• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

problem z doladowaniem ahf 1.9 tdi skoda octavia

klucze RWPG

Początkujący
Punktów
0
witajcie mam prosbe , wystapil problem w mojej skodzie octavi 1.9 tdi 110 km ahf, co sie dzieje,
wymienilem przewody gumowe od zaworow przeplywke oraz turbo jest po regeneracji zawor n75 tez wymieniony, wytczki do przeplywki oraz do n75 wymienione, co sie papre ( gdy ujmuje gaz slychac zawor upustowy ale nie chodzi wedlug mnie on dobrze bo zmiast dac upust , taki jak w audi s1 auto rajdowe, to jest psssyyy po prostu syczy takie syczenie jest tez gdy dam na drugi bieg i 3000 rpm syczy tylko gdzie, ale to nie wszystko, ma tczkawke gdy jedzie sie wolno i z gorki na 4 biegu posci sie gaz i tczkawka, bledy w kompie po podlaczeniu to , turbo , n75 , przeplywka, wiec to jest po wymianie a obiawy narazie sa tczkawki, auto przyspiesza ale to syczenie to mnie meczy, czy mnie mozecie napisac , gdzie i jak maja byc podlaczone wezyki gumowe , ktore ida od turba itd, i czy moze byc gdzies przebicie pradu ktore powoduje ze np. komputer nie szczyta wartosci , piszcie...

Leśny_Bizon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
11
Wszystko rozumiem, nie obraź się ale aż kole w oczy Twoja zawartość postu.
W kolejności przeze mnie zadanej proszę o następujące dane :
1. Odczyt konkretnych kodów błędów i przekopiowanie do pliku .txt
2. Wakuometr wpięty w układ jako pierwszy i podanie wartości
2. Zrzucenie logów dynamicznych i statycznych - napisz czy potrafisz to zrobić to podam Ci co konkretnie mnie interesuje.

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Ok. Powiedz mi co ten zawór poza bajeranckim dźwiękiem wnosi do silnika TDi ?
W doładowanej benzynie rozumiem bo miałem taki zamontowany i wiem jakie dodatkowe efekty daje po za jego sykiem.
Jak dla mnie w Dieslu jest to zbędny bajer który zakłóca pracę doładowania silnika i ogłupiania czujników typu MAF, MAP.....

Leśny_Bizon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
11
Zadałem Ci pytania, nie podałeś informacji żebyśmy mogli Ci pomóc ale Ciebie jak widać interesuje bardziej dźwięk zaworu upustowego niż przywrócenie sprawności silnika.
Zdr.

klucze RWPG

Początkujący
Punktów
0
witam po podlaczeniu kompa pod kompa w aucie byl blad ze komputer jest wadliwy, nie podam kodu bo nim powiedzialem ze chce wydruk to juz go mechanik usunal , sorry (, wymienilem odme czyli chlodnice sprezonego powietrza w aucie i , tuuuuurbo idzie) ten syk oraz glosno chodzacy zwor upustowy to chyba wina ze gdzies w odmie byla dziura, jesli chodzi o nowy komputer do skody octavia 1.9 tdi 110 km to wacha on sie w cenie 2000 funtow za oryginal tyle chca w edynburgu w serwisie , niech sie ...., jutro na szrot i trzeba wymontowac z innej octavi kompa i go przestroic , tak to nazwe, poza tym nie chluj jeden mechanik co zmienial mi turbo nie dokrecil w kolektorze srub i cieknie cieknie tez z pod turba, czemu dopiero to zauwazylem , bo wreszcie kupil podnosnik) a co jest sztuka kupilem do czeskiego auta czeski podnosnik, zupelni nieswiadomie), narazie to tyle pozo :)

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Masz złe pojęcie o odmie. Z Twojego opisu wynika że rozszczelnił się intercooler czyli chłodnica doładowanego powietrza.
Co do komputera czyli ECU to jeżeli jest padnięty to po zmianie na inny zapewne trzeba będzie walczyć z immobilizerem. Jak już wyjmiesz ten sterownik silnika to zajrzyj do środka czy ścieżki nie popalone, czy układy scalone nie uszkodzone, lupę do ręki i skanować wzrokowo.
Ps. Osobiście to nie wierzę że ECU padło i wyświetliło tylko jeden błąd.
I co do angielskich macherów nie obrażając nikogo staram się trzymać od nich z daleka, chyba że już naprawdę muszę np. typu nabicie klimy czy ustawienie zbieżności bo sprzęt mają naprawdę dobry.

klucze RWPG

Początkujący
Punktów
0
witam wymienilem kompa w aucie , problem jest dalej czyli na drugim biegu i 2100 obrotow i spada moc na 1.5 sekundy w momencie zmiany na trzeci bieg, sprawdzilem kable do zaworu bialego oraz do przeplywki sa dobre, turbo wstawione po regenracji i co, silnik ma obroty 2000-2100 i sie zalacz trubina , w ksiazce , maja sie zalczac od 1850-1900 oborotow , wiem ze trzeba by bylo regulowac tzw. gruszek sztange, rozkrecilem swiece sa ok, wszsyskie przewody gumowe od zaworow sprawdzone, spalanie normalne ,czy to jest pompa paliwowa albo ktorys wtryskow pada, tlumik ma 2 lata takze nie moze byc zatakne sitko .........

klucze RWPG

Początkujący
Punktów
0
wiec dalej jest to samo 2000-2100 rpm i trubo sie zalacza, czy jest to mozliwe zeby alternatro nie ladowal na tyle pradu zeby wzbudzic zawor n75? bledow w kompie nie ma, sprawdzalem u dwoch mechanikow na roznych kompach, gruszka zostala przeminieniona z tego samego truba na probe i nic, moze gdzies leci falszywe powietrze albo podkladke ma dziure

Do góry Bottom