• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot Boxer 3.0 problem z rozrządem

Zenpro

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Sosnowiec
Witam kolegów
Auto ja tytule z roku 2012 wersja silnikowa 177KM. Problem powstał po wymianie górnego rozrządu. Oczywiście blokady wałków założone oraz wału korbowego. Rozrząd górny zdjęty, zębatka pośrednia od filtra odmy również wymieniona, ślizgi oraz łyżwa też. Po założeniu nowych części i próbie pokręcenia silnikiem wał obraca się o 360 stopni w prawo zgodnie z obrotami silnika i staje ewidentnie się na czymś blokując - chyba zawór. Wracamy do punktu zerowego i kręcimy w przeciwną stronę - tu wał wykonuje jakieś 370 stopni obrotu i staje stukając metalicznie o coś - znowu podejrzenie pada na zawór. Rozebranie góry silnika to strata dużej ilości cennego czasu. Dla uzupełnienia podam, że poluzowanie śruby zębatki pośredniej czyli przenoszącej napęd pomiędzy dolnym i górnym łańcuchem czyli "rozłączamy" łańcuchy oraz cofnięcie wałków rozrządu o kilka stopni do tyłu powoduje, że wszystkie zawory są prawie całkowicie pozamykane i można kręcić wałem korbowym. Więc jak należało oczekiwać wał się kręci bez żadnych zacięć. Teraz opuszczamy tłoki do połowy i sprawdzamy wałki oczywiście z założonym łańcuchem - też nie ma problemu. Skręcam śrubę na zębatce pośredniej oczywiście zakładając blokady i problem wraca czyli nie można obrócić wałem silnika o więcej jak jeden obrót. Może moim błędem było to, że przed demontażem zablokowałem tylko wałki. Nie wiem - zrobiłem tych silników sporo i mam pierwszy taki przypadek. Może komuś z Was coś podobnego się zdarzyło i podzieli się uwagami, może ktoś ma jakies konstruktywne pomysły. Proszę o wsparcie bo przypadek ciekawy.
Pozdrawiam
Zenpro

Zenpro

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Sosnowiec
Kolego ja ci nie wrzucam do Twojego ogródka więc odpuść sobie. Szukam rozwiązania najmniej kłopotliwego. Nie sztuka wypatroszyć silnik tylko kto za to zapłaci. Są przestawione fazy rozrządu - pytanie tylko dlaczego mimo założonych blokad. Chyba po to jest forum żeby sobie pomagać a nie dojeżdżać.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Może powinieneś oddać ten silnik do mechanika do poskładania...:)
Nie sztuka wypatroszyć silnik tylko kto za to zapłaci.
Pewnie klient...:) zawsze jak mechanior coś spier...li, to i tak płaci za to klient...:) co nie ?:)

Moim zdaniem jak nie masz pojęcia jak ci się przestawiły fazy (może ci koledzy psikusa zrobili:)), to nie masz pojęcia o mechanice...:(
Może czas pomyśleć o zmianie zawodu...:)

Zenpro

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Sosnowiec
Kulturą to ty nie grzeszysz, inteligencją chyba też nie bardzo. Dla przypomnienia kulturę możesz przyswoić w drodze ewolucji z inteligencją trochę gorzej to cecha wrodzona nie nabyta.
Pzdr
Zenpro
Temat zamykam na jednoosobowym forum słabiutko.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Nie ma co UNxXAX.gif :) Odłóż na bok trochę twoje szlifowanie kultury, a podszlifuj wiedzę o mechanice...:) i będzie dobrze...:)

Zenpro

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Sosnowiec
Nadal nie rozumiesz doktryny forum. Baw się dobrze - współczuję tylko twoim klientom. U mnie masz negatywa. Nara cześć.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
współczuję tylko twoim klientom.
To ja współczuję twoim, że nieświadomi tego, że nie potrafisz naprawić silnika, wstawili ci auto do roboty...:)
Podaj może adres tego twojego przybytku - to na przyszłość będzie wiadomo gdzie aut nie oddawać do ,,naprawy,, bo mogą tylko zepsuć...:)

ps. zamiast siedzieć na forum i piepszyć kocopoły, to powinieneś siedzieć przy tym silniku i kminić co spier...liłeś, że się nie chce obrócić...:)

mazi0000

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
122
Miasto
Katowice
Proponuję pokręcic rozrusznikiem , po tym zabiegu nie będzie się blokował.

Do góry Bottom