I jak lukaszesz udało ci sie rozwikłać tą pompową zagwozdke ? U mnie w 307 lift też padła pompa : najpierw hydraulicznie - pompa zapowietrzała się, kierownica początkowo obracała się skokowo, pózniej wspomaganie w ogóle nie działało. Po odczekaniu do momentu jak w zbiorniczku znikną bąbelki wspomagnie ponownie działało poprawnie przez kilka km. Po odpieciu wtyczki z gniazda dwupinowego wyciekał olej . Jak się okazało puścił simmering i olej po wałku dostawał sie do elektroniki ( stąd wyciek z gniazda w którym znajduje się odpowietrznik ).Wymieniłem simmering i troche przedobrzyłem bo chciałem się pozbyć oleju z elektroniki wiec zalałem ją benzynką ekstrakcyjną i pozostawiłem do osuszenia, pomogłem sobie suszarką starając sie nie wdumichiwać zbyt gorącego powietrza do komory pompy gdzie siedziała elektronika . Po złożeniu pompa nie dała oznak życia (elektronika is dead). Na płytce nie widać uszkodzeń zimnych lutów itd. Ponieważ natrafiłem na allegro na pompę wspomagania z pękniętym zbiorniczkiem co prawda z 307 hdi 2,0 przedlift (ja mam 1,6 benzynke po lifcie) a była w dobrej cenie postanowiłem zaryzkować i dokonać transplantacji. Pompy nieznacznie różnią się wenątrz ( inna płytka elektroniki i troszke inaczej odlana obudowa ale te niewielkie różnice nie mają znaczenia można wymiennie przekładać między tymi pompami plastikowe zbiorniczki oleju , silniki i hydrauliczną część pompy (ta jest identyczna).
Po zamontowaniu kupionej pompy wspomaganie znowu działa. Niestety nie mogę połączyć się z pompą przez interface Lexia i program diagbox .W teście globalnym mam brak komunikacji z pompą. Z starą pompą komunikacja była do czasu uszkodzenia elektroniki. Zastanawiam się czy to nie wina tego że pompa którą włożyłem jest z okresu z przed liftu czyli przed zmianą magistrali na can. Ogólnie pompa działa i wspomagnie jest, ale nawet odpięcie zasilania pompy nie jest sygnalizowane błedem ani żadną kontrolką na desce rozdzielczej. Sprawadzałem wiązkę od wtyczki pompy na odcinku ok 60 cm tam gdzie najczęściej lubi sie przetrzeć lub zgnić - wiązka zdrowa. Może ktoś ma wiedzę na temat funkcjonowania pomp z peugeotów przediftowych w poliftówkach ?