• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pogwizdywanie na jałowym 1,8T turbo czy dziura?

Jemand

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Poznań
Witam,
mam pytanie czy może ktoś zerknąć a właściwie posłuchać :D na tym filmiku przy przegazówce co chwile są takie pogwizdywania, czy wg Was to jest normalne czy dziurawy układ? Skąd ten świst się bierze? No jest turbina w tym silniku ale z tego co wiem niewielkie jest ładowanie na jałowym więc dlaczego to tak gwiżdze? (zobaczcie np 5-6 sekunda)

Łukaszgd88

SuperMechanior
Punktów
31
Witam,
mam pytanie czy może ktoś zerknąć a właściwie posłuchać :D na tym filmiku przy przegazówce co chwile są takie pogwizdywania, czy wg Was to jest normalne czy dziurawy układ? Skąd ten świst się bierze? No jest turbina w tym silniku ale z tego co wiem niewielkie jest ładowanie na jałowym więc dlaczego to tak gwiżdze? (zobaczcie np 5-6 sekunda)

Gwiżdże z zewnątrz auta:cool:
Powiem więcej albo z komputerem ty silnika albo pod spodem :cool:

Jemand

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Poznań
Nie bardzo rozumiem, chodzi o diagnostykę? ale to tam niewiele się dowiem, czyli mam szukać pod autem? No właśnie w tym rzecz że jak linką przy silniku zwiększam obroty to tego nie słyszę albo silnik zagłusza a jak się siedzi w środku to słychać, albo jak jadę i otworze z prawej strony okno.
Coś czuje że dymiarkę kupię czy tam wytwornice dymu z wesela i będę szukać :)

Łukaszgd88

SuperMechanior
Punktów
31
Nie bardzo rozumiem, chodzi o diagnostykę? ale to tam niewiele się dowiem, czyli mam szukać pod autem? No właśnie w tym rzecz że jak linką przy silniku zwiększam obroty to tego nie słyszę albo silnik zagłusza a jak się siedzi w środku to słychać, albo jak jadę i otworze z prawej strony okno.
Coś czuje że dymiarkę kupię czy tam wytwornice dymu z wesela i będę szukać :)
Miało być z komory silnika ale autokorekta poprawila.
Ale swoją drogą elm albo chiński delfinek na pewno powie skąd gwizda. Podłączysz i od razu wyskoczy wielki dtc p1234 - lewy gwizdek prawego bulbulatora.
No ale skoro słychać w środku to problem jest we wnętrzu, albo w prawym oknie skoro ono powoduje gwizd :p

Łukaszgd88

SuperMechanior
Punktów
31
No skoro je otwierasz i wtedy gwizda to tak. Okno do wymiany
A teraz tak poważnie i bez jajcowania.
Jeżeli nie jesteś w stanie sam zlokalizować źródła gwizdu to trzeba autko zabrać do kogoś kto się na tym zna.
Wprawne ucho wychwyci dźwięk w kilka chwil najczęściej.
A taki filmik tym bardziej z wnętrza pojazdu to je ***** wart.

Jemand

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Poznań
Większość mechaników nie ma czasu na takie samochody, nie che im się, nie umieją itp itd
To auto mam 5 lat i to nie pierwszy tego typu problem....

chyba że do ASO jechać ale to nie wiem czy się opłaca

Łukaszgd88

SuperMechanior
Punktów
31
To poszukaj takiego który ma czas(niekoniecznie na już), umie i chce mu się. I nie oczekuj, że zdiagnozuje to w 2 minuty jak będziesz mu patrzył na ręce

Jemand

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Poznań
Tylko pytanie do kogo jechać mechanika typowego czy bardziej elektronika, który może spojrzy w jakieś parametry pracy silnika?
To auto ma specyficzne cechy charakterystyczne, wątpie by pierwszy lepszy mechanik z ulicy wiedział z czym to się je

Łukaszgd88

SuperMechanior
Punktów
31
Tylko pytanie do kogo jechać mechanika typowego czy bardziej elektronika, który może spojrzy w jakieś parametry pracy silnika?
To auto ma specyficzne cechy charakterystyczne, wątpie by pierwszy lepszy mechanik z ulicy wiedział z czym to się je
Mechanik też patrzy w parametry......
No teraz to dołożyłes do pieca (takiej małej kozy) z 5 łopat węgla :banghead:
Naprawdę uważasz, że 1.8 t to jest jakiś cud techniki, albo jakieś lambo, bugatti czy inny Royce?
To zwykły prosty jak budowa cepa silnik od nieudolnych niemieckich inzynierkow do którego dołożyli małe śmigło, które tak naprawdę nie zmienia zbyt wiele jeżeli chodzi o wrażenia z jazdy.
Po drugie jest to już tak stara i popularna jednostka, że większość mechaników jest w stanie rozlozyc i złożyć ten motor z "zamkniętymi oczami".
Poza tym jakie cechy specyficzne? To zwykły król wsi tak samo jak TDI.....
No chyba, że za mechanika uważasz Władka z 3 stodoły po lewej, albo franka który pije browary w 4 garazu i ma kilka kluczy między puszkami od piwa. Lub ludzi którzy są znaFcami bo naczytali się forum......
Wiedz każdy prawdziwy mechanik sobie z tym poradzi

Ostatnia edycja:

Jemand

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Poznań
No to pokaż mi mechanika który powie ile pompuje turbow seryjnym 1,8T, poza tym ciekawe jak sprawdzi ciśnienie skoro nie ma map sensora?
To jest silnik oparty o przepływomierz i tak jak wczesniej pisałem mam go 5 lat, byłem u wielu mechaników łacznie z ASO i to o czym piszesz to abstrakcja.
"nieudolni niemcy" stworzyli "prosty jak budowa cepa" silnik z którymi sobie nie radzą mechanicy no to chyba nic więcej dodawać nie trzeba co nie?
Piszesz po prostu o czymś o czym nie masz pojęcia.

Wśród Vagów ten silnik to jakies 10% reszta to TDI, wolnossaki albo współczesne TSI i rodzajów 1,8T jest 50...każdy jest inny od pozostałych.

Dla 90% mechaników i to nie Władków wcale - świszczy turbina a nieszczelności się sprawdza plakiem albo szkoda na to czasu itd..
Jak nie ma błędu w komputerze to wszystko działa, a jak auto przyspiesza trochę lepiej niż 1,6 mpi to już wszystko ok.

Łukaszgd88

SuperMechanior
Punktów
31
No to pokaż mi mechanika który powie ile pompuje turbow seryjnym 1,8T, poza tym ciekawe jak sprawdzi ciśnienie skoro nie ma map sensora?
Z głowy? Pewnie niewielu, ale.... Mechanicy mają od tego dokumentację...... Za którą co miesiąc płaca kilka ładnych stówek
To jest silnik oparty o przepływomierz
Nie no przepływomierz, normalnie czarna magia, a jak jeszcze połączysz go z czujnikiem temperatury to już wgl. Trzeba uciekać bo to zaraz szatan przyjdzie po swój wynalazek z przyszłości, a nie daj Boże, że jeszcze idzie w wypełnieniu sygnału wtedy to od razu armagedon zwiastuje

nieudolni niemcy" stworzyli "prosty jak budowa cepa" silnik z którymi sobie nie radzą mechanicy no to chyba nic więcej dodawać nie trzeba co nie?
Którzy? co którzy nie chcą ci podać odpowiedzi na tacy na forum po nagraniu filmiku z gwiazdami z silnika z wnętrza pojazdu?

Wśród Vagów ten silnik to jakies 10% reszta to TDI

Hahhahaha skąd masz te dane z forum 1.8 t super super fan. Czy 1.8t cud zesłany przez Boga?

rodzajów 1,8T jest 50...każdy jest inny od pozostałych.
Zaczynaj,wymień chociaż 20 i podaj czym każdy jest wyjątkowy, oprócz oznaczenia, osprzętu, węży itp bzdur.

Dla 90% mechaników i to nie Władków wcale - świszczy turbina a nieszczelności się sprawdza plakiem albo szkoda na to czasu itd..
A jesteś chętny zapłacić za ten czas który trzeba poświęcić na szukanie nieszczelności? Czy jak mechanik będzie siedział 4 h i szukał, znajdzie uszkodzona uszczelkę za 30zl która wymienia się pół godziny i powie Ci, że wyszło 600 zł rachunku to powiesz, e to złodziej i naciągacz i czy grzecznie podziękujesz, zapłacisz i będziesz opowiadał wszystkim jako to fachowiec?

Jemand

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Poznań
Tak, jestem w stanie zapłacić POD WARUNKIEM podkreślam POD WARUNKIEM ! że to co zleciłem zostało naprawione, a to niestety nigdy ale to nigdy nie ma miejsca no i po co dalsza dyskusja?
Jak ide do fryzjera to płacę za fryzurę a nie za ogolnie na łyso, jak zlecam malarzowi wygipsowanie ścian i pomalowanie na ecru to nie płace za zrobienie jednej ściany i pomalowanie 3 ścian na czarno itd..
Tak to wygląda, silniki się różnią wszystkim, w starych odmianach masz inne zupełnie kanały, co innego możesz sprawdzić, nie ma wielu bloków pomiarowych, o doładowaniu nie będe wspominać, inne wartości przepływu itd..
Napisałem już wczesniej że dla 99% mechaników jak po podpięciu komputera nie ma błędu to wszystko gra więc po co rozmowy o jakiś parametrach? Kogo to obchodzi bo raczej nie mechanika..

Więc po co jakaś dokumentacja? by te kilka stówek oszczędzili a nie fikcje odstawiali...

A co do ilości 1,8T to zobacz sobie ile golfów mk4 w ogłoszeniach to 1,8T a ile np kuźwa 1,9 tdi stąd mam te informacje...
To samo tyczy się innych aut myślisz że co druga Astra G to OPC turbo? no raczej nie prędzej 1,4 16V itd itd..

Żeby coś umieć postawić na nogi to trzeba mieć z tym styczność także tego...

Przekonujesz mnie że mam się nie bać zachorować bo przecież istnieje służba zdrowia, tak samo z tym autem śmiejesz sie że coś próbuje włąsnymi siłami sam ogarnąć bo mam sobie jechać po raz kolejny do mechanika i posłuchać tych bredni o normalne pracy turbiny, albo żeby dać sobie spokój bo wszystko jest ok.

Jestem ciekaw na jakiej podstawie mechanik twierdzi ze wszystko jest szczelne jak w ogóle tego nie sprawdzał?

Łukaszgd88

SuperMechanior
Punktów
31
Tak, jestem w stanie zapłacić POD WARUNKIEM podkreślam POD WARUNKIEM ! że to co zleciłem zostało naprawione, a to niestety nigdy ale to nigdy nie ma miejsca no i po co dalsza dyskusja?
Jak ide do fryzjera to płacę za fryzurę a nie za ogolnie na łyso, jak zlecam malarzowi wygipsowanie ścian i pomalowanie na ecru to nie płace za zrobienie jednej ściany i pomalowanie 3 ścian na czarno itd..

To wszystko zależy co zlecisz. Jeżeli chcesz mieć silnik z przebiegiem powiedzmy 300 tys i ma chodzić jak nowy, to ok. Nie ma problemu, zrobimy, ale ile to będzie kosztowało, to już sobie sam odpowiedź, bo ja myślę, że taniej będzie kupić zupełnie nową jednostkę i to kompletną ( z osprzętem, turbo i wszystkimi czujnikami, ogólnie wszystko co masz pod maską).

Tak to wygląda, silniki się różnią wszystkim, w starych odmianach masz inne zupełnie kanały, co innego możesz sprawdzić, nie ma wielu bloków pomiarowych, o doładowaniu nie będe wspominać, inne wartości przepływu itd..
Podglad parametrów to zależy od sterownika a nie silnika.
Kolego a konkretniej, bo mówisz mi 50 zupełnie różnych silnikach, a jak chce kilka konkretnych przykładów to mówisz mi o kanałach i to nawet nie jakich.....kanalizacyjnych? Daj konkretne przykłady.

Napisałem już wczesniej że dla 99% mechaników jak po podpięciu komputera nie ma błędu to wszystko gra więc po co rozmowy o jakiś parametrach? Kogo to obchodzi bo raczej nie mechanika..

Więc po co jakaś dokumentacja? by te kilka stówek oszczędzili a nie fikcje odstawiali..
A ty dalej uparcie mylisz garażowych forumowych przebaczy z mechanikami.
I rzucasz ogólnikami

co do ilości 1,8T to zobacz sobie ile golfów mk4 w ogłoszeniach to 1,8T a ile np kuźwa 1,9 tdi stąd mam te informacje...
To samo tyczy się innych aut myślisz że co druga Astra G to OPC turbo? no raczej nie prędzej 1,4 16V itd itd..
No i kolejne szufle do biednej kozy.
1. Otomoto czy OLX to kiepskie dane do statystki, a 1.8 t to nie tylko golf ich
2. Nie porównaj opla OPC do 1.8t bo to nie ta liga, opel ma dużo lepsza konstrukcje.
3. A jak już chcesz prownywac 2.0t opla do 1.8 tvw tna podstawie ilości ogłoszeń itd. to zobacz ile których jednostek zostało wyprodukowanych. 1.8 t było wciskane we wszystko z grupy i Jet to typowy wiekskoi upalacz polny.
Przekonujesz mnie że mam się nie bać zachorować bo przecież istnieje służba zdrowia, tak samo z tym autem śmiejesz sie że coś próbuje włąsnymi siłami sam ogarnąć bo mam sobie jechać po raz kolejny do mechanika i posłuchać tych bredni o normalne pracy turbiny, albo żeby dać sobie spokój bo wszystko jest ok.
A ty znowu swoje, że grzebek to mechanik.
Napisałem, chcesz, żeby chodził jak nowy, do zrobienia, ale części muszą być wszystkie nowe i oryginalne. Nowe nie regenerowane, nie zamienniki, nie używane.

Jestem ciekaw na jakiej podstawie mechanik twierdzi ze wszystko jest szczelne jak w ogóle tego nie sprawdzał?
A kto tak twierdzi?

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
Napisz z kąd jesteś. Może ktoś z mechaników na tym forum ma niedaleko warsztat lub w takim warsztacie pracuje, może ktoś na pw poda ci adres i razem rozwiążecie problem. Przy nagraniu jakiś dźwięków z silnika i stwierdzenie że jest dziura albo luz na turbinie to istny cud a tak na marginesie, nikogo nie obrażając to silnik 1,8t nie jest promem kosmicznym, na pewno nie jeden z mechaników zjadł na nim zęby, zna jego słabe i mocne strony.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
Ale scheda:) gość niewiem gdzie gwiżdże czy tam świszczy i nawet był skłonny uwierzyć w to że szyba do wymiany ...
Jareek kuźwa odpuść:D
Ja mam 1.8 T i 1.8 bez T...jak i w jednym tak i w drugim coś świszczy piszczy itp...nie przejmuje się .nie robię nic jak auto stanie na amen dopiero wtedy otwiera się maskę patrzy tu i tam i jest wielkie wow bo już wiadomo czemu piszczało gwizdało czy w kozie się rozpalało:D ...mój Cię. Drogi Boziuchny ,z tego forum to już naprawdę zrobił się kabaret:D neonówka wysiada:D

Do góry Bottom