• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 307 1.6 umarła elektryka

robercik1974

SuperMechanior
Punktów
81
A ten blad od regulatora cisnienia jest ?

Odpalasz go na plaku i chodzi rowno na ropie , a czy mozesz nim jechac i wchodzi w obroty. Ma moc?

Moze sprawdz mu rozrzad czy ustawiony. A potem trzeba dalej szukac.

A sprawdzales mu jakie ma napiecie w trakcie rozruchu?

Ostatnia edycja:

dzuzefina

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Iłża
chodzi tylko na plaku,
Jak przekrecam kluczyk w stacyjce na rozruch to łapie na ułamek sekundy, pozniej wyskakuje błąd 0340,
odczyt brotów w czasie rzeczywistym jest około 220-240 obrotów,
sprawdziłem wtyczke od czujnika, podpiołem bezposrednio z czujnika do kompa,
nic sie nie zmienia, ciagle ten sam bład po takim samym czasie,
Jak odepne wtyczke całkiem od czujnika wału to bład nie wyskakuje i to mnie dziwi,

chodzi tylko na plaku,
Jak przekrecam kluczyk w stacyjce na rozruch to łapie na ułamek sekundy, pozniej wyskakuje błąd 0340,
odczyt brotów w czasie rzeczywistym jest około 220-240 obrotów,
sprawdziłem wtyczke od czujnika, podpiołem bezposrednio z czujnika do kompa,
nic sie nie zmienia, ciagle ten sam bład po takim samym czasie,
Jak odepne wtyczke całkiem od czujnika wału to bład nie wyskakuje i to mnie dziwi,

błąd od regulatora cisnienia zniknął

co ma napiecie regulator?

robercik1974

SuperMechanior
Punktów
81
Sprawdz ten rozrzad czy jest ustawiony.A ma jakies cisnienie paliwa? Zaby sa podle

dzuzefina

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Iłża
fakt cisnienia tez nie sprawdzałem, ale jakby niemiał to łapałby przy rozruchu?, pozatym pompa i czujniki wymienione od jerzdzacego auta, regulator cisnienia nowy w sumie wszystko sprawdzałem alecisnienie nie przyszłomi do głowy,

robercik1974

SuperMechanior
Punktów
81
Dzis juz i tak nie sprawdzisz. Wyluzuj przepij albo przepal sprawe i moze cos glowa wymysli

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
dzis poprawiłem wtyczke od cisnienia p0221,p0121,p0340,p1109,p1435, na plaka pali czujniki 100proc sprawne,
czy może to byc przestawiony rozrząd zwłaszcza jesli chodzi o P0340, dzis na to wpadłem ale juz brakło mi czasu żeby sprawdzic.
O kuzwa panowie... Gość chyba zacza analizować i używać czegoś co ma w czaszce... Mózg się odezwał... Progres jest...

dzuzefina

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Iłża
Do MTM spoko gosc z ciebie ale masz dwie wady..... 1.niedopuszczasz mysli ze człowiek całe życie sie uczy, 2 ....sam odpowiedz.
Co do usterki dzis sprawdziłem przewody od czujnika rozrządu... niema na nich napiecia żadnego, przed, podczas, po rozruchu. szukam dalej, biore sie za rozrząd ale juz mi swita... w Mojej pustej głowie, ze to cos innego,

rozrząd na znakach. jutro zmieniam edc 15.
Czy ma ktos wskazówki co musze przelutowac zeby immo podmienic ew. co zrobic zeby wyszedł klon.
czy ktos to robi?
jesli tak to na prv zapraszam.

Ostatnia edycja:

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Jak 1,6 HDI to EDC15 tam nie znajdziesz...

EDC15C2 :D
Bo to 2.0 HDI
Flash i pamięć przerzuć... Ewentualnie wysyłkowo odpłatnie ogarnę - mam nawet takie wynalazki na regale ;)
Nie mniej jednak zadaj sobie pytanie, co prócz stera, który wymieniłeś, steruje tym, co dzieje się pod maską?
BSM? Mówi Ci to coś?

Ostatnia edycja:

dzuzefina

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Iłża
możesz miec racje podmienie jeszcze bsm bo bezpieczniki na nim sa całe,

na moim ecu jest napisane edc15 niema tam c2
na drugim to samo edc15

po 3 bsm jest z działajacego peugeota założone trzeba go parowac?

po 4 na wszystkie czujniki idzie prąd ''książkowo'' a na walek rozrzadu niema wogule, wiec czy bsm blokuje lub złapało awarie tylko na ten jeden czujnik?

no w sumie zostaje jeszcze bład p0221, p0121, bsm nim też steruje?

ahhhh głupi ja człowiek dobrze ze jest to forum bo nie odgrzebałbym sie z moich błedów
jak niedam rady jutro odpalic to bede potrzebował ten sterownik.

wiec w zwiazku z innym peugeotem 307, robie taki swap z 1.6 hdi bosch 2005rok na 2.0 hdi siemens 2001 rok.
1.6 hdi 2005 po samoapłonie na szczescie dużo nie spłoneło ale silnik do kapitalengo remontu, cała elektryka itd.
przełożyłem juz elektryke spod maski do BSI, silnik juz siedzi, i nawet kreci.
do MTM
Mam pytanie, wywalisz mi immo z siemensa 2.0 hdi,ew czy masz taki komp bez immo?
czy o czyms zapomniałem?

Ostatnia edycja:

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Sporo roboty po tym swapie jescze przed tobą... między innymi konfiguracja BSI. Mam jakieś 15ki do 2.0. Więcej na PW.

dzuzefina

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Iłża
mam jeszcze jedno pytanie odnosnie komputer pokładowy . co znaczy i gdzie znalesc jego index, maja index 0, 25,10-18, 20-21,

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Chcesz dać do 2.0 HDI na Siemensie ster Boscha EDC15C2 ? SID 803 lub 803A do 136KM lub SID801 albo 804 do 90KM. EDC 15 szedł do wersi 90 i 110KM na wtryskach i pompie Bosch.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Wtrysków Siemensa nie wysterujesz EDC15 , pompy też.

dzuzefina

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Iłża
ok podmieniłem bsm i nadal jest bład synchronizacji brak sygnału wału korbowego, rozkaładam rece, czy ma ktos jakis pomysł

narazie chciałbym sie zając boschem jak odpale bede myslał o siemensie

ale do siemensa mam sterownik tylko chce zdjac z niego immo lub przespawac ze starego 1.6 boscha -niewiem czy sie tak da.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
jeszcze jedno ale... do Boscha 2.0HDI musi być pompa w zbiorniku , do Siemensa nie. Nie da się przerzucić immo z 1,6 do 2.0, ani z Boscha do Siemensa.

Do góry Bottom