• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

problem z hamulcami

przemi4

SuperMechanior
Punktów
11
W mojej astrze hamulec lapie tylko na jedno koło, prawy przód, ewentualnie na 2 przednie, zalezy od nawierzchnii.
Pedał hamulca wpada w podłogę a po napompowaniu jest przez chwile twardy. Poprzedni właściciel robił coś przy bębnach hamulcowych, jak mówił były zmieniane szczęki. Jezdziłem tym autem i mi to nie przeszkadzało bo hamulec brał tak jak powinien pomimo niezbyt twardego hamulca. A teraz to jest jakaś masakra. Hamulec na jedno koło i do tego śnieg to jedzie się jak na sankach. co moze być przyczyną?
Po drugie gdzie podciąga się hamulec ręczny bo mam słaby na jedno koło a na drugie w ogole nie ma. Poprzedni właściciel wspomniał przy zakupie że trzeba go podciągnąć bo po wymianie szczęk nie był podciągany.
Astra bez ABS

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Jak podpompujesz i przez chwilę jest ok to prawdopodobnie zapowietrzony jest.
2 ręczny podciągasz na samo regulatorach znajdującego się w bębnie między szczękami.
Co to dokładniej za Astra?

J

jonix39

W passacie B5 miałem to samo,były zamarznięte przewody bo gdzieś do układu weszła woda...

BrayanLDZ

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Łódź
jesli płyn hamulcowy ucieka Ci sprawdz przewody i cylinderki na bembnach mialem podobny problem jechal hamowal potem zaczal wpadac w dol i tak kilka dni a jadac do pracy okazało sie brak hamulca caly plyn wylatywal cylinderkiem :) za nim zajmiesz sie podnciagniem bebnow sprawdz czy cylinderki chodz wlasciewie i na przodzie czy zacisk wysuwa sie tez bez oporow w escorcie mialem przyblokowany lewy zacisk nie hamował klicki nowki z prawej strony wytarte w 100% . zacznij od sprawdzania działania przewodow nastepnie cylinderków zacisków ewntualnie sprawdz zanieczyszczenia na jarzmach czy nie sa gdzies blokowane :)

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Problem to źle założone tylne szczęki hamulcowe. Należy po każdym montażu sprawdzić czy samoregulatory działają prawidłowo i regulują luz między szczękami a bębnem. Zrób to jak należy i będziesz miał hamulce:)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
ja sobie zawsze robie fotke jak rozbieram hamulec bębnowy ;)

przemi4

SuperMechanior
Punktów
11
nie ma wyciekow, na sam poczatek sprobuje to wszystko odpowietrzyc

wyrzynacz

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Mazury
To przy okazji wymien plyn ham. Najlepiej jak rozbierzesz bebny i zobaczysz czy nic sie nie dzieje. Moze wystarczy tylko wyregulowac. Sprawdz rowniez czy odpowietrznik i przewod sa dokrecone.

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
zobaczy czy wogle masz regulatory a jesli sa to czy prawidlowo zamontowane mozna zalozyc odwrotnie raz taki przypadek przerabialem

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
ubywa płynu ? czesto w hamulcach bebnowych leca cylinderki, a jak chcesz podciągnąć ręczny to regulacja jest obok środkowego tłumika pod blachą termiczną na prawej grodzi auta, do regulacji bedzie ci potrzebna grzechotka z przedłóżką i nasadka 13 długa, jak bedziesz pod autem to sprawdz czy bębny z tyłu nie są mokre od płynu.

przemi4

SuperMechanior
Punktów
11
Odpowietrzylem uklad i pedal hamulca zrobil sie twardy w miare. Hamulec powrocil na 3 kola, na jednym cos przerywa, na prawym tylnym, chyba bede musial rozebrac bęben

przemi4

SuperMechanior
Punktów
11
nie ma wycieku bo nie ubywa plynu ani grama

BrayanLDZ

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Łódź
cylinderek słabo chodzi miałem wpadke w C3 przy wymianie belki :p nie sprawdzilem i tez kolo nie zostało hamowane jak powinno :) sprawdz cylinderki czy chodza i wymien

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
sprawdź przewody gumowe , może ktoś zmieniał cylinderki i zaciskał szczypce na przewodzie , i załamał przewód i jest mało drożny

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
trzeba wyregulować w środku tą śrubą luz między szczękami a bębnem ewentualnie jak gość przetoczył bębny trzeba je wymienić na nowe i sprawdzić czy nie śą zapieczone cylinderki

Do góry Bottom