• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z 1.9 tdi PD AWX

Fych

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kłodzko
Witam
Mam taki problem że kiedy silnik jest zimny zaraz po odpaleniu dodam mu gazu na ponad 3000 obrotów (wiem żę tak nie wolno robić :) ) jest taki objaw jakby przestawał na chwile pracować na jeden cylinder i trwa to przez około 3-4 sekundy i pracuje normalnie, na ciepłym silniku tego nie ma. Była robiona uszczelka pod głowicą, wymienione pompki, wałek, szklanki, pompa tandemowa (vacum), gumki na pompkach. Brak błedów na kompie
Prosze o jakieś rady

Ostatnia edycja:

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
po czym poznajesz że nie pracuje na jeden cylinder szarpie silnikiem, czy wpada w wibracje,układ może się przypowietrzać

Fych

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kłodzko
Dziś podłączyłem go pod kompa w celu sprawdzenia synchronizacji rozrządu ponieważ pokazywał spalanie 1,4 l/h na postoju... Synchronizacja była ustawiona że pokazywało 0.0 - 0.6 -1.7, zmieniało sie w tych granicach, dopiero po ustawieniu synchronizacji na 5.0 - 6.0 pokazywal 0,7 - 0,6 l/h. z tego co wiem już jest to przekroczona granica tej synchronizacji. Zdjąłem też pokrywe zaworów z ciekawości i odpaliłem go na chwile i było słychać taki bardzo dziwny dzwięk jakby uciekała kompresja przez pompki ale nie zauważyłem żadnych baniek robiących sie wokół nich. Możliwe że są wybite gniazda na pompowtryskach ? i czy może z tą synchronizacją przez to może byc problem ? A i zauważyłem że samochód jak stoi przodem pod górke to po kilku godzinach trzeba go długo krecić żeby zapalił a jak jak stoi na równi to raz trzeba go krecić dlużej a raz zapali na strzał

Do góry Bottom