• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeout 1.6thp brak ciśnienia oleju

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
zwal michę i po kolei rozbieraj i szukaj. Znajdziesz to daj znać. Ja strzelać nie będę.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
spotkałem się z przypadkiem kiedy to długo leżąca pompa olejowa lub też umyta podczas naprawy nie była w stanie zassać oleju po poskładaniu silnika i po chwili pracy uszkadzała się co doprowadzało do kolejnych uszkodzeń.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
spotkałem się z przypadkiem kiedy to długo leżąca pompa olejowa lub też umyta podczas naprawy nie była w stanie zassać oleju po poskładaniu silnika i po chwili pracy uszkadzała się co doprowadzało do kolejnych uszkodzeń.
To samo mu napisałem parę postów wyżej:D, dlatego ja zawsze przed montażem zalewam pompę olejem i wiem, że mi zawsze zassie:D

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Ja natomiast silniki składam na smar stały;] Do sportu jak ulał. Silnik zdarza się, że długo czeka na swoją kolej, na oleju znów pompa byłaby sucha.....

WojzBytom

Początkujący
Punktów
3
Miasto
bytom
w końcu miałem chwilę aby posprawdzać.Pompa nie była uruchamiana na sucho - nie wiem skąd wcześniej się to wam wzięło, po montażu został zalany świeży olej - oczywiście pierwsze kilka ruchów pompa musi go zaciągnąć ale tak w końcu działają pompy. Pompę wymontowałem włożyłem do miski z olejem, wkrętarka i przy kręceniu pompa dosyć ładnie leje olejem więc niby sprawna. Jak pisałem łańcuch nowy zębatki w dobrym stanie. Nalałem oleju od strony filtra i spłynął więc kanał olejowy drożny. Hmmm szkoda że nie mam używki poszłoby szybciej.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075

WojzBytom

Początkujący
Punktów
3
Miasto
bytom
nadal szukam używki chociaż ... korci mnie aby wlać świeży olej i spróbować raz jeszcze. Pompa po włożeniu w miskę oleju i kręceniu wkrętarką leje mocno napęd działa kręciłem wałem widać że obraca zębatką i pompa pracuje, zakręciłem nawet zębatką z pompy i obróciła wał więc jest ok. Jedynie co to może łańcuch wydaje się za luźny ale jest nowy, regulacji naprężenia niestety brak.

Korsarz50

Nowy
Punktów
0
JA swoje autka robię sam gdyż mechanicy za często psuli mi je. Urwane śruby, brud, lejący się olej, wycieki płynu połamane zatrzaski. I wieczne tłumaczenie "to było już wcześniej zepsute" Strasznie mnie wkurwia że za moje pieniądze psują mi samochód. Więc powoli ale dokładnie i ostrożnie robię sam swoje auta. A takie fora to chyba są właśnie dla nas pasjonatów amatorów co nie dla kasy ale dla przyjemności autka swoje robimy. Co do pompy to ja bym zalał przez filtr oleju pompę i spróbował uruchomić. Jak w pompie na starcie jest powietrze, a nie olej to nie zaśsie. Będzie powietrze mielić w kółko. A to bardzo złe dla silnika. Uruchomienie na krutko i zgaś i posprawdzaj czy wszystko ok w koło silnika. Na wyższych obrotach łatwiej zaśsie ale nie piłuj za długo.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Co do pompy to ja bym zalał przez filtr oleju pompę i spróbował uruchomić. Jak w pompie na starcie jest powietrze, a nie olej to nie zaśsie. Będzie powietrze mielić w kółko. A to bardzo złe dla silnika.
Mistrzu pompę można zalać od zewnątrz w nowego typu autach . Po wlaniu zalecanej ilości olej wpływa już do pompy a wystarczy film na kołach zębatych . Zasada główna odpręż silnik po naprawie do uzyskania ciśnienia oleju . Wtedy starczy na panewkach ( łożysko ślizgowe olejowe ) film posmarowany palcem i olej dostający się przy zalaniu z góry .

WojzBytom

Początkujący
Punktów
3
Miasto
bytom
temat stary ale widzę że zapomniałem dać rozwiązania. Wszystko ładnie działa - miska zrzucona, złożone na spokojnie i ciśnienie OK. Dzięki za podpowiedzi zalałem tym razem przez filtr, okazało się to skuteczniejsze.

@WOODOO "OJP- zasada pracy pompy oleju się kłania:shifty: Ludzie czemu się bierzecie za coś o czym nie macie pojęcia?"

Jak widać nie mając pojęcia z drobną pomocą można sobie poradzić dlatego jak masz z tym problem nie udzielaj się w postach - proste.

Do góry Bottom