• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugot 208 problem z abs

kamilekk93

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Radomsko
Witam mam problem z samochodem peugeot 208 otóz wymieniane zostało łożysko koła prawego po wymianie wyskakuje bład ABS,ESP i ciśnienia w oponach.Początkowo myslalałem iż podczas wymiany łozyska uszkodzony został czujnik ABS zakupiłem nowy jednak po montażu wyskakuje to samo.Łożysko wprasowane w dobrą stronę posiada prązki magnetyczne.Wie ktoś z państwa może w czym może być problem? Aktualnie po podlączeniu do komputera ukazuje się następujący błąd: U1213 CAN Brak komunikacji z ECU ABS LUB ESP.Bardzo dziękuje za pomoc.Pozdrawiam.

Davpod

SuperMechanior
Punktów
158
Jest brak komunikacji a ty wymieniasz czujnik?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
581
Jest brak komunikacji a ty wymieniasz czujnik?
Najpierw wymienił, a potem się podpiął : ))) Chyba normalna procedura?

...ale jeszcze jest wersja heńkowa, przejedź nim 101 km, to może sam skasuje/skalibruje...

kamilekk93

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Radomsko
Dziękuje za odpowiedzi jakiś pomysł co robić? Co do czujnika ,który wymieniłem nic to nie pomogło więc czujnik oddałem do sklepu.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
581
Podpiąć się kompem, który połączy się z ABSem?

Wersja hard z ParokService wymiana ECU hahah

Kamilek, ile Ty tym samochodem przejechałeś po wymianie łożyska?

kamilekk93

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Radomsko
Ile przejechałem po wymianie łożyska ja to w sumie nic auto żony przyjechała około 1 tyś km Pozdrawiam

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
581
No, to trzeba się podpiąć, albo jechać do serwisu, żeby oni się podpięli. Pozdrawiammmmmmmmm

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
984
Miasto
PGS
A w jakim module masz ten błąd? Bsi ? Ecu ?

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
631
Miasto
Okolice Krakowa
Jak nie ma komunikacji z ABS to może warto zacząć od ustalenia dlaczego?

kamilekk93

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Radomsko
Witam jakieś propozycje co sprawdzić?Dzisiaj moge popatrzec przy samochodzie potem dopiero za tydzień będe go miał.Jakieś bezpieczniki?

kamilekk93

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Radomsko
Podlłaczyłem sie autocomem do ABS wyskoczył bład C1331 Sygnał czujnika przedniego prawego koła
zgodnośc stały. Szukając w opcji kalibracji czujnika skrętu ,który był tam dostępy po przeprowadzeniu tej kalibracji te kontrolki zgasły.Po odpaleniu auta wyskoczył komunikad układ ESP aktywny jednak po dojechaniu do bramy wszystko wskoczyło znowu.Błedy na chwilę obecną U1213 U1205 Komunikacja z czujnikiem kąta skrętu kierownicy,nieprawidłowa komunikacja.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
631
Miasto
Okolice Krakowa
Błąd czujnika koła i robisz kalibrację czujnika skrętu. Bardzo mądrze.

kamilekk93

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Radomsko
Z tą kalibracją czujnika skrętu stanie się cos złego? Jakieś podpowiedzi co można sprawdzić? Czy ratuje mnie tylko elektryk ,który od wczoraj ma 2 tygodnie urlopu?
Automatyczne połączenie postów:

Czytałem w internecie iż uszodzony może być czujnik światła stopu.?

Ostatnia edycja:

Davpod

SuperMechanior
Punktów
158
Sam napisales ze jest błąd czujnika przedniego prawego koła wiec czego ty dalej szukasz?
Automatyczne połączenie postów:

A tą kalibracją prawdopodobnie "rozkalibrowałeś" czujnik kąta jeśli źle to zrobiłeś i tyle.

kamilekk93

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Radomsko
Z ta kalibracją to pisało iż kalibracja przebiegła pomyślnie przypadkowo to zrobiłem.Czyli co uszkodzony by był czujnik ABS? ,który przed wymianą łozyska był dobry? Rozumiem iż żadnego innego czujnika tam nie ma?

Davpod

SuperMechanior
Punktów
158
Bez sprawdzenia na aucie nie wiadomo, może być czujnik, może wtyczka nie kontaktuje, może brud sie dostał, może "koronka" uszkodzona, może czujnik za słabo "dociśnięty" a może wiązka miedzy czujnikiem a abs a może sam sterownik abs uszkodzony...jest wiele tego "może". Poprostu sprawdź i tyle.

kamilekk93

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Radomsko
Ok w takim razie jak nie dzisiaj to jutro najpierw sprawdzę miernikiem czujnik Abs czujnik raczej dobrze dociśnięty sróbka ładnie wkręcona wcześniej było wszystko ok dopóki nie było wymieniane łozysko koła wtedy też wyjmowany był czujnik ABS z piasty.Jak juz wspomniałem wymieniłem czujnik na nowy jednak jest to samo.

Do góry Bottom