• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Polo 9N bierze olej po wymianie pierścieni .

sloniol

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Gliwice
Witam wszystkich użytkowników. U mojej dziewczyny w aucie straciła się kompresja i auto zaczęło bardzo głośno chodzić i nie miało mocy zeby jechać ale nie kopciło na niebiesko i dodam że przez rok użytkowania tego auta dolaliśmy ok 0.7 l oleju na 7-10 tys kilometrów które zrobiła przez ten rok,ale wracając do tematu. Auto zawiozłem do mechanika który stwierdził brak kompresji i powiedział że trzeba wymienić pierścieni to poprosiłem go o sprawdzenie zaworów czy trzymają oraz prowadnic i uszczelniaczy. Wymienił wszystko przy tym splanował głowice. Obecnie zrobiliśmy ok 1 tys km a dolaliśmy do niego ok 1.5 litra oleju. Czy czasem nie zostało coś spaprane że bierze tyle oleju ? A może pierścienie potrzebują jakiegoś czasu żeby się ułożyły ? Olej jaki jest wlany To Mobil 10W40 .

sloniol

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Gliwice
Jak go zapytałem dlaczego olej sie pojawił w płynie chłodniczym to odpowiedział ze nawet sie nie zastanawiali tylko szukaja dlaczego bierze olej. Jezeli pozostałe trzy cylindry sa spoko to chyba nie ma powodu wymiany wszystkich tłoków ?

RafałMS

Gaduła
Punktów
9
Miasto
Siec
Jeśli jest płyn to albo uszczelka przepuszcza ( może nie splanowali ) , albo pęknięty blok lub głowica. Przy ty grzebali. Może być tak ze zbieg okoliczności i poszła chłodniczka oleju.

Do góry Bottom