• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

peugeot 307 wspomaganie

lukaszesz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
71
Miasto
poznań
wiecie moze gdzie w poznaniu regeneruja elektrohydrauliczne pompy wspomagania ????????? chcial bym sprawdzic pompe dla pewnosci. prąd dochodzi na kostki a wspomagania nie ma :) jak na moje na 95% pompa walnieta

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Czymś co odczyta błędy. W zbiorniku jest płyn ? Autocom, Planet.
Bezpieczniki przejrzałeś ?

lukaszesz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
71
Miasto
poznań
Nowe wiadomosci podmienilem dwie pompy i dale nic:( wiec chyba nie pompa. sprawdzalem Auto com i PP2000 . Oba programy nie chca sie wcale polaczyc z wspomaganiem i to jest bardzo dziwne. Tak jak by wcalee nie widzialy wspomagania. Z innymi systemami lacze sie bez problemu.Bezpieczniki wszystkie dobre :( cos mnie sie wydaje ze instalacja. Ale prad dochodzi na kostki i sa zmaiany przy wlaczonym zaplonie i przy odpalonym silniku czyli sterowanie jest > aha plyn oczywicie tez jest Miałbyma az takiego pecha zeby dwie pompy nie pasowaly???? co prawda sa od wersji przed liftowej a ja mam po lifcie ale te pompy sa identyczne

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Z BSI testery się komunikują ? potem masz jeszcze 6 wersji do wyboru
musi być jakiś błąd, skoro wspomaganie nie działa.

lukaszesz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
71
Miasto
poznań
Nie ma błędów związanych ze wspomaganiem. Poprostu nie komunikuje sie ze wspomaganiem ani AC ani PP2000. Jakie 6 wersji ?

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Prawdopodobnie w BSI jest usterka. 6 wersji tester ma do wyboru ja
przynajmniej na swoim to widzę .Korespondencyjnie tego problemu nie rozwiążemy.Pierwsza usterka brak komunikacji i trzeba ten problem rozwiązać.

lukaszesz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
71
Miasto
poznań
dowiedzialem ze te pompy sa kodowane dokladnie do danego samochodu. moja moze byc walnieta a te uzywane moga nie dzialac bo komp ich nie widzi . tak mi ktos napisal ze tylko raz mozna je kodowac. ile w tym prawdy nie wiem. ze trzeba regenerowana zalozyc i zakodowac

lukaszesz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
71
Miasto
poznań
ok jutro bede walczyl dalej. Jak to ja zawsze mowie wszystko jest do zrobienia kwestia czasu i pieniedzy:)

elektrostan

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Halden-norwegia
wiecie moze gdzie w poznaniu regeneruja elektrohydrauliczne pompy wspomagania ????????? chcial bym sprawdzic pompe dla pewnosci. prąd dochodzi na kostki a wspomagania nie ma :) jak na moje na 95% pompa walnieta
Jezeli to jest auto np 2003r wymieniasz pompe i komunikacja jest bez problemu,jezeli przed wymiana dzialala a nikt nie grzebal w BSI.
Jezeli sprawdziles dobrze zasilanie zrodlo pradowe dwa grube kable .plus zasilanie elektroniki oczywiscie.powinna byc komunikacja
Mialem podobny problem poczatkowo praestawalo dzialac co jakis czas.gdy nie dzialalo nie bylo komunikacji,testowalem MEGA 42,dec super scan,kable sterowania,zasilajace sprawdzone,jak dzialao komunikacja byla,parametry,i kod bledu usterka mechaniczna,
przestalo dzialac wymienilem pompe kupiona z allegro z anglika,zamontowalem chodzi bez problemu

lukaszesz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
71
Miasto
poznań
Auto 2005 po lifcie. a pompa przestala dzialac i koniec. podmienilem juz dwie pompy ale z wersli przerd liftowej i zero reakcji .

lukaszesz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
71
Miasto
poznań
W BSI nie ma błedow. Napiecia na kostkach ; Na 2 pinowej jest 12V caly czas czas. Na 9 pinowej :9 pin 13,8jak jest odpalony jak nie to 0V, 5pin zapłon 12V odlali dostaje 14,5. 4 pin dostaje sygnal z kola w zaleznosci jak szybko sie kreci. 3pin 10,8V, 1i6 pin jak sie kreci kierownica od oV do 1V . MA KTOS MOZE OPIS TYCH PINÓW JAK POWINNO BYĆ? zeby porownac

NEWMAN

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Stalinogród
I jak lukaszesz udało ci sie rozwikłać tą pompową zagwozdke ? U mnie w 307 lift też padła pompa : najpierw hydraulicznie - pompa zapowietrzała się, kierownica początkowo obracała się skokowo, pózniej wspomaganie w ogóle nie działało. Po odczekaniu do momentu jak w zbiorniczku znikną bąbelki wspomagnie ponownie działało poprawnie przez kilka km. Po odpieciu wtyczki z gniazda dwupinowego wyciekał olej . Jak się okazało puścił simmering i olej po wałku dostawał sie do elektroniki ( stąd wyciek z gniazda w którym znajduje się odpowietrznik ).Wymieniłem simmering i troche przedobrzyłem bo chciałem się pozbyć oleju z elektroniki wiec zalałem ją benzynką ekstrakcyjną i pozostawiłem do osuszenia, pomogłem sobie suszarką starając sie nie wdumichiwać zbyt gorącego powietrza do komory pompy gdzie siedziała elektronika . Po złożeniu pompa nie dała oznak życia (elektronika is dead). Na płytce nie widać uszkodzeń zimnych lutów itd. Ponieważ natrafiłem na allegro na pompę wspomagania z pękniętym zbiorniczkiem co prawda z 307 hdi 2,0 przedlift (ja mam 1,6 benzynke po lifcie) a była w dobrej cenie postanowiłem zaryzkować i dokonać transplantacji. Pompy nieznacznie różnią się wenątrz ( inna płytka elektroniki i troszke inaczej odlana obudowa ale te niewielkie różnice nie mają znaczenia można wymiennie przekładać między tymi pompami plastikowe zbiorniczki oleju , silniki i hydrauliczną część pompy (ta jest identyczna).

Po zamontowaniu kupionej pompy wspomaganie znowu działa. Niestety nie mogę połączyć się z pompą przez interface Lexia i program diagbox .W teście globalnym mam brak komunikacji z pompą. Z starą pompą komunikacja była do czasu uszkodzenia elektroniki. Zastanawiam się czy to nie wina tego że pompa którą włożyłem jest z okresu z przed liftu czyli przed zmianą magistrali na can. Ogólnie pompa działa i wspomagnie jest, ale nawet odpięcie zasilania pompy nie jest sygnalizowane błedem ani żadną kontrolką na desce rozdzielczej. Sprawadzałem wiązkę od wtyczki pompy na odcinku ok 60 cm tam gdzie najczęściej lubi sie przetrzeć lub zgnić - wiązka zdrowa. Może ktoś ma wiedzę na temat funkcjonowania pomp z peugeotów przediftowych w poliftówkach ?

palikot

SuperMechanior
Punktów
13
Zastanawiam się czy to nie wina tego że pompa którą włożyłem jest z okresu z przed liftu czyli przed zmianą magistrali na can

nie powiem że jakoś znam szczegółowo temat o którym mowa, ale dla mnie stwierdzenie że pompa po lifcie łączy się przez CAN inaczej niż przedliftowa wyjaśnia wszystko - to nie ma prawa się łączyć !!!
mogę tylko poradzić kolegom spróbować trochę oszukać Lexię i wpisać wcześniejszy numer OPR, wtedy może połączy się z pompą, ale pewnie z innymi sterownikami może mieć problem...

NEWMAN

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Stalinogród
Tylko że moja lexia nie woła tego numeru - sama odczytuje vin i pyta czy odczytany vin jest prawidłowy . Czy wpisanie vinu innego peugeota z przed liftu może rozwiązać sprawę ?

palikot

SuperMechanior
Punktów
13
mój chiński klon woła o opr
z VIN-em sam musisz przetestować

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Palikot - pier* pompy w kazdym roczniku sa diagnozowane i widac wszytskie parametry. OPR wyłany jest obojetnie czy masz klon czy ori, wyjatkiem sa testery pracujace w polaczeniu z serwerem. OPR masz na wlepce na slupku, planet/lexia dokladnie pokazuje gdzie. Nie wiem czy udalo Ci sie temat rozwiklac ale typowa usterka to kabloteka.

Podaj vin ze swojego peugeota i numer zamontowanej pompy, moge Ci sprawdzic cross.

Do góry Bottom