• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pomocy!!! Problem z hamulcami!!!!

seba_ns

Początkujący
Punktów
0
Witam mam problem z moimi hamulcami otóż posiadam vw passat b5 1.9 tdi 110 km 98r produkcji obecnie w aucie wymienione klocki zregenerowane wszystkie zaciski wymieniona pompa vacum na nową wymienione przewody elastyczne do zacisków wszystkie 4 wymieniony płyn hamulcowy problem polega na blokowaniu się kół np. jeździłem po autostradzie jakieś 50 km i jak wruciłem do domu wszystko działało ok jak należy gdy postawiłem auto na jakieś 30 minut na słoncu to gdy wsiadłem do auta hamulec bardzo twardy i gdy ruszałem autem czułem że niechce jechać jak by go blokowało sprawdziłem serwo tak jak wyczytałem na forum że trzeba zapompować 3 razy aż stwardnieje pedał i odpalić auto i pedał opadł tak jak powinien nierozumiem w czym może być problem czy to padające serwo ? Czy może pompa abs komplikuje wszystko? Proszę o pomoc bardzo ale to bardzo przebywam w niemczech a tu naprawy są kolosalnie drogie będę bardzo wdzięczny !!!!!!!Dziś wruciłem odmechanika w niemczech za wymiane 4 wężyków zapłaciłem 180 euro :/ Proszę o pomoc

seba_ns

Początkujący
Punktów
0
Jak można sprawdzić ten luz na trzpieniu serwa? Układ dziś został odpowietrzony przy wymianie przewodów elastycznych , czy można jeszcze w jakiś inny sposób sprawdzić poprawność funkcjonowania serwa?

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
fructon ma racje, to będzie servo. Wymontuj pompę to zobaczysz w czym rzecz.Tam jest taki bolec co naciska tłok pompy, ten bolec jest włożony dość twardo w taką gumę i zabezpieczony taką blaszką i jak ta blaszka spadnie to guma odpycha bolca a bolec naciska pompę no i hamulce się blokują.

seba_ns

Początkujący
Punktów
0
Czyli serwo do wymiany ?

Patrzyłem na serwa i znalazłem tylko jedno pasujące do mojego modelu auta nowe za 895 zł :/ Masakra czy jest jakis zamiennik tego serwa : 8D0612105F ? vw passat 1.9 tdi 110 km 98r. produkcji kombi kod silnika AFN Proszę o pomoc i dziękuje za odpowiedzi

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
wymień sobie pompe hamulcową miałem taki przypadek i sprawdz ten trzpień w serwie czy nie ma luzów bo może on ci blokować pompe ja wymieniłem pompe i wszystko działa pompa ci pompuje płyn i się musi blokować na uszczelkach potem nie puszcza i masz tak jak byś cały czas pompował hamulce

seba_ns

Początkujący
Punktów
0
Rozumiem ale pompę mam nową założoną pozostaje chyba tylko serwo ... które mnie bedzie kosztować około 900 zł :/

Do góry Bottom