• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Początki elektroniki samochodowej,CO I JAK? Gdzie odbywają się szkolenia?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
masz jakies auto ? zacznij od kupienia identycznego sterownika i sie zacznij bawić klonem . Na złomie sa sterowniki .

Korneliusz

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Szczecin
www.multisat.com.pl
Podepnę się do tematu bo też chcę łyknąć tej wiedzy ile można. Nie mam od kogo się nauczyć bezpośrednio a na forum jakaś dobra dusza coś niecoś podpowie.
Jestem samochodziarzem z wykształcenia i długo w tym pracowałem.Obecnie pracuję w elektronice ale trochę innego rodzaju. Dziś to tylko dla swoich aut chcę się nauczyć więc koledzy potrzebujący:) - w jedności siła. Udostepniajmy sobie nawzajem co uwazamy za ważne i - jak sądzę - będą postępy,

kremir

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Dobroń
Hej. Auto oczywiście mam ale jest to Seicento 900 i z tego co mogłem zobaczyć to BDM100 nie obsługuje sterownika do mojego autka (wgłębiłem się wczoraj w temat BDMa). Ponieważ Seicento i tak będzie materiałem do ogólnie pojętej nauki mechaniki i elektryki samochodowej (jestem w trakcie nauki w szkole policealnej -> technik pojazdów samochodowych) i mam zamiar rozebrać je na części a później złozyć, to zabawa ze strownikiem dla tego auta byłaby idealna i mógłbym bez większego ryzyka sprawdzić efekty mojej pracy.
Poproszę zatem o podpowiedź jakiego interfejsu mogę użyć by zajrzeć do pamięci ECU z mojego auta. A może BDM który obsługuje przecież ECU Magneti Marelli obsłuży i mój o ile jest na MCP5xx. Wiem że jest tam jakiś procesor Motoroli ale nie znam szczegółów. Jedynie podłaczyłem sie kompem pod złącze OBD1 używając programu IAW ECU dostępnego w sieci ale ten interfejs umożliwa tylko skanowanie parametrów pracy.

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Ostatnia edycja:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Tomsad robi szkolenia , Carlabimmo i pewnie pare innych.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Ale te kontrolery nie sa wykorzystywane w autach, może jedynie zapoznanie sie ogolne z mikrokontolerami .

kremir

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Dobroń
Dzięki panowie. Atmelami się zajmowałem i programowałem je w C, asemblera też trochę poznałem, więc mikrokontrolerów specjalnie się nie boję. Diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach, do Atmeg Xmeg itd jest mnóstwo dostępnej literatury i można łatwo do nich się dobrać. Programator do nich można zrobić za przysłowiowe grosze a i opensource'owych programów do wrzucania wsadu też jest trochę. Natomiast jeśli chodzi o ECU w samochodach to inna bajka i nie udało mi się jak do tej pory znaleźć jakiegoś sensownego poradnika jak się za to zabrać (chociaż czytam teraz instrukcję da BDM100).
Gdy pytałem o literaturę to myślałem że może polecicie coś właśnie w tej tematyce bo innych książek i artykułow z tematyki czujniow, ich diagnostyki itp to trochę już miałem okazję przeczytać.
Wracając do jednego z postów wyżej - czy może mi ktoś pomóc i powiedzieć czym mógłbym się dobrać do sterownika w Seicento 900? Jako auto które będzie przeznaczone do testów i nauki, byłoby fajnie gdybym mógł z tym ECU się pobawić.
Jakieś sugestie?

kremir

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Dobroń
Motorola MC68HC11. Znalazłem dziś też informację że powinien nadawać się do tego UPA PROG.
Oczywiście, jeśli uważacie że nie ma za bardzo sensu bawić się tym moim IAW 16FM to się nie upieram i chętnie posłucham sugestii czym się ewentualnie zająć na początek tak żebym nie musiał dużo inwestować.
A co do szkolenia Tomsada - było właśnie w minioną sobotę, ale będzie za miesiąc kolejne więc jak mi termin podpasuje to się wybiorę.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Tak UPA , Xprog . Najlepiej kup drugiego zrob klona na immo i sie baw

kremir

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Dobroń
"Zrób klona na immo" - czyli zgrać wsad z mojego i wgrać do kupionego? Z tego co widzę to będzie konieczność wylutowania układu? Czy może można się podłaczyć bez, tak jak w przypadku BDM100 z adapterów i z użyciem stołu?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
echhhhh poczytaj jak się ta motke czyta , gdzie siedzi immo itp . A ten ster ma BDM ? .Trudno mi na forum robić szkolenie

ciechann

Początkujący
Punktów
0
Miasto
łódź
Witam Panowie.

Widze ze w temacie sterownikow jestescie, moze wiecie gdzie moge znalezc jakies opracowania na temat samochodowych sterownikow ecu, lub na temat rodzin tych sterownikow.

Do góry Bottom