• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

problem z ABS po wymianie modułu EPB Passat B6

lolobolo

Początkujący
Punktów
0
Witam, mam problem z pompą abs po wymianie modułu hamulca ręcznego(padł od zastanego silniczka, wszystko wymienione i sprawne). Oczywiście przed robotą odczytałem stare kodowanie modułu i przeniosłem je na nowy, niestety nie odczytałem z pompy abs o czym się dowiedziałem po fakcie że należało by to zrobić.
Po walkach z pompką wyczytałem że (najprawdopodobniej) nie straciła ona swoich ustawień i posiada ona kodowanie.

Pompa ABS: 3C0 614 109 N
Kodowanie: 0000259

Występujące błędy

00778 -Czujnik kąta skrętu nieprawidłowość lub brak podstawowych ustawień/korekt
01423 -Czujnik przyspieszenia pojazdu nieprawidłowość lub brak podstawowych ustawień/korekt
01279 -Czujnik przyspieszenia nieprawidłowość lub brak podstawowych ustawień/korekt
00810 -Czujnik ciśnienia płynu hamulcowego nieprawidłowość lub brak podstawowych ustawień/korekt

Autkiem się już przejechałem, hamulec parkingowy działa, lecz nie potrafię się uporać z błędami wymienionymi wyżej.
W podglądzie danych rzeczywistych wszystkie czujniki są sprawne i pokazują prawidłowe wartości.
Jeśli chodzi czym diagnozuje to jest MaxiECU wiem, najlepszy jest do takich robót vcds ale niestety nie posiadam takowego.

Z góry dziękuje za jakiekolwiek odpowiedzi.

Ursusraketa

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
138
Kalibrację czujnika skrętu robiłeś ?

lolobolo

Początkujący
Punktów
0
A czy z tym kodowaniem nie wydaje się być coś podejrzane? Przetrzepałem cały Internet, nawet ruskie strony i nigdzie nie mogę się dowiedzieć jakie jest poprawne kodowanie tej pompy.

Czy pompa może w taki dziwaczny sposób stracić kodowanie?

lolobolo

Początkujący
Punktów
0
Po wielu próbach na MaxiECU poddałem się, od znajomego pożyczyłem Autela, o dziwo ten poradził sobie, procedury trochę zagmatwane ale bez większych problemów, instrukcja od ross-tech'a bardzo przydatna, trzeba zachować kolejność wykonywanych procedur.

Kolejny przykład że bez sprzętu i wcześniejszego przygotowania można się bardzo zdziwić i ołysieć.

lolobolo

Początkujący
Punktów
0
Wszystko zrobione profeska, brak jakichkolwiek błędów w obu sterownikach, ogólnie to mega pozytywnie zaskoczył Autel, najważniejsze rzeczy ma wyodrębnione w gotowych funkcjach ale o możliwościach vcds to można pomarzyć. MaxiECU od południa leży w rowie koło garażu nie nie mam zamiaru się po niego nawet schylać, kolejny raz mnie zawiódł, nie polecam.

Pozostaje tylko rzucić 10 zł donejta dla wazzup'a i mieć czyste sumienie :D

Do góry Bottom