• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z klimatyzacją w Clio ll

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Witam panie i panów mechaników, mam problem z autem jak wyżej, rocznik 2003 silnik 1.2 16v kolor niebieski , klima manualna. A mianowicie od jakiegoś czasu ni z gruszki ni z pietruszki przestała działać w nim lodówka, (nadmieniam że czynnik jest na bank) w parametrach rzeczywistych konfiguracja klimatyzacji na (bez) ciśnienie (0) włącznik (wyłączony) nawet jeśli go włącze i kontrolka na panelu się świeci. Jak dam napięcie na sprężarkę z aku to działa i wieje zimny wicherek aż miło. Czujnik ciśnienia podmieniałem kilka razy, nawet na nowy i nic, kable od niego do sterownika przegwizdane i są ok tylko masa jakby słaba ale po podaniu zewnętrznej nic się nie zmienia. Panel sterujący też podstawiałem , nie pomogło. Wyczytałem gdzieś na jakimś forum że w tych autach jeśli jakiś element od klimy padnie to sterownik sam zmienia konfiguracje na (bez klimatyzacji) i tylko Clipem można to odkręcić. Czy to prawda? Może ktoś z was miał podobny przypadek, weźmie mnie za rączke i pokaże co czynić by znów w moim autku zagościł chłód.

elektryk1234

SuperMechanior
Punktów
56
Jaki sterownik? Czy da sie na krotko wysterowywac sprezarke ze skanera i np tez egr i wentylator tzn uruchamiac?
Automatyczne połączenie postów:

Ze schematu widac ze masz oddzielny ac control module. W czym czytasz parametry klimy? sterownik ecu ,klimy czy cos innego?

Ostatnia edycja:

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
486
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Miałem kilka razy sytuację, że coś się stało z i wywalało klimatyzację z konfiguracji.
Podłącz go pod Clipa i zobaczysz.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Jaki sterownik? Czy da sie na krotko wysterowywac sprezarke ze skanera i np tez egr i wentylator tzn uruchamiac?

Ze schematu widac ze masz oddzielny ac control module. W czym czytasz parametry klimy? sterownik ecu ,klimy czy cos innego?
Wszystkie parametry widze w ecu silnika, i z niego mogę wysterować to wszystko o co pytasz, żadnego innego kontrolera ac nie zauważyłem. Żadnych błędów w sterowniku nie ma, nawet jak wyjmę wtyczkę z czujnika ciśnienia czynnika to błędu nie generuje. Co do sterownika to sprawdze i dam znać co tam siedzi.

Miałem kilka razy sytuację, że coś się stało z i wywalało klimatyzację z konfiguracji.
Podłącz go pod Clipa i zobaczysz.
O tym na początku pomyślałem i byłem na Clipie, elektronik stwierdził że nie ma w tym sterowniku opcji zmiany konfiguracji i że to niemożliwe aby sama się zmieniła na (bez). Ale po tym co znalazłem w sieci myśle że może ten śpec ma troche małe doświadczenie i słabego Clipa?

Załączniki

• IMG_20210701_215237_2.jpg
    IMG_20210701_215237_2.jpg
    4,9 MB · Wyświetleń: 18
Ostatnia edycja:

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
A sprawdzałeś kable pomiędzy silnikiem a klimą?

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Czep się jeszcze raz presostatu i braku odczytu z niego.
To samo mi powiedział okoliczny elektromajster, ale jak już napisałem wcześniej: trzy podmianki na oryginały i nowy behr-a i dalej dupa. Kable do samego ecu sprawdzone i masa tylko słabsza ale dając bajpas nie pomaga. Co z tą konfiguracją ja się pytam, wie ktoś na pewno czy (dobry) Clip to ogarnie???

Aha, co jeszcze...sam presostat działa gdyż na sucho( przed nakręceniem go na wentel) i na wentlu parametr na przewodzie sygnałowym jest inny, nie pamiętam o ile ale sporo. Tak że ten...

Ostatnia edycja:

elektryk1234

SuperMechanior
Punktów
56
To nakrec na wentyl presostat i odpal klime. Jak zaskoczy kompresor to za niskie cisnienie w ukladzie

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
To nakrec na wentyl presostat i odpal klime. Jak zaskoczy kompresor to za niskie cisnienie w ukladzie
No ale jest nakręcony w tej chwili na wentyl od klimy. Bo taki (wentyl) miałem na myśli. Ale strzelę mu jutro ze sprężarki i zobaczę jaka będzie reakcja.

danny8811

Nowy
Punktów
0
Witam. Wiem że zostanę górnikiem roku, ale odkopie temat.
Problem identyczny jak Kolega wyżej. Wszystko sprawdzone i tez komp caly czas pokazuje w klimie 0 Bar. Auto Clio 2 ph1. Czy Kolega wyzej rozwiazał problem? Bylbym wdzieczny za odpowiedz,bo pomysly mi sie skonczyły. Pozdrawiam

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Witam. Wiem że zostanę górnikiem roku, ale odkopie temat.
Problem identyczny jak Kolega wyżej. Wszystko sprawdzone i tez komp caly czas pokazuje w klimie 0 Bar. Auto Clio 2 ph1. Czy Kolega wyzej rozwiazał problem? Bylbym wdzieczny za odpowiedz,bo pomysly mi sie skonczyły. Pozdrawiam
Dopompuj gazu hehe. U mnie ciśnienie było na granicy działania, po resecie urządzeniem diagnostycznym zaczynała działać na chwilę a potem znowu wyrzucało ją z wariantu. Dlatego na krótko jak zasterowałem kompresor to działała i to mnie zmyliło.

Do góry Bottom