanik mu na przeglądzie powiedział, że jeszcze wszystko spoko. Naczytałem się na stronach, że jeżeli pasek się zerwie to naprawa jest o wiele bardziej bolesna dla naszego portfela, niż wymiana na nowy zawczasu. Ile może kosztować wymiana? Czy jadąc do mechanika jest mi w stanie powiedzieć jak wygląda sprawa jasno z tym paskiem? Może się przyda do wglądu zdjęcie - http://imgur.com/XYxP9nG Jak odpaliłem silnik i otworzyłem maskę to słychać go jak pracuje i odznacza się lekko od pracy silnika, jeżeli ma pomóc to mogę wstawić filmik do wglądu.

Wiem, czytając to wszyscy się łapią za głowę jak mogłem zapomnieć o to zapytać, ale jest to mój pierwszy zakup i pierwsze auto, kiedyś jest ten pierwszy raz :/

To co widać na zdjęciu to pasek wielo klinowy a pasek rozrządu jest pod obudową i go nie widać. Jak nie ma pewnej informacji o okresie i kilometrach kiedy wymieniany to wymienić jak najszybciej.

Do góry Bottom