• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Po wymianie rozrządu nie odpala.. Ibiza 1.4 8v

matevrs

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Sulejówek
Witam. Od wczoraj męczę się z odpaleniem ibizy 1.4 8v oznaczenie silnika AKK po wymianie rozrządu.

Znajoma poprosiła mnie o wymianę więc nie mogłem odmówić, a chyba prostszego silnika nie ma? Owszem 3.0 CDTI, TiD już jest chyba łatwiejszy.. Do rzeczy :)

Rozrząd poskładany na znakach(na wale podcięty 1 ząb, a na wałku kropka na znak) i przy próbie odpalenia kręci i nie odpala. Jak przytrzymam gaz to odpali i na obrotach chodzi, ale jak puszcze gaz to zgaśnie albo będzie chodził nie równo(na 2 garach) Iskra sprawdzona, paliwo dostaje. Rozrząd sprawdzany kilka razy, zawsze jest na znakach. Co może być nie tak? Załączyłem zdjęcia rozrządu, może coś źle składam? Proszę pomóżcie. Z góry wielkie dzięki IMG_20140729_175635.jpg IMG_20140729_175613.jpg

jimny

Początkujący
Punktów
3
Miasto
TArnów
sprawdź no wszystko porządnie jeszcze raz

matevrs

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Sulejówek
rozrząd składałem już parę razy i cały czas jest nie tak, próbowałem już nawet o ząbek w lewo albo w prawo na wałku, ale jest tylko gorzej.

matevrs

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Sulejówek
dokładnie tak mam ustawione, ale niestety coś jest nie tak.. Nie wiem czego się czepiać dalej. Nic oprócz rozrządu nie było ruszane. Akumulator nie odłączany więc i elektryka nie miała prawa jakoś nawalić. Świece nowe platynowe jak w katalogu. Paliwo dochodzi, ale czuć że nie przepala

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
a przypadkiem nie ruszyles jaiegos czujnika (polozenia walka), moze przypadkiem sie ulamal albo co i nie daje dobrego sygnalu :)
a patrzyles przed demontazem, czy znaki sie pokrywaly?? moze jednak ktos kiedys zle zlozyl ;)

matevrs

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Sulejówek
zaraz biorę go na podnośnik i obadam wszystkie kable. Czujnik położenia wałka jest z drugiej strony pokrywy zaworów więc nie grzebałem przy nim :)
Przed demontażem spojrzałem na znaki i wydaje mi się, że się pokrywały tak jak teraz, zresztą nie ma możliwości źle złożyć. Zdejmowałem co prawda koło wałka rozrządu żeby zdjąć plastik do pompy wody, ale też tam jest na klin i nie da się go odwrotnie założyć.

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
kabli od świec pewnie też nie ruszałeś...ale może spróbować rozrząd o pół obrotu zmienić? tzn. pół obrotu wału korbowego?? może w ten sposób ma "przestawione" impulsy :)

matevrs

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Sulejówek
Panowie w akcie desperacji zmierzyłem ciśnienie na cylindrach. 1:0 2:12 3:12 4:0 Czyli na 1 i 4 brak kompresji. Jutro głowica idzie w górę. Zdjąłem pokrywę zaworów i wałek też już przytarty jak cholera

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
w tych silnikach to normalny obiaw , zaczyna sie sie od przytkanej odmy

Polders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
A jak ten samochód do Ciebie przyjechał?

matevrs

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Sulejówek
Co jest najdziwniejsze przyjechał normalnie.. Ale mowy nie ma żeby była kolizja, źle złożony. Jakiś cholerny zbieg okoliczności

Masakra

SuperMechanior
Punktów
19
hmm nie chce byc sceptyczny ale skoro autko przyjechało i chodziło w miare ok to cudów nie ma przecież nie zatarł sie przy zmianie paska tym bardziej by kompresja nie znikła chyba ze zerwał sie klin z któregoś koła ty niby miales na znakach ale wał lub krzywki wcale nie byly w swoich punktach i zonk a po złożeniu rozrządu kreciles wałem 2 razy na sucho ????

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
1 i 4 pokrzywilo zawory.. i dobrze wiesz dlaczego.. na drugi raz zablokuj sobie kolo jak chcesz odkrecic je lub opusc tloki w dół..

matevrs

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Sulejówek
4 zawory zgięte.. nie mam pojęcia jak to się stało bo przy skręcaniu koła wałka nie było podparcia, po złożeniu rozrządu kręcony na sucho parę razy. Niestety moja wina, zawory kupione na mój koszt :) Niestety człowiek uczy się na błędach. Ale dla mnie i tak lepiej robić 3.0 dci z opuszczonymi tulejami. Dzięki wszystkim za pomoc!

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
tak jak wyżej, dokręcałeś koło wałka i zawory zatrzymały się na tłokach :p
pech to pech :D

Do góry Bottom