• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 308 1.6 VTi błąd wypadania zapłonu na cylindrze

wojtekkkk

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Wrocław
Pogrzebałem dzisiaj przy rozrządzie. Luzu na blokadach mam 0.2mm, więc chyba nie aż taka tragedia, aczkolwiek ruch wałka dość spory. W każdym razie przestawiałem z 6 razy i teraz chodzi najlepiej jak dotychczas. Mimo wszytko wypadanie nadal występuje, ale tylko na wolnych obrotach. Autem można normalnie teraz jechać, bo nie wyrzuca błędu wypadania zaraz po ruszeniu, jak było wcześniej.

Jak złapie błąd wypadania na wolnych to czuć delikatną zmianę w pracy silnika, ale wystarczy go zgasić i ponownie odpalić i już chodzi normalnie.

a daj mu gestszy olej
Dopiero co zalałem 5w30, bo przecież robiłem głowice. On jeszcze nic nie przejechał... To nie jest przyczyna oleju. Silnik chodzi ładnie, nie grzechota.

Najbardziej ekstremalna do złapania usterka to był napinacz.
O którym napinaczu mówisz? Hydraulicznym od Rozrządu? Co z nim nie tak było?
A co myślicie o sondzie lambda? Jak najlepiej zweryfikować prawidłowość jej działania?

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
66
Rozgrzej siknik i sprawdź jak sinusoidy sondy pracują. Możesz wrzucić nam swoje logi

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Hej. Tak chodzi o napinacz łańcucha rozrządu ten z tyłu na klucz chyba 32. Serio miałem taki przypadek. Naprawdę jak ktoś podjeżdża autem z takim silnikiem to ja znikam. Spier....am sprintem. Co mnie te cholera krwi napsuly. Tego mi nikt nie odda .
Teraz robię Citroena. Otworzyłem maskę a tak stare 1.4. Normalnie to był najszczęśliwszy dzień w tym roku a spodziewałem się vti

Do góry Bottom