• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

problem z ogrzewaniem w audi a6c5 1,9tdi

olkunat

Nowy
Punktów
0
Witam - mam jak dla mnie niemały problem - mianowicie - niedawno samochód przestał grzać i zwiększyło się diametralnie zużycie paliwa. Nadmienię, iż jestem po wizycie w 3 warsztatach samochodowych gdzie zdiagnozowano i wymieniono : termostat ( ponieważ chłodnica byłą zimna w 1/2 części ) = podobno brak dużego obiegu . Po wymianie przez ok 10 min zaznaczam na postoju - temp była ok . Po przejechaniu ok 5 km - wieję zimą. Kolejna diagnoza zapowietrzony układ- odpowietrzanie itp. Skutek po 5 km - zima w aucie. Zaczęto mnie namawiać na remont głowicy. Pojechałem zapobiegawczo do 2 warsztatu - diagnoza - pompa wody - oczywiście wymieniono ją , odpowietrzono itp - wszystko ok na postoju - a po 5 km - zima . wróciłem do mechanika on rozłożył ręce - ponieważ węże się nie robią twarde , nie ma jakiegoś dużego ciśnienia, silnik chodzi równo nie trzęsie, nie dymi ma 90 stopni a nadal jest jak było. Stad moja wizyta w 3 warsztacie - diagnoza - chłodnica ...... wymieniono ją . Efekt - bez zmian . mechanicy rozkładają ręce stąd tu moja wizyta z prośbą o pomoc. Dodam jeszcze że podczas wymiany sprawdzono nagrzewnicę , wszystkie przewody - są całkowicie drożne . Moja dodatkowa obserwacja to górny wąż staje się po przejechaniu kilku km zimny a wręcz pustawy - i przestaje autko grzać a poziom płynu chłodzącego jest w normie . Proszę o radę

nieldos

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
287
Miasto
Zachodniopomorskie
Z Twojego postu można wywnioskować, że normalnie łapie temperaturę roboczą skoro się odpowietrzył i 90 stoi na szafie... podjedź do warsztatu ale zaznaczam warsztatu bo narazie to gdzieś błądzisz i nabijasz sobie sam koszty i jak już trafisz na warsztat i opowiesz o swoim przypadku to tak jak piszę Sławek powinni Ci zrobić test na co2...

nieldos

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
287
Miasto
Zachodniopomorskie
Tak chyba najprościej gdyż teraz następny wymieni nagrzewnicę i skasuję Cię sporo za wymianę bo jest co przy tym robić a rezultat może być bez zmian... Jednak są koledzy z dłuższym stażem co może znają odpowiedź na Twoją przyczynę i się nią podzielą...

motorynka

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
mazowieckie
pytanie czy auto zawsze jeżdziło na płynie a nie na wodzie i jak spuszczany był płyn czy czy był czysty czy brudy były i co wyleciało ze starej chłodnicy , może do niej zajrzeć

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
zadam pytanie czy tam jest tylko jeden termostat??;)

skoro auto chodzi 5min o jest git wyjedzie i go wystudza wiec cos go studzi ale co?????

:(:(:(:(:(:(:(

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
zadam pytanie czy tam jest tylko jeden termostat??;)

skoro auto chodzi 5min o jest git wyjedzie i go wystudza wiec cos go studzi ale co?????

:(:(:(:(:(:(:(
Jeden. Moim zdaniem uszczelka lub peknieta głowica. Jeśli w układzie po jeździe pojawia się powietrze, to gdzieś się musi dostawać. Pierwsze co, to jak kolega wyżej napisał, test na obecność spalin.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
Zakamieniona, zatkana, niedrożna nagrzewnica? Płyn przez nią przepływa na skróty, płyn nie przepływa przez radiatory.
Jeśli tak jest, tylko wymiana nagrzewnicy. Żadne płukanie nie pomoże.

motorynka

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
mazowieckie
jeżeli przestał grzać to chłodnica nie ma na to wpływu ,pompa wody miała by wpływ gdyby wirnik się obrócił na ośce , wszystkie nagrzewnice które wymieniałem miały przepływ ale nie grzały jak pisze Xmario ,tylko wiemy jak łatwo wydobyć nagrzewnicę

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
W A6 B5 dwa dni roboty.
Nagrzewnicę można sprawdzic w ten sposób:
Silnik rozgrzany pracuje ogrzewanie na max nawiewy wyłączone. Po kilku minutach włączamy nawiew. Przez chwilę leci ciepłe powietrze, za chwilę zimne. Jeśli tak jest, to nagrzewnica niedrożna.

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
ale latwo mozna sprawdzic sprawdzajac temperatury na wejsciu i wyjsciu z nagrzewnicy

jesli beda podobne to wiadomo ze element nie oddaje ciepla , jesli beda rozne to juz wiadomo ze nagrzewnica ok

Do góry Bottom