• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ponowna kolizja rozrządu 2.0 tdi CAAB

chlodniarz92

Początkujący
Punktów
0
Cześć wszystkim, otóż potrzebuję porady. Robiłem VW t5 z 2011r z silnikiem 2.0 TDI CAAB po kolizji rozrządu, wszedł nowy rozrząd, nowe wałki, popychacze i dźwigienki, oczywiście głowica po obróbce w szlifierni naprawiona, nowe zawory itp, wszystko ustawione na blokady, obracałem rozrządem z 4x i kilka razy wkładałem blokady wszystko się zgadzało, wszystko dokręcone kluczem dynamometrycznym zgodnie z serwisówką. I po tym wszystkim odpalił od strzała pracował normalnie na wolnych obrotach przez 15 minut i po tym czasie była ponowna kolizja, tylko tym razem też ścięło klin na piaście koła wałka rozrządu i uszkodziło trochę wałek w miejscu klina. Proszę mi pomóc znaleźć gdzie popełniłem błąd żeby drugi raz go nie popełnić, co tutaj zawiodło, bo to już duże koszty mi się robią

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
A jak włożysz wałek bez dźwigienek to kręci się w miarę normalnie. Wygląda na to, że wałek stawia duży opór. Może panewki w tej kasecie już przycięra. A wiem, że w tych silnikach jest problem z ciśnieniem oleju.
Mam Q5 po tym samym. Odkładają remont bo auto potrzebne ale wlewam im.ilej z taksówki chyba 20w80
Tzn. po przeskoczeniu rozrządu. Zrobiłem a ciśnienia oleju praktycznie brak

chlodniarz92

Początkujący
Punktów
0
Wałki obracały się zupełnie normalnie sprawdzałem to, dodam ze wałki w głowicy ustawiałem bez specjalnego przyrządu, ale według instrukcji z internetu, moze tam cos poszło nie tak?, ale czy wtedy by tak ładnie odpalił ?

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Rozbierz i zobacz gdzie doszło do kolizji, potem analizuj sytuację.

MarcinT

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
15
Miasto
Błonie
Wałki obracały się zupełnie normalnie sprawdzałem to, dodam ze wałki w głowicy ustawiałem bez specjalnego przyrządu, ale według instrukcji z internetu, moze tam cos poszło nie tak?, ale czy wtedy by tak ładnie odpalił ?
A po kolizji oba wałki stoją zatarte?
Sprawdzałeś napęd pompy/pompę oleju podczas naprawy?

chlodniarz92

Początkujący
Punktów
0
Już znalazłem prawdopodobną przyczynę, zdjąłem konsolę i jeden wałek ma ślady zatarcia przy samym uszczelniaczu, takie miejsca zatarcia łoża wałka da się jakoś naprawić czy potrzeba nową głowicę ? prawdopodobnie kładąc silikon zatkałem jakiś kanalik i olej tam nie dopłynął

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Albo wałek miałeś krzywy i nie zwróciłeś na to uwagi. Rurkowe bardzo często się gną albo przestawiają się krzywki.

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
144
jakby się zatarł to na wszystkich czopach i dopiero by stanął. Jak pracował to chodził gładko? Może tłok uderzał o zawór bo źle ustawione było i w końcu tak przygięło zawór, że doszło do kolizji, albo inaczej, wrzuć zdjęcie tego zatarcia

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Ja wiem co się stało. Auto się popsuło.
Żartuje nie dobijam. Ale miałem podobną sytuację i pełne gacie w fiacie 500. Okazało się, że jakimś cudem ulamalem wtrysk

chlodniarz92

Początkujący
Punktów
0
To jest miejsce zatarcia, tylko w jednym miejscu się zatarł przy samym uszczelniaczu. Co byście mądrego z tym zrobili ? dzwoniłem do dwóch zakładów u siebie w mieście i nikt nie chce tego naprawić, winę biorę na siebie tylko co teraz z tym zrobić, po przeszlifowaniu za duży luz na wałku już będzie, mam racje? trzeba tam coś wstawiać?

Załączniki

• 1f1c1912-3e8f-4f1a-b208-4fb8a45b160d.jpg
    1f1c1912-3e8f-4f1a-b208-4fb8a45b160d.jpg
    124,3 KB · Wyświetleń: 117
  • ac98e6ad-0260-4359-b9df-42a14b1cb8f7.jpg
    ac98e6ad-0260-4359-b9df-42a14b1cb8f7.jpg
    137,3 KB · Wyświetleń: 114

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Głowica do wymiany. Silikonu widzę nie żałowałeś. Już na zdjęciu widać co zje*ałeś.

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
144
dojebałeś. dobry zakład szlifierski to ogarnie. splanują całość i wyosiują łoża. Wałki są wymienne czy zabudowane ?

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
474
Miasto
Józefów
Już znalazłem prawdopodobną przyczynę, zdjąłem konsolę i jeden wałek ma ślady zatarcia przy samym uszczelniaczu, takie miejsca zatarcia łoża wałka da się jakoś naprawić czy potrzeba nową głowicę ? prawdopodobnie kładąc silikon zatkałem jakiś kanalik i olej tam nie dopłynął
Po zdjęciach widzę że nie kładłeś silikonu tylko szpachlowałeś silikonem - żarcik,
we wszystkim musi być umiar w nakładaniu masy uszczelniającej też i nie nazywaj masy silikonem bo gryzie w oczy chyba że faktyczne pojechałeś silikonem>???????

chlodniarz92

Początkujący
Punktów
0
Po zdjęciach widzę że nie kładłeś silikonu tylko szpachlowałeś silikonem - żarcik,
we wszystkim musi być umiar w nakładaniu masy uszczelniającej też i nie nazywaj masy silikonem bo gryzie w oczy chyba że faktyczne pojechałeś silikonem>???????
Pojechałem masą uszczelniającą :D No mój błąd bije się w pierś, i teraz mam problem bo obdzwoniłem wszystkich u mnie i tego sie nie podejmą, macie namiar na taki zakład co ma wolne moce przerobowe? i jaki to mniej więcej koszt? Bo nie wiem co powiedzieć dla właściciela samochodu regenerowana głowica 3.5k przy odesłaniu swojej bije to po kieszeni
masz foty? jeżeli coś wyrwało zęby to któreś koło zębate stanęło. Jeśli nie znajdziesz przyczyny to będziesz robił 3 raz
To właśnie ten pasek

Załączniki

• 5836619d-d0bb-474e-a974-9527dbb16207.jpg
    5836619d-d0bb-474e-a974-9527dbb16207.jpg
    180,1 KB · Wyświetleń: 52

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
Z tą głowicą może być problem tego typu że jest pierwsze może zatarte i nie będzie jak się ustawić na maszynie, jak pracowałem wcześniej w szlifierni to zawsze był problem czy z blokiem czy z głowicą, gdzie była zatarta pierwsza lub ostatnia stopa. Najszybciej chyba brać drugą czapkę.
Jeszcze powiedz jak go odpalałeś, kręciłeś rozrusznikiem na wypiętych wtyczkach wału i wałka żeby nie widział sygnału czy odrazu paliłeś?

chlodniarz92

Początkujący
Punktów
0
Z tą głowicą może być problem tego typu że jest pierwsze może zatarte i nie będzie jak się ustawić na maszynie, jak pracowałem wcześniej w szlifierni to zawsze był problem czy z blokiem czy z głowicą, gdzie była zatarta pierwsza lub ostatnia stopa. Najszybciej chyba brać drugą czapkę.
Jeszcze powiedz jak go odpalałeś, kręciłeś rozrusznikiem na wypiętych wtyczkach wału i wałka żeby nie widział sygnału czy odrazu paliłeś?
Od razu paliłem

Do góry Bottom