• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z ciśnieniem oleju 2.0 TFSI BPJ

RobertM.

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
Białystok
Cześć. Audi a6 c6 2.0 TFSI BPJ . Problem to zapalająca się kontrolka ciśnienia oleju. Co ciekawe kontrolka zapala się tylko i wyłącznie w momencie kiedy auto po odpaleniu pracuje na wolnych obrotach i temperatura cieczy osiąga około 60-65 stopni. Jeżeli w tym momencie zgasimy auto to po odpaleniu kontrolki już nie będzie, oraz jeżeli po odpaleniu ruszymy z miejsca to można jechać na koniec świata i kontrolka się nie pokaże. Po ostrej jeździe również się nie zapala.

Ciśnienie zmierzone :
-Po odpaleniu 4.0 bar
-Przy temperaturze cieszy 60 stopni 1.2 bar
-Minimalna wartość jaką zaobserwowałem to 1.0 bar przy mocno rozgrzanym oleju
-Rozgrzany 4.0 bar /2000 obr (książkowo)

Zakres pracy czujnika ciśnienia oleju 1.2 - 1.6 bar więc nic dziwnego że zapala kontrolkę (dlaczego tylko w jednym określonym momencie?)

Pytanie zasadnicze jest jednak inne. Jakie są słabe punkty jeśli chodzi o utratę ciśnienia oleju w tym silniku?

Sprawdzono :
-Zdjęta miska, nagaru brak, smok czysty.
-Panewki korbowodowe ok
-Filtr oleju był wyraźnie zabrudzony , złogi nagaru, zapadnięte ścianki, zassane do wewnątrz.
-Łożyska wałków ok
-Napinacz łańcucha rozrządu ok, łańcuch ok. ( nie hałasuje nawet po mocnym rozgrzaniu)
-wymienione pierścienie uszczelniajace wariatora.
-usuniete sitko z obudowy wariatora (nie było uszkodzone.
-wymieniony Popychacz pompy paliwa (mało istotne)
Obecnie zalany olej 5w30.

Podejrzenie pada na pompę oleju, ale bez przekonania. Co myślicie panowie?

Ostatnia edycja:

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
Nie wiem czy w tym silniku jest zawór regulacji ciśnienia oleju. Jesli tak, odepnij i zobacz czy sie ciśnienie poprawiło. Jesli nie to raczej pompa do sprawdzenia ale raczej stawiam na panewki. Te silniki to dramat.

RobertM.

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
Białystok
Chyba mylisz z silnikiem następnej generacji, chociaż temu też brakuje do ideału. Pompa oleju jest mechaniczna.

RobertM.

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
Białystok
Oczywiście. Miałem na myśli brak elektrozaworu sterującego ciśnieniem oleju w BPJ.

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
A ja jeszcze bym sprawdził separator oleju na pokrywie zaworów. Miałem taki głupi przypadek.

RobertM.

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
Białystok
Problem rozwiązany. Przyczyną było zużyte łożyskowanie wałka balansowego, który zresztą był krok od zatarcia. Został więc Usunięty zespół wałka i pompy oleju, w to miejsce weszła pompa z 1.8t, nowe panewki korbowodowe i główne (profilaktycznie). Ciśnienie wróciło do normy.

max67gd

Nowy
Punktów
0
Witam koledzy mam taki sam problem brak cisnienia oleju na wolnych obrotach
Automatyczne połączenie postów:

pompa oleju nowa wszystko sprawdzone wyglada to tak jakby sie jakis kanał rozszczelnił mechanik bezradny

Powiedział tylko że było już tu grzebane

Może ma ktoś jakiś pomysł jaka może byc przyczyna

Podobno wymiana czujnika temp cieczy pomogła w podobnym przypadku:
Witaj miałem to samo jak kupiłem po 3 latach użytkowania zapala sie po każdym puszczeniu gazu i spadku obrotów

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom