• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Po uruchomieniu chwilowo za niskie obroty na ciepłym silniku - Renault Scenic II 1.6 16v

Kpkp1985

Uczestnik
Punktów
0
Szanowni,

Proszę o pomoc. (piszac kreski mam na myśli obroty, scenic obrazuje je w ten sposób)

Gdy uruchamiam silnik (tylko na ciepłym) to przez 2-3 sekundy obroty spadają co widać na liczniku są wtedy 3 kreski a po chwili już są 4 i obroty ok.

W czasie, gdy są wyświetlone 3 kreski na obrotomierzu czuć także, ze obroty są za niskie…

Na zimnym obrotomierz pokazuje zawsze 4 -5 kresek.

WYMIENIONO (ale nie wiem czy objaw był przed wymianami, bo ledwo co kupiłem auto i oddałem auto na serwis);
KZFR z rozrządem,
Świece,
Olej 5w40 Shell zalany + wymiana filtru

Byłem u elektromechanika gdzie…

WYKONANO (już po zauważeniu za niskich obrotów);
Czyszczenie przepustnicy z adaptacja

SPRAWDZONO;
Błędy na komputerze - brak,

Elektromechanik powiedział, ze nie ma potrzeby wymieniać elektrozaworu, bo chciałem to zrobić, natomiast mój obecny przeczyścił przy okazji, bez poprawy.

Dodam, ze wyczytałem z opinii, niektórych, ze może to być (nie sugerując);
-czujnik zmiennych faz rozrządu?
-czujnik temperatury powietrza na splocie?
-sprawdzić czy jest zakodowany właściwy alternator w UCH? (ale nie wiem o co chodzi)

Ponizej mój filmik z odpalania auta na ciepłym, gdzie występuje problem;

A to jeszcze filmik z uruchomienia na zimnym dla porównania;

Dziekuje i proszę o pomoc.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Zawsze na zimnym będziesz miał wyższe obroty, bo jest efekt ssania.

Ogólnie, to ja bym się tym nie przejmował.
Jak sam nie zajrzysz w czeluści tego silnika, to skąd możesz wiedzieć co paprok jeden z drugim zrobił. Może i nawet lewe powietrze gdzieś ciągnąć. Nie dokręcili, źle założyli...
Ja bym nie kombinował, bo więcej włożysz w ten samochód niż to jest warte. Jeżeli to tej pory nie doszli co to może być, to prędką nie dojdą.
A może świeca była wadliwa? Jest. Też tak może być. Niedokręcona np.
Silnik krokowy.....

Kpkp1985

Uczestnik
Punktów
0
Dziekuje za zainteresowanie moim tematem i odpowiedz.
Na razie jeżdżę tak od lata i do teraz i nie ma ani gorzej ani lepiej…

a wg Ciebie może mieć na to wpływ elektrozawór? czy wtedy objawy byłby cały czas tzn. nawet na zimnym?.

Zastanawialem się takze, czy po wymianie rozrządu to się nie stało, ale nie mogę tego stwierdzić…, ale czy wg Ciebie mógłby złe założony rozrząd właśnie taki objaw powodować…

dodam, ze dzieje się to tylko na ciepłym silniku…

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
eeee rorząd to raczej nie. Może być taki objaw od zmiennych faz, ale czy jest warto grzebać, jak odpala normalnie i jeździ normalnie.

• największy problem jest z cewkami zapłonowymi Sagem (zawilgocenie powoduje ich awarie)
  • uwaga na rozrząd
  • awarie koła zmiennych faz rozrządu
  • czujnik położenia wału

Kpkp1985

Uczestnik
Punktów
0
No tak auto odpala normalnie tylko jak już silnik się nagrzeje tez odpali, jednak wtedy (gdy są 3 kreski na obrotomierzu) czuć, ze auto ma za niskie obroty, bo kołysze trochę silnikiem, ale trwa to raptem około 3 sekundy, niby nic ale irytuje :)

dodam, ze przy wymianie rozrządu miałem tez koło zmiennych faz rozrządu wymienione także….

no nic na razie to tak zostawię, jak co umieszczę tutaj kolejne informacje, trochę poczytałem o silnikach 1.6 w scenicach niby proste i teoretycznie mało awaryjne?, ale niektórzy różne cuda tez z nimi maja to fakt?

P.S. Nie napisałeś czy wg Ciebie może to elektrozawor tez powodować daj znać Dzięki

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Może, to być elektrozawór.
Ludzie potrafią wymienić połowę silnika, a na końcu i tak im trzęsie i tak im trzęsie. Więc, czy gra jest warta świeczki.

Jedynym rozwiązaniem, jest kumaty mechanik NIE naciągacz i wymieniacz.
W sumie, to ten rozrząd też kij wie jak był wymieniany...

Kpkp1985

Uczestnik
Punktów
0
A odnośnie rozrządu zauważyłem, ze jak dodaje gazu to auto czasami jakby odpowiednio nie jechało tzn. obroty wzrastają nie adekwatnie do wciskanego gazu…, nie wiem czy scenic z silnikiem 1.6 ze taki muł czy to może wina sprzęgła a może to powód krwi właśnie w rozrządzie..

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Może być sprzęgło a może być ESP jeżeli ma. A ESP może świrować np przez klocek albo łożysko. Dlatego efekt ślizgania.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Chetnie poslucham wiecej na ten temat
Bardzo Cię proszę. A to nie słyszałeś, że ESP może Ci wywalać błąd przy pękniętej tarczy? Zależy oczywiście jakie roczniki. Nie słyszałeś?

A co jeżeli pęknięcie, jest zbyt małe i system nie wali Ci błędu (oczywiście wszystko zależy od rocznika)
Koło będzie Ci się blokowało(nawet od piasty) tak że nie wywali błędu. Komputer odejmie mocy i będzie to odczuwalne jako lekkie ślizganie sprzęgła.
Prowadnice, klocki też w jednym na 1000 przypadków potrafią taki efekt wywołać.
Mało kto to wyczuje, bo jest to uślizg niewyczuwalny. Dlatego nie wywala błędu.

Tak na prosty chłopski rozum inaczej Ci wytłumaczę. Najpierw masz mało wyczuwalny uślizg, potem sypie błedami abs esp i na końcu masz po piaście np.
Automatyczne połączenie postów:

(zużyty klocek, to może nienajlepszy przykład trochę przerysowany ; ale jak piasta zaraz Ci się rozsypie, to klocki też już są koszone)
oczywiście przypadek przypadkowi nie równy. Może być tak że piasta się rozsypie a Ty zakładasz te same klocki, bo są po prostu dobre.

5 zł się należy, bo żem czasu stracił trochę

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Autor wątku zapytał się przy okazji o ślizgające sprzęgło. A może się łono przecie ślizgać przez ESP. Nie koniecznie musi wywalać błąd.
A ESP może "generować błąd" z układu hamulcowego np. I żem wspomniał o klocku. Jarzi się przyczepił tego klocka, to mu tłumaczę, bo widzę że czarna magia dla niego takie cuda widy.
Niech się chłopak uczy.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
@ Jarzi czyli ESP nie zapali się, jak masz pękniętą tarczę. Oczywiście zależy od rocznika.
Sam się chłopie nie kompromituj.

wyderka weź napisz pełnym zdaniem o co Ci chodzi, a nie za partyzanta coś tak krztękasz.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Nie zapali.

A wyderka ciagnie lacha z Ciebie jak wielu innych. Sory. Ale sporo Twoich wypocin to brednie.

Ps. ESP w żaden sposób nie wywola uslizgu sprzęgła.

@Kpkp1985
W Twoim przypadku chcialbym zebys odczytal obroty silnika np. komputerem diagnostycznym bo dla mnie wskazania tych "prostokącikow" to sa tak miarodajne jak powiedzenie 'ile to jest mniej wiecej" :)

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Ps. ESP w żaden sposób nie wywola uslizgu sprzęgła.
Dobrze, zabierze moc. Ale wywoła efekt, jakby Ci się sprzęgło ślizgało. Super złapałeś mnie za słowo.
Autor posługiwał się tym terminem więc się go trzymałem.

A Ty łapiesz te brednie, jak pelikan :) Ty nie złapiesz, to złapie drugi. A ubaw mam ja. (hahah)

( a Ci się jeszcze wpuszczają hahahahahah )

Jarzi opowiedzieć Ci jeszcze o klocku?

Mikron to przez pół dnia nie mógł się oderwać od klawiatury hahahahha

Jarzi napisał "Ale sporo Twoich wypocin to brednie."
Czyli nie wszystko :woot: mówisz. Sporo to dla mnie jakieś 40%?
Czyli tak pół żartem pół serio po 50 można powiedzieć.

Jak masz tylko jakieś pytania, to wal jak w dym. Zaraz podniesiemy poprzeczkę :woot::woot::woot:

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom