• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

praktyka a uczeń??

Gozdo

Nowy
Punktów
0
Witam, mam pytanie a najlepiej opiszę całą sytuacje.
Zacznę od szkoły mam skończoną LO z maturą i poszedłem do policealnej dla dorosłych na technik mechanik samochodowy (2 letnia zaoczna) tak wiec jestem osobą pełnoletnia pracującą nie w zawodzie w którym się uczę. Cała sprawa zaczyna się tym, że mamy odbyć praktyki na 2 semestrze i na 3 sem po 80h w jakimś warsztacie jest to spowodowane reformą nauczania i rozbiciem egzaminów państwowych na trzy... wiec pierwszy egzamin z mechaniki mam już 20 któregoś czerwca.

Byłem pytać w paru warsztatach około 15 zwiedziłem, i u większość usłyszałem, że nie mają uprawnień. Jeden z właścicieli starszy Pan ale naprawdę rozmowny, pytał mnie jak osoba pełnoletnia może być przyjęta na ucznia bez kosztów ZUS i badań itp. stwierdził ze by musiał mnie przyjąć jak normalnego mechanika na minimalną krajową a w szkole i od opiekuna dostałem za to informacje, że żeby przyjąć mnie na taką formę praktyk nie potrzebne są żadne uprawnienia tylko tyle żeby warsztat był zarejestrowany. Nie wiem czy to w jakiś sposób jest związane z tym że posiadam status ucznia do 26 lat a praktyka nie opiera się tak naprawdę na zwykłej umowie zleceniu podpisywanej między szkoła a warsztatem. To by tłumaczyło brak kosztów ZUS itp.

Czekam na wasze opinie lub doświadczenie czy ktoś się w ogóle z tym spotkał. Dla mnie jest to do końca nie zrozumiałe i nie wiem jak tłumaczyć w warsztacie jak to działa... niestety w szkole w sekretariacie i opiekuna ciężko uzyskać jakieś satysfakcjonując odpowiedzi wyjaśniające dokładnie wszystkie wątpliwości. Pozdrawiam.

spawacz

SuperMechanior
Punktów
37
Miasto
Tąpkowice (lotnisko Pyrzowice)
Co do szkolenia ucznia to musisz mieć dyplom mistrza w zawodzie, nie ważne czy masz doświadczenie i czy prowadzisz warsztat kilka czy kilkanaście lat.

noc

Początkujący
Punktów
0
Dyplom mistrza, to mało, potrzebne jeszcze dodatkowe szkolenie.Kurs dydaktyczno-wychowawczy.

mlody67

SuperMechanior
Punktów
114
Miasto
Wrocław
Gozdo napisz może skąd jesteś. 2. wszystkie informację musisz wydębić od szkoły, albo od... kolegów z klasy. Nieraz pomaga zamieszczenie ogłoszenia w lokalnej prasie, znam warsztaty które narzekają na brak chętnych praktykantów.

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Podstawą do kształcenia uczni jest posiadanie tytułu mistrza ( a tu jak wiadomo musi być kilka lat w zawodzie zakończone egzaminem) lub dyplom technika i tu chyba ,nie jestem pewien , ale będzie z dwa lata w zawodzie no i później obowiązkowo kurs pedagogiczny !!!! Wtedy uczeń . Dalej droga jest o wiele bardziej zawiła niż do tej pory ale da się przejść tylko tony papierków.
A co do zatrudnienia - możesz mieć 40 lat i być osobą uczącą się zaocznie - zaświadczenie z dziekanatu czy sekretariatu zazwyczaj załatwia temat dla mnie jako osoby która miała by przyjąć cię na praktykę zawodową. Ostatnio miałem studentów u siebie i nie było problemów. Dziadziuś troszkę nie w temacie. a po za tym te zaświadczenia to czysty pic na wodę fotomontaż ,bo tak jak napisałem miałem 3-ch takich obywateli i żaden u mnie ciałem nie był może tylko duchem - zjawili się tylko po oceny które oczywiście dostali i to wszytko za free bo chciałem chłopakom pomóc. Te praktyki to też jeden pic bo o ich odbyciu decyduje lista obecności i ocena końcowa pieczątka firmy podpis i to wsio. To wszystko tylko zbędna biurokracja która musisz ogarnąć tylko i wyłącznie na potrzeby szkoły a egzaminy zdajesz i tak i tak (pod warunkiem że będą praktyki i ocena końcowa)

Do góry Bottom