• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 207 1.4 HDi brak komunikacji z ECU

maciek_360

Bywalec
Punktów
5
Literówka. Nie domykał przekaźnika. "Błąd 09B8 : moduł zarządzajacy silnika, błąd przekaźnika power latch."
Przerwa w przewodzie.

Ostatnia edycja:

Markson43

SuperMechanior
Punktów
171
Miasto
Rzeszów
Uszkodzony przekaznik czy i instalacja?
No rzeczywiście nie widziałem ecu które by miało tylko jedno zasilanie

maciek_360

Bywalec
Punktów
5
Tam idzie chyba z 5 przewodow +12v no i jeden z nich idący z bms był przerwany. Na ECU gniazdo B pin e1 jest zasilany przez power latch w bsm.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
171
Miasto
Rzeszów
Ok dziękuję... Za info.
A możesz napisać dokładnie gdzie był przerwany i czy zgnity czy uszkodzenie mechaniczne.

maciek_360

Bywalec
Punktów
5
We wiązce idącej z bsm z czarnej wtyczki 28, idzie z przodu akumulatora i była skorodowana właśnie przy akumulatorze. "Nasi już tam byli" skorodowało dosłownie centymetr od naprawy którą ktoś tam wcześniej wykonał.

Piotr83a

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Skrzyszów
Właśnie zacząłem walkę z takim czymś.brak komunikacji z ECU,z aby i innymi łapie,wszędzie pokazuje brak z ECU,po przekręceniu kluczyka ylko rzekaznik cyka pod deską,dziś kable dopiero rozgrzebalem i też się okazało że ktoś już litował bo były chyba pognite na canoe przy pompie ABS ale tam jest ok bo sprawdzalem

maciek_360

Bywalec
Punktów
5
Właśnie zacząłem walkę z takim czymś.brak komunikacji z ECU,z aby i innymi łapie,wszędzie pokazuje brak z ECU,po przekręceniu kluczyka ylko rzekaznik cyka pod deską,dziś kable dopiero rozgrzebalem i też się okazało że ktoś już litował bo były chyba pognite na canoe przy pompie ABS ale tam jest ok bo sprawdzalem
Na ECU chyba jest z 5 +12v o ile padło zasilanie, a to najbardziej prawdopodobne bo to Francuz. Ewentualnie sprawdź czy masz poprawny sygnał can na ECU, bo może któryś z tych przegnił.

Piotr83a

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Skrzyszów

Na ECU chyba jest z 5 +12v o ile padło zasilanie, a to najbardziej prawdopodobne bo to Francuz. Ewentualnie sprawdź czy masz poprawny sygnał can na ECU, bo może któryś z tych przegnił.
Sprawdziłem na kostce gdzie jest plus z stacyjki,masa jest,sprawdziłem linie k i sygnał jest aż do złącza pod deską,can h i low też leci do ABS i dalej też,jutro dalej będę grzebal

maciek_360

Bywalec
Punktów
5
Jutro jak będę przy kompie to sprawdzę które piny powinny być zasilane na ECU i dam Ci znać. Can do ECU idzie przez ABS. Czasem pada pompa ABS i urywa sygnał z ECU ,ale w takiej sytuacji nie będziesz mieć komunikacji również z ABS.

Piotr83a

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Skrzyszów
Jutro jak będę przy kompie to sprawdzę które piny powinny być zasilane na ECU i dam Ci znać. Can do ECU idzie przez ABS. Czasem pada pompa ABS i urywa sygnał z ECU ,ale w takiej sytuacji nie będziesz mieć komunikacji również z ABS.
Komunikacja jest,wszystko czyta,tylko pokazuje brak z ECU i tak samo w bsi
Komunikacja jest,wszystko czyta,tylko pokazuje brak z ECU i tak samo w bsi
Z tego co mi powiedzieli to już mieli problemy z odpalaniem ale załapało i jechało,później podczas jazdy potrafił zgasnąć i po paru próbach rozrusznik załapał i znów odpaliło,niby już z pół roku tak im się działo aż postało miesiąc i już lipa

maciek_360

Bywalec
Punktów
5
Stawiam na brak zasilania albo masy na ECU. Jutro dam znać na których pinach co powinno być.

maciek_360

Bywalec
Punktów
5
Dobra, pod warunkiem ze masz ECU EDC16C3 to na pierwszym złączu C od strony grodzi 12+ powinno być na C3 (możliwe że na D1 tez, schemat tak pokazuje ale nie jestem pewien czy w tym też tak będzie) , masa na H4, Can A3 i A4, k-line na B4. Na złączu B (środkowym) 12+ na E1 po zapłonie.

Piotr83a

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Skrzyszów
Dobra, pod warunkiem ze masz ECU EDC16C3 to na pierwszym złączu C od strony grodzi 12+ powinno być na C3 (możliwe że na D1 tez, schemat tak pokazuje ale nie jestem pewien czy w tym też tak będzie) , masa na H4, Can A3 i A4, k-line na B4. Na złączu B (środkowym) 12+ na E1 po zapłonie.
Edc16c34

maciek_360

Bywalec
Punktów
5
Ten sam. Większość tych ECU powinna mieć jeszcze +12 chyba na G1, ale peugeot 207 1.4 HDi nie ma.

maciek_360

Bywalec
Punktów
5
Masz tam masę gdy stacyjka jest przekręcona na zapłon ?
Akumulator dobrze naładowany ?

maciek_360

Bywalec
Punktów
5
to sa dwie opcje. albo przeranw ten przewod i dotyka masy gdzies, albo przekaznik w bsm przepalony. trzeba sprawdzic przejscie na tym przewodzie z ecu do bsm czarna wtyczka. nie pamietam juz ktory pin.

Do góry Bottom