• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

peugeot 307 wspomaganie

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
nie powiem że jakoś znam szczegółowo temat o którym mowa, ale dla mnie stwierdzenie że pompa po lifcie łączy się przez CAN inaczej niż przedliftowa wyjaśnia wszystko - to nie ma prawa się łączyć !!!

Peugoty po 2001 sa po CAN, wiec przedliftowa czy poliftowa, nie ma znaczenia skoro elektroniki sa takie same.

Mam 206 po CAN i tez nie laczy mi sie z wspomaganiem, ale dziala, wiec wali mnie to i nie ruszam :D bo jeszcze cos przypadkiem zepsuje :D

dartech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
157
Miasto
Årdalstangen
can of course ;) komunikacja idzie przez czujnik kata skretu a dokladnie przez modul kolumny ;)

Załączniki

• 307 eps-esp.pdf
    120,5 KB · Wyświetleń: 54
  • 307 eps+esp.pdf
    118,4 KB · Wyświetleń: 31
Ostatnia edycja:

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Nie całkiem, can wchodzi do bsm pod maska. Pompa diagnozuje sie z odpietym modulem pod kierownica, diagnozuje sie nawet jezeli zalozysz moduł bez czujnika kasa skretu. Sprawdzane na 307 hdi 2003r. W PSA byly dwa rodzaje instalacji. Pelny CAN i CAN-WAN.

dartech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
157
Miasto
Årdalstangen
dokladnie CAN+VAN - a napisalem patrzac na schemat wyglada na jedyna mozliwosc komunikacji po VANie przez modul kierownicy.
przed liftem czyli przed 2004r jest inne podlaczenie (mimo takich samych wtyczek) - diagnoza po lini k a VAN do modulu kierownicy - to odnosnie 307 z 2003r ;)

Ostatnia edycja:

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Jutro zbadam benzynowca z wypietym modulem pod kierownica z 2005:) Bedzie pewnosc:)

NEWMAN

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Stalinogród
dokladnie CAN+VAN - a napisalem patrzac na schemat wyglada na jedyna mozliwosc komunikacji po VANie przez modul kierownicy.
przed liftem czyli przed 2004r jest inne podlaczenie (mimo takich samych wtyczek) - diagnoza po lini k a VAN do modulu kierownicy - to odnosnie 307 z 2003r ;)
O to to to ... zdaje się że obiło mi się kiedyś o uszy, że w peżlach 307 było tak : przedliftowe VAN- VAN, przejścówki VAN-CAN , poliftówki CAN-CAN .

lukaszesz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
71
Miasto
poznań
I jak lukaszesz udało ci sie rozwikłać tą pompową zagwozdke ? U mnie w 307 lift też padła pompa : najpierw hydraulicznie - pompa zapowietrzała się, kierownica początkowo obracała się skokowo, pózniej wspomaganie w ogóle nie działało. Po odczekaniu do momentu jak w zbiorniczku znikną bąbelki wspomagnie ponownie działało poprawnie przez kilka km. Po odpieciu wtyczki z gniazda dwupinowego wyciekał olej . Jak się okazało puścił simmering i olej po wałku dostawał sie do elektroniki ( stąd wyciek z gniazda w którym znajduje się odpowietrznik ).Wymieniłem simmering i troche przedobrzyłem bo chciałem się pozbyć oleju z elektroniki wiec zalałem ją benzynką ekstrakcyjną i pozostawiłem do osuszenia, pomogłem sobie suszarką starając sie nie wdumichiwać zbyt gorącego powietrza do komory pompy gdzie siedziała elektronika . Po złożeniu pompa nie dała oznak życia (elektronika is dead). Na płytce nie widać uszkodzeń zimnych lutów itd. Ponieważ natrafiłem na allegro na pompę wspomagania z pękniętym zbiorniczkiem co prawda z 307 hdi 2,0 przedlift (ja mam 1,6 benzynke po lifcie) a była w dobrej cenie postanowiłem zaryzkować i dokonać transplantacji. Pompy nieznacznie różnią się wenątrz ( inna płytka elektroniki i troszke inaczej odlana obudowa ale te niewielkie różnice nie mają znaczenia można wymiennie przekładać między tymi pompami plastikowe zbiorniczki oleju , silniki i hydrauliczną część pompy (ta jest identyczna).

Po zamontowaniu kupionej pompy wspomaganie znowu działa. Niestety nie mogę połączyć się z pompą przez interface Lexia i program diagbox .W teście globalnym mam brak komunikacji z pompą. Z starą pompą komunikacja była do czasu uszkodzenia elektroniki. Zastanawiam się czy to nie wina tego że pompa którą włożyłem jest z okresu z przed liftu czyli przed zmianą magistrali na can. Ogólnie pompa działa i wspomagnie jest, ale nawet odpięcie zasilania pompy nie jest sygnalizowane błedem ani żadną kontrolką na desce rozdzielczej. Sprawadzałem wiązkę od wtyczki pompy na odcinku ok 60 cm tam gdzie najczęściej lubi sie przetrzeć lub zgnić - wiązka zdrowa. Może ktoś ma wiedzę na temat funkcjonowania pomp z peugeotów przediftowych w poliftówkach ?

hej ja tez wymienilem pompe na przed liftowa i mialem tak samo ze lexia nie laczyla. u mnie problem tkwil tez w skrzynce z bezbiecznikami. po wymianie pompy i przerobieniu bezbiecznikow bylo ok i lexia sie laczyla

NEWMAN

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Stalinogród
lukaszesz rozwiń myśl co znaczy przerobienie bezpieczników bo nie kumam :confused: .Przejrzałem wszystkie bezpieczniki te w kabinie i w komorze silnika i nie widać by któryś się przepalił .

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
666
Miasto
WLKP
o czym wy piszecie,tworzycie chyba nową ere motoryzacji.

dartech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
157
Miasto
Årdalstangen
ja tu czegos nie rozumiem - czy ktokolwiek porownal schemat podlaczenia pompy przed i po lifcie ? bo jak czytam o tych przerabianiach to jakby kowalski w garazu ogarnial ;)

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
666
Miasto
WLKP
i tu mądre spostrzezenie

Tu wiekszosc to laiki i pierdoły piszą zeby posty łapac ,uderz w grupe fachowców GET i niech oni ise wypowiedza .

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
666
Miasto
WLKP
tego pewnie kudlacz,dobry pomys

dzid sie ocyta i puznij szpanujr/

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
dobry pomysł nie jest zły:d tak dla jasnosci wszytskie pompy sa na CAN;p i po uja o tym dyskutowac:D

NEWMAN

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Stalinogród
NICKIEL przetłumacz proszę na polski swoją ostatnią wypowiedź, bo nie kumam o co ci chodzi ?? Z tego co widzę w profilu to z kaszub nie jesteś . Nie wiem kto tu nabija posty , sporo z nich nie wnosi nic, a czyje ? - sam oceń czytając wątek od początku .
MAXSSLKO pisałeś że będziesz badać benzynowca z wypiętym modułem pod kierownicą , a tu cisza .Masz jakieś spostrzeżenia w tym temacie po za radą z telefonem do wróżbity Macieja ? To on ci powiedział o tym że wszystkie pompy łączą się przez Can, czy sam wywróżyłeś z fusów ?

Ostatnia edycja:

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
666
Miasto
WLKP
Co nie wyspałes sie ,ojciec mój pochodzi z kaszub jak juz.A ty zamiast pomagac to widze sie czepiasz-nie tędy droga.

Tu mądrowaniem wiele nie uzyskasz tylko wiedzą i pomocą.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Maciej mi powiedzial ze to can, nawet pompa do wody w kanale ma can bo to w koncu kanał warsztatowy:D Mowie to bo tak mowi SEDRE, masz jeszcze jakies pytania?

NEWMAN

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Stalinogród
Nickiel nie mam zamiaru sie wymądrzać poprosiłem cię tylko o przetlumaczenie na polski o co ci chodziło w poprzednim poście a to jest ròżnica. Ja jestem ze ślaska i znam śląską gware ,ale pisząc na forum ogòlnopolskim jej nie używam żeby nie robić komuś niepotrzebnych łamigłòwek.
Maxsslko pisales że coś sprawdzisz a poźniej cisza ... I skeczyk i wròżbicie .Nie wydaje ci się że mogłem odnieść wrażenie że nie traktujesz mnie poważnie ?

dartech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
157
Miasto
Årdalstangen
Przejrzalem w wolnej chwili oba schematy w autodacie przed i po lifcie. obie pompy komunikuja sie z autem bo Vanie. diagnostyka po linii K. roznica jest w polaczeniu z esp i bsi. niech sie wypowiedza specjalisci od grupy PSA i bedzie najlepiej. opowiadanie o wrozbitach itp to troche nie w porzadku :(

Do góry Bottom