• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot Partner 1,6 e-HDI Skrzynia półautomatyczna

vwvzzz

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Betonów
Witam, szukam podpowiedzi co może być przyczyną partner\ berlingo 1,6 HDI 90km 2014 skrzynia manualna zautomatyzowana na robocie magnetti marelli.
Sprawdzona przez OBD KTSem nie zgłasza żadnych usterek, adaptacje były zrobione- bez zmian. Nie wiem jak to się fachowo nazywa ale mam dostepne wykresy w których KTS "widzi" pozycje danych biegów i wszystkie sa w zielonym polu i mieszczą się z zapasem. Wymieniłem olej w skrzyni biegów był brudny i było go mało, na korku spustowym były brudy i mikro opiłki- gruzu ani mielonego nie stwierdziłem ani na korku ani w oleju. Skrzynia chodzi cicho nie wyje nie buczy.

Co jest nie tak:
1 Na mocno rozgrzanym- jazda w korku po stolicy- skrzynia musząc ruszać i stawać co krok w kocu zaczyna ruszać bardzo ostro i szarpiąc, to samo na wstecznym. Nie rusza płynnie a z opóźnieniem i szarpnie. Jest to relacja użytkownika. Mi nie przydarzyło się cos takiego.

2 Na zimnym i ciepłym ja osobiście zauważyłem głupią pracę sprzęgła- pojazd wrzuca jedynkę nie rusza od razu tylko czeka aż trącisz gaz. Rzekomo to tak ma być ale te trącenie gazu czasami jest nieznaczne czasami wręcz trzeba poczekać 1 sekundę żeby się namyślił co robić.
Jak już ma jedynkę zacznie ruszać to najpierw czuć ze puścił sprzęgło do końca i ciągnie normalnie po czym na chwilę przestaje ciągnąc tak jak by jechał na półsprzegle i wraca ponownie do pełnego ciągu. Robi tak za każdym razem i szczególnie czuć to na 1 biegu.
poza tym dziwnym trybem zmiany biegów auto jedzie normalnie a nawet powiem ze nie jedzie tylko zapierdziela jak złe. Jesli chodzi o inne biegi jak już puści sprzęgło to ma swoją moc. Nie mam wiezy czy sprzęgło było wymieniane czy nie. Uślizgu nie czuję.

Sprzęgło zużyte? Czy może ten akumulator ciśnienia który wciska sprzęgło zdycha? Przebieg 244 udokumentowany. To ma dwumas czy nie? Bo hurtownia nie jest w stanie mi tego ustalić na 100%

Mam osobiście bardzo podobną skrzynię ale chyba starszą generację w swojej prywatnej cytrynie c4 grand picasso 2007- na nowym sprzęgle i płynach- jak pojechałem z pustą przyczepką w ciasny kąt zawracać na 44 razy to się w końcu pogubiła i musiałem bujać obrotami i dłużej czekać żeby zrozumiała czy teraz ruszamy w przód czy w tył. To chyba nie są zbyt udane konstrukcje.

Ostatnia edycja:

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
638
Miasto
Okolice Krakowa
Żeby auto ruszyło z tą skrzynią, musisz dodać gazu, nie ma innej opcji. Objawy wyglądają na słabe sprzęgło. Akumulator możesz sprawdzić podglądając ciśnienie. Raz nabite powinno pozwolić na 3-4 zmiany biegu i dopiero pompa powinna robić kolejny cykl. Jak bije cały czas to akumulator zgon.

matus1014

SuperMechanior
Punktów
215
Żeby auto ruszyło z tą skrzynią, musisz dodać gazu, nie ma innej opcji. Objawy wyglądają na słabe sprzęgło. Akumulator możesz sprawdzić podglądając ciśnienie. Raz nabite powinno pozwolić na 3-4 zmiany biegu i dopiero pompa powinna robić kolejny cykl. Jak bije cały czas to akumulator zgon.
Nie do końca jak jest wszystko dobrze to z automatu po wybraniu biegu zaczyna się toczyć bez gazu .

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
638
Miasto
Okolice Krakowa
Nigdy nie widziałem MCP/Selespeed/SMG, które się samo zaczyna toczyć po puszczeniu gazu.

matus1014

SuperMechanior
Punktów
215
Nigdy nie widziałem MCP/Selespeed/SMG, które się samo zaczyna toczyć po puszczeniu gazu.
Musi być wszystko sprawne, ja też tak myślałem do czasu ,to samo z i shift w hondzie nie toczyła się sama do czasu zrobienia adaptacji

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
638
Miasto
Okolice Krakowa
Ale to jest bez sensu w przypadku tych skrzyń, bo oznaczałoby, że ona cały czas dąży do poślizgu sprzęgła. Według mnie, to jest właśnie objaw jakiejś niesprawności lub problemów z adaptacją. W momencie jak dajesz gazu w trybie D, sterownik rozumie to jako próbę ruszenia i puszcza sprzęgło.

matus1014

SuperMechanior
Punktów
215
Ale to jest bez sensu w przypadku tych skrzyń, bo oznaczałoby, że ona cały czas dąży do poślizgu sprzęgła. Według mnie, to jest właśnie objaw jakiejś niesprawności lub problemów z adaptacją. W momencie jak dajesz gazu w trybie D, sterownik rozumie to jako próbę ruszenia i puszcza sprzęgło.
Miałem taką C4 i ufo w obydwu przypadkach przed adaptacja sam nie ruszał i potrafił przeciągać jakby się ślizgało sprzęgło po zrobieniu kalibracji biegów i adaptacji sprzęgła wszystko w najlepszym porządku,auto samo rusza

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
638
Miasto
Okolice Krakowa
Dziwne, bo np. benzyniak by po prostu zdechł przy takim manewrze.

Do góry Bottom