• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z odpaleniem Megane Classic 1.6 16V

michal_205

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bytom
Witam, samochód zawsze palił od zawsze na strzała. Ostatnio byłem u mechanika, ponieważ konieczna była wymiana przewodu wspomagania (powrót), bo się przetarł. Gdy mechanik oddał mi samochód zrobiłem 2 km i samochód stał około 3 godzin. Przekręciłem kluczyk, kontrolki normalnie się zaświeciły, przekręcam dalej żeby zapalić samochód i nic - żadnej reakcji, rozrusznik nic nie kręci a kontrolki nawet nie gasną ani nic, normalnie się świecą. Zostawiłem samochód na około 2 godziny i ponownie spróbowałem go odpalić wtedy był postęp, ponieważ przekręciłem kluczyk, zaświeciły się kontrolki i rozrusznik najpierw raz zakręcił była mini sekundowa przerwa i zaczął normalnie kręcić i odpalił. Po tym incydencie na następny dzień podobna sytuacja, stoję na parkingu sklepu, wracam z zakupami i chcę odpalić ale znowu nic... Po chwili (około 3 minuty) samochód dopiero "zatrybił" i normalnie odpalił. W dniu dzisiejszym znowu się to powtórzyło, parking, zakupy, i cisza nic nie kręci tylko z tą różnicą, że stałem na parkingu 30 minut i nic... rozrusznik nawet nie zakręcił ani razu. Wydaje mi się, że akumulator jest sprawny, ponieważ nigdy nie miałem problemu z odpaleniem samochodu, a ten problem pojawił się po wizycie u mechanika z dnia na dzień. Dodam, że przed oddaniem samochodu do naprawy nie było żadnych oznak żeby rozrusznik się psuł (żadnych zgrzytów itp. zawsze po przekręceniu kluczyka po sekundzie odpalał). Co może być przyczyną ? Od czego zacząć, co sprawdzać ? Dodam, że to Renault Megane Classic sedan 2000 rok silnik 1.6 16v polift.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Oddaj do mechanika niech poprawi ten przewód masowy, który nie łączy po ruszeniu nim gdy dobierał się do przewodu wspomagania.

michal_205

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bytom
Byłem u tego mechanika i zostawiłem mu samochód, na następny dzień był do odbioru. Mechanik nie stwierdził żadnej awarii (wszystkie przewody w porządku, nic luźnego, zardzewiałego, po prostu wszystko ok). Mechanik twierdzi, że może to być rozrusznik i namawia mnie do jego wymiany. Czy może to być wina rozrusznika ? Skoro wcześniej nie było takiego problemu ? Dodam, że rozrusznik zawsze kręcił świetnie, zaczęło się dopiero z tym odpalaniem po oddaniu auta do mechanika.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Wątpliwy zbieg okoliczności. Można sprawdzić rozrusznik na krótko, ale na 100% u mechanika zadziało się coś nie tak jak powinno. Gdzieś masa nie łączy może nawet na samym rozruszniku.

Bobtom

Gaduła
Punktów
11
Miasto
Warszawa
A może immobiliser? Miałem kiedyś w megance tak że trzeba było czasem strzelić zamek z pilota w takim przypadku...

michal_205

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bytom
Dzisiaj byłem w urzędzie i sytuacja się powtórzyła. Stałem godzinę czasu i znowu nie chciał odpalić. Zadzwoniłem po kolegę mechanika, który przyjechał trochę pokręcił i po jakichś 20 minutach auto zapaliło. Kolega powiedział, że może coś ze stacyjką się dziać albo jakimś tam przekaźnikiem. I zasugerował żebym zaczął od wymiany stacyjki.
Bobtom myślę, że jakby to był immobiliser to wtedy auto chyba powinno kręcić ale nie odpalić. Nie wiem czy jakiś błąd bądź awaria imo mogłaby powodować brak reakcji rozrusznika.

michal_205

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bytom
Chciałbym żeby to był koniec historii lecz po przyjeździe do domu samochód dalej nie kręci. Kolega tylko zasugerował co może być przyczyną o naprawie nic nie było wspominane.

Do góry Bottom