• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 206 wycena prostej wymiany

zeli333

Uczestnik
Punktów
4
Witam serdecznie ile powinien warsztat mnie skasować za wymianę tarcz i klocków hamulcowych przód
oraz końcówek drążków+łączników stabilizatora w peugeot 206 pewnie jeszcze zbieżność dojdzie

Części mam chodzi mi o samą robociznę

A

Anonymous123

To nie mechanicy oszukują tylko właściciele warsztatu oni tyrają za 2300 a szefuńcio zarabia
Bez komentarza. Zamień się ze mną choć na jeden
droga usługa jest jak się trafi na mechanika z za wysokiej półki.
Weź to rozwiń bo nie rozumiem. Czy to, że chcemy normalnie zarabiać zeby było nas stać na ZUS, podatki, prad, narzędzia do pracy i normalne życie to znaczy, ze nasz poziom zycia jest za wysoki?
Dostałem olej GM 5W40 MINERAL 5L
znalazłem identyczny na allegro za 51pln + najtańszy filtr 15 pln suma 66 pln a skasowali 160 +40 wymiana
Taki olej kupuje w hutrowni za około 80-90 zl. Filtr tez pewno będzie okolo 20. Plus 40 wymiana to daje nam 50 zl zysku dla warsztatu na częściach czyli razem 90 zl zysku warsztatu za godzinę. Rachunek powinien być tak czy inaczej na ta kwotę bez doliczania vat ale pomijając ten fakt to prawie połowę z tych 90zl zabiera urząd skarbowy, plus godzina pracownika i zostaje 30 zl dla szefa, za to ze postawił bude, ze odpowiada za tego pracownika, ze ciągnie to wszystko od rana do nocy a i tak milionów z tego nie ma. Wię może idźcie jutro do waszych szefów, i powiedzcie, żeby obniżył wam stawkę rh o połowę bo chyba płaci wam za dużo bo skoro mechanik może robić za darmo to wy też.

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
236
Miasto
Xxx
Czytam i oczy szczypio :p mechaniki to jednak złodzieje :) ostatnii mialem takiego samego klienta w golfie 4. Tragedia

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
Panowie nie drwijta z chłopaczka to że go skasował warsztat raz to drugi raz się nie da więcej nie pojedzie ,tylko pytanie 5w40 minerał przeciesz to syntetyk ,do takiego 206 można zalać zwykły tańszy ,mógł mu już za te wymiane nie liczyć tych 40 dych .Myśle że takich warsztatów zdzierających jest sporo w każdej okolicy ale patrząc jest napewno i takich co zaniżają ceny trzeba po prostu brać za usługę z głową i po BOŻEMU ,dla mnie to też trochę za drogo te 200zł na taki samochodzik myśle że 100-120zł to by wystarczyło ,trzeba po prostu znaleźć sobie jednego mechanika pożądnego a nie niuchać po internetach ,zajechać zapytać powie ile co za co i po krzyku ,np mnie to nie przeszkadza jak se klijent kupi sam część biore za robote i wrazie czego święty spokój nawet jak są części bardzo drogie to se każe kupić samemu i po krzyku

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
236
Miasto
Xxx
jeszcze tańszy lać ? rzepakowy ? :D bez przesady, mechanik naleje taniego gówna, a później taki właściciel 206 bedzie obwiniał mechaniora za każda usterke silnika. Wyczyta taki jeden na forum ze od taniego oleju popsuje sie to i to i bedzie mechanik miał problem bo nie dość ze kupił olej za 52zł na allegro, sprzedał klientowi bez marży to jeszcze wymienił za 20zł :D aaaa i wszystko zaczeło się od chu****go filtra za 15zł, który się rozpadł i zatkał magistrale olejową. Tak czy tak mechanik to oszust, złodziej i cham :D

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
Nie przesadzaj że do takiego 206 olej mineralny czy połsyntetyk to szais prędzej ten syntetyk mu zaszkodzi wypłucze wszystko zaraz wycieki itp.Po prostu nie mówie o naitańszym 17zł litr Mobila 25 zł filt z Filtrona lub Sędziszowa. Pmiętam dawne wspaniałe czasy jak lało się SUPEROL CB CC do diselków i chodziły miljony kilosów kto ci do URSUSA lał lepszy do tej pory się zalewa ,a ile fiacików chodziło na superolu który tam łykał to chlas i ciśnienie lepsze i mniej spalał

Ostatnia edycja:

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
No dziwne że se kupił w sklepie a u ciebie reklamuje idzie tam gdzie kupił i tam reklamuje

Kolega nie rozumie, więc wyjaśniam :)

W tamtym roku miałem reklamację na dwumas. Ja sprzedałem. Jeden dzień i auto oddane z nowym sprzęgłem. A gdyby było z allegro, to nie dość, że płaciłby za ponowny montaż, to jeszcze czekał na uznanie reklamacji. No ale co kto lubi :)

bobsley6

SuperMechanior
Punktów
34
Miasto
Wrocław
Panie zeli cos tam , cos tam... Podane przez ciebie linki i jakość tych części to jakas porażka. Jeśli masz zamiar je zamontować to lepiej ich nie zakładaj bo za 300 km będziesz musial znowu wszystko wymieniać. Jeśli uważasz ze warsztaty cie okradaja to otwórz sklep z częściami z chin i zacznij zarabiać. Ale ilość gwarancyjnie wroconych części do sklepu cie zabije, przytloczy. Gwarantuje ci , ze będziesz specem od gwarancji. Myślę , ze pojęcia o mechanice masz zero, napatrzysz sie sie na ceny produktów z allegro, które sa najczęściej chininą w innym opakowaniu i albo herbatą w opakowaniu po oleju. Powinieneś popracować na warsztacie z tydzień i dostać zarobek taki jaki wg ciebie powinien dostać ten co cie okradł. Później zapłacić za prad, ubezpieczenie, zus, odpady, amortyzacje miesca pracy, urząd skarbowy... i jak już sobie zarobisz na suchy chleb i wodę z kranu to zobaczysz w czym leży problem. A jak przyjedzie 20 osób na reklamacje części i twojej pracy to zobaczysz wtedy dlaczego nie montuje sie takich części jak ty pokazałeś... No chyba ze części beda klienta. Wtedy auto pod plot i conajmniej 3 tygodnie postoji zanim rozpatrza łaskawie reklamacje. Jeśli wogole to ktoś zrobi... Powodzenia w dorosłym życiu......

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
To ty nie rozumiesz nikt tu nie mówi że masz to robić za fri bo zamontowałeś byle co to już klijenta problem nie chce placić nie robisz ale jak ma swoją częśc to dlaczego mam mu tego nie założyć bo co mam mu wcisnąć swoją bo co no nie kumam ciebie może ty gonisz takich dla mnie to biore za montaż i do widzenia

XM love Citroen

SuperMechanior
Punktów
114

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
236
Miasto
Xxx
otóż zdziwię szanownego Pana :D
Przyjechał chłop golfiną na hamulce tył. po weryfikacji okazało się że do wymiany tarcze, klocki, zacisk prawy tył ( nie dało się zregenerować bo imbecyl jakiś wstawił śrubę 12 zamiast odpowietrznika :D niech się zajmą tym ludzie z LAUBERA haha) , i przewód metalowo gumowy lewy tył. Policzyłem za wszystko ok 800zł (tarcze klocki TRW) z robotą.
W między czasie przyleciał do mnie sąsiad ze podobno jest u mnie golf jakiegoś syna, franka i Józka co go nikt nie zna :p że wypytują o mnie, wszyscy jak dotąd chwalą itp itd.
Po wycenie przyleciał właściciel ze on nie ma tyle kasy, sraty taty... . Okazało się że dostał auto od rodziców i sam ma je utrzymać więc finalnie miały wlecieć najtańsze tarcze i klocki, przewód w miarę mozliwosci zostawić jak "jeszcze nie cieknie" i zacisk skręcić na śrubę.
Przemyślałem sprawę, jako że moja miejscowość jest niewielka, zrobiłem gosciowi zacisk regenerowany, przewód zmieniony, tarcze zostały najtańsze i dostał klocki TRW. Za wszystko policzyłem z bólem dupy i serca te 500zł które miał na auto. zarobiłem moze ze 120zł na tej papraninie ale juz mam kilka auto z jego rodziny umówionych (i na nich nie musze już się szczypać) i poleciała kolejna dobra opinia w eter. Wiem bo info jest z tzw. pierwszej ręki :D hehe

Czasem się straci czasem się zyska, ważne aby bilans był na +. ten fach to taktyczna gra :p

hiwat

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
294
Miasto
Tarnów
Dostałem olej GM 5W40 MINERAL 5L
znalazłem identyczny na allegro za 51pln + najtańszy filtr 15 pln suma 66 pln a skasowali 160 +40 wymiana
dałem sie zrobić jak dziecko na oleju to ciekawe co by było gdybym wzioł u nich cześci klocki stabilizatory tarcze i drążki

I mnie też oszukali !!! w KFC Grande Chicken (polendwiczki z kurczaka 300g) 24,95zł !!! za to mam 1,5 kg fileta !!!! ..;)
zeli333 nie spamuj ;)

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
236
Miasto
Xxx
samej roboty to z godzinę, ale wszystkiego dookoła wraz z zamawianiem czesci, obsługą klienta itp itd to z 4 godziny wisiało na podnosniku.

Do góry Bottom