• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z pompą paliwa BMW E36 328, 195 KM

eminho5

Początkujący
Punktów
0
Witam, mam problem z działaniem pompy paliwa-a raczej z brakiem działania. Dzisiaj pod domem samochód nie chciał mi zapalić, więc sprawdziłem czy działa pompa paliwa, jednakże okazało się że nie działa, więc pojechałem do sklepu, zakupiłem 2, ona również nie działa. Stwierdziłem że sprawdzę 2 kable które są podpięte do pompy, okazało się że w jednym jest prąd a w drugim go nie ma. Dołączam obrazek, biała końcówka - jest prąd, czarna końcówka - nie ma prądu. Sprawdziłem przekaźniki pod maską, przekładałem je i ciągle mam ten sam problem. Bardzo proszę o pomoc, pozdrawiam (w załączniku dodaję fotkę tych przewodów od pompy paliwa) bmw.jpg

inodiag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
310
Miasto
Dąbrowa Biskupia
bezpiecznik ... kostka z grubszymi przewodami to zasilanie na pompę , podłącz sobie tam żarówkę żeby widzieć czy jest prąd (12v)
biała kostka to czujnik poziomu pływaka (paliwa)
w czasie kiedy kręcisz rozrusznikiem to podłączona żarówka powinna świecić , oznacza to że jest napięcie na zasilaniu pompy.
jeśli bezpiecznik jest ok a żarówka nie świeci to przyczyn może być wiele ....
wtedy oddaj auto na warsztat :)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
a nie szkoda Ci pieniędzy? mechanik skasuje mniej niż sprzedawca w sklepie za wszystkie nie potrzebne części które kupisz

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
A nie masz tam czasem dolozonego jakiegos niefabrycznego immo? Druga sprawa jak nie masz wprawy to lec po kablu od tej pompy i zobacz czy po drodze ktos nie dolozyl przekaznika dodatkowego od immo.

Wez jeszcze miernik w reke i posprawdzaj czy masa dochodzi

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
bmw pompa.JPG
Łap kawałek schematu ;)
M12 - pompa
A35 - sterownik silnika
F18 - bezpiecznik
K20 - przekaźnik pompy
Jeśli dasz radę to sobie przedzwonisz instalację na podstawie tego ;)

relu82

Początkujący
Punktów
0
Miasto
gdansk
witam mam podobny problem posiadam bmw e 36 95 rok m43 silnik , nie mam masy na przekazniku wlasnie od pompy i immo /ews silnik kreci ale nie odpala pompa chodzi bo sprawdzalem mase wziolem z karuserii ,wedlug schematu arni poznan powinienem miec mase na 69 (pewno wyjscie?) a mam polaczenie na 28 ale kablem , ma ktos moze schemat wlasnie do mojego auta ,dodam ze moj DME MA NR. 0261203277 dodam ze nie dzialaja tez wtryski na szyby

Do góry Bottom