• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 206 wycena prostej wymiany

zeli333

Uczestnik
Punktów
4
Witam serdecznie ile powinien warsztat mnie skasować za wymianę tarcz i klocków hamulcowych przód
oraz końcówek drążków+łączników stabilizatora w peugeot 206 pewnie jeszcze zbieżność dojdzie

Części mam chodzi mi o samą robociznę

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
600, bo przy łącznikach jest roboty, trza je wycinać.
Na cześciach kupionych w warsztacie całość wyjdzie taniej.

jak dojdzie robota przy zaciskach, to może nawet kolejne 600

\doobra, zrobię wszystko za 300sta. Zbieżność na oko a zaciski jepne młotkiem i bedzie zrobione za 300

Ostatnia edycja:

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Lepiej dać warsztatowi ogarnięcie części. Wychodzi taniej i lepiej. W hurtowniach detalistom sprzedają to co nie schodzi ;)

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
Oprócz hurtowni są jeszcze małe sklepy często mające lepsze rabaty niż mechanicy w hurtowniach. Bo jak taki sklepik zamawia części dla 40-50 klientów dziennie to mechanik raczej nie osiągnie takiej sprzedaży.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Są, ale kiedyś klient mi przyniósł rozrząd cały komplet z takiego sklepiku, na pasku data produkcji i okazuje się, że ma 5 lat. Jeszcze nie zamontowany a już do wymiany ;)

zeli333

Uczestnik
Punktów
4
To może znajdzie się ktoś z okolic Bydgoszczy kto by podjął się wymiany końcówki drążków nie koniecznie
chodzi głównie o klocki tarcz i łączniki. Końcówki kupiłem bo był w zestawie razem z łącznikami nie ukrywam że to nie jest jakieś nowe czy dobre auto kupione z jednego powodu brak kasy a potrzebowałem czegoś żeby do pracy dojeżdżać.

No i trochę się zraziłem do warsztatów podjechałem wczoraj na wymianę oleju zadzwoniłem zapytałem o cenę
40 zł ok rozsądnie a jak doszło do płacenia 200 PLN mi taki szefuńcio warsztatu skasował bo olej i filtr 160 PLN
i jeszcze pytając czy dostane na to fakturę to jeśli fakturę pan chce to dodatkowo 23%

Uczę się na błędach to teraz kupiłem własne cześć

https://allegro.pl/oferta/tarcze-kl...jMWVlNjY1OTY0MTJjYjIxYWIzYWY1MzFjNDk5NTdmNjI=

https://allegro.pl/oferta/koncowki-...yODRjMjE5ZTAyYWVhNjc3NTU5NDE0NWI1MGMwMTZjYjk=

zeli333

Uczestnik
Punktów
4
Nie nie myślałem że za wymianę oleju zapłacę 40 ale gdybym wiedział że za najtańszy 5 l olej oraz filtr skasują 160 pln
to bym kupił lepszy markowy i tańszy kilkukrotnie

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
to bym kupił lepszy markowy i tańszy kilkukrotnie
Daj namiary, to chętnie kupie kilkukrotnie tańszy markowy olej.

Po prostu nie umiesz sprecyzować pytania. Miałem klienta na wymianę kół. Znaczy dowiedziałem się po wszystkim. Dzwonił i pytał ile przekładka opon. Powiedziałem chyba 80zl. Pojechał do mojego znajomego i się skarżył, że strasznie drogo mu powiedziałem. Okazało się, że chodziło o przekładke całych kół bez wyważenia.

Więc jak się o coś pytasz, to stawiaj pytania jednoznacznie, bo inaczej za każdym razem będziesz dziwił jak koń na światłach. :)

zeli333

Uczestnik
Punktów
4
Żal mi tylko tego mechanika gadałem z nim ile zarabia 2300 netto zaproponowałem mu czy podejmie się prywatnie
jakiejś fuchy ale strach przed szefem czy też utratą pracy chyba wziął górę

Papandreu

SuperMechanior
Punktów
126
Miasto
Gliwice
No i trochę się zraziłem do warsztatów podjechałem wczoraj na wymianę oleju zadzwoniłem zapytałem o cenę
40 zł ok rozsądnie a jak doszło do płacenia 200 PLN mi taki szefuńcio warsztatu skasował bo olej i filtr 160 PLN
i jeszcze pytając czy dostane na to fakturę to jeśli fakturę pan chce to dodatkowo 23%

Bo trzeba było zapytać się o cenę wymiany oraz kosztorys konkretnych materiałów, ponieważ samo rzucenie w przestrzeń "ile kosztuje wymiana oleju" tak właśnie się kończy. Nieświadomość nie zwalnia z płacenia rachunków. A w zasadzie różne są oleje, różne filtry i w związku z tym rozmaite ceny.

Uczę się na błędach to teraz kupiłem własne cześć

Oj, żebyś się na tym nie przejechał. Wystarczy, że nie będą pasowały tarcze i jesteś w czarnej ……………
"Szefuńcio" rozbierze układ i?...……………...Kto zapłaci za czas, niepotrzebny demontaż itd.? Co wtedy? Napiszesz, że wydymał cię na kasę? Jak to odeślesz z powrotem. Jaki podasz powód? Źle dobrane części? Nie wszystko jest takie proste. Opis, że pasuje do 206 zazwyczaj nie wystarcza :eek:. To taka przestroga na przyszłość, jak będziesz chciał być nadzwyczaj "samowystarczalny".

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
ja sie tu zaopatruje i ...

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Wczoraj klient się skarżył, że wymieniali mu gdzieś wahacze Przy stare mazdzie i dolozyli do ceny umówionej jakieś pieniądze, bo śruby nie chciały iść i musieli wycinać.

Zawsze jak podaje cenę przed, to wyjaśniam, że gdyby były problemy, przechodzę na godzinowke. Jak nie ma zgody, skręcam wszystko i nara.

Paweł, fajny ten czajnik :)

zeli333

Uczestnik
Punktów
4
Dostałem olej GM 5W40 MINERAL 5L
znalazłem identyczny na allegro za 51pln + najtańszy filtr 15 pln suma 66 pln a skasowali 160 +40 wymiana
dałem sie zrobić jak dziecko na oleju to ciekawe co by było gdybym wzioł u nich cześci klocki stabilizatory tarcze i drążki

Do góry Bottom