• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z ciśnieniem oleju Audi A3 8l 1.6

Dironixu

Nowy
Punktów
0
Miasto
Sosnowiec
Witam. Piszę w sprawię pomocy bądź też porady a mianowicie od miesiąca użeram się z kontrolką ciśnienia oleju w a3 8l 1.6 APF + LPG. W zeszłym tygodniu postanowiłem to ogarnąć przy czym wymieniłem czujnik ciśnienia oleju, zdjąłem miskę olejową + wyczyściłem ją oraz smoka który był strasznie zawalony syfem (obstawiam, że nikt tego nigdy nie czyścił) Dodatkowo wymieniłem oring na chłodnicy oleju oraz filtr oleju na MANNA. Minął może tydzień i dzisiaj znowu powtórka z rozrywki. Jadę spokojnie 50km/h po czym kontrolka pika trzy razy i gaśnie. - Minie z 3 minuty pika trzy razy i gaśnie bez względu na to jakie są obroty. Dodam, że dzieję się to tylko na rozgrzanym silniku. Nie robiłem pomiaru ciśnienia oleju oraz nie wymieniłem oleju (spuściłem stary i wlałem stary) Auto jeździ na 10W40 Valvoline MaxLife i tu rodzą się moje dwa pytania.

1. Co jeszcze mogę sprawdzić aby niepotrzebnie pchać się w koszta?
2. Jest wiele opinii tutaj na forum jak i na innych stronach jaki olej powinien być. Chciałem wlać w kwietniu (zbliża mi się wtedy serwis olejowy i filtrowy) Olej 5w40. Auto jeździ jak wyżej na 10w40 i chciałem przejść na 5w40 bez żadnych płukanek itp.

Pozdrawiam i czekam na pomoc

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
1. Myślę że najłatwiej sprawdzic ciśnienie oleju :)

Nie ma tam czasem dwóch czujników ciśnienia oleju?

Dironixu

Nowy
Punktów
0
Miasto
Sosnowiec
1. Myślę że najłatwiej sprawdzic ciśnienie oleju :)

Nie ma tam czasem dwóch czujników ciśnienia oleju?

Nie, jest tylko jeden. - Generalnie szukałem na internecie i w sklepie przy doborze z numeru VIN powiedzieli, że jest tylko jeden. No chyba że się mylę i ktoś mnie oświeci.

Co powie taka próba ciśnienia oleju? Jaki jest jej mniej więcej koszt?

Vagers

SuperMechanior
Punktów
370
Koszt kupienia testera do oleju. Na aleegro jest tego w ciul

Do góry Bottom